Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Bil har kjørt inn i folkemengde. Flere skadd og drept

Politiet oppfordrer publikum til å holde seg unna området.

FLERE DREPT: Brannvesenet jobber på stedet hvor flere personer skal ha blitt drept etter at en bil kjørte inn i en folkemengde i den tyske byen Münster. Foto: AFP / Germany OUT / NTB Scanpix
FLERE DREPT: Brannvesenet jobber på stedet hvor flere personer skal ha blitt drept etter at en bil kjørte inn i en folkemengde i den tyske byen Münster. Foto: AFP / Germany OUT / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det var ved 16.30-tiden lørdag at en liten lastebil kjørte inn i en gruppe mennesker som satt utenfor en pub i Münster i den tyske delstaten Nordrhein-Westfalen.

Politiet bekrefter overfor det tyske nyhetsbyrået DPA at en liten lastebil har kjørt inn i en folkemengde i Münster, og at det er snakk om «flere»
drepte og sårede.

Den antatte gjerningsmannen tok sitt eget liv, bekrefter politiet.

TYSKLAND: Lørdag ettermiddag kjørte en lastebil inn i en folkemengde i den tyske byen Münster. Grafikk: Kjell Erik Berg / Dagbladet
TYSKLAND: Lørdag ettermiddag kjørte en lastebil inn i en folkemengde i den tyske byen Münster. Grafikk: Kjell Erik Berg / Dagbladet Vis mer

Mange sårede
Rapporter om antall drepte og sårede har vært varierende. Ifølge nyhetsbyrået AP døde to personer, pluss sjåføren som tok sitt eget liv.

Også innenriksministeren i delstaten, Herbert Reuel, har bekreftet at det var to personer ble drept av gjerningsmannen.

Tallet på sårede varierer mellom 20 og 50. Politiet opplyser til Bild at tilstanden for minst seks av de sårede er kritisk.

Politiet oppfordrer publikum til å holde seg unna området mens nødetatene arbeider på stedet. Det oppfordres også til å ikke spekulere i hva som er årsaken til hendelsen.

Ikke identifisert
Myndighetene antok tidlig at det dreide seg om et angrep. Dette skrev flere tyske medier, blant annet Spiegel, uten å vise til konkrete kilder. Bild nevnte også at et personlig motiv ikke var utelukket.

Lørdag kveld informerer myndighetene om at det ikke er noen indikasjon på at dette var et islamistangrep, ifølge BBC.

Sjåføren har ikke blitt offisielt identifisert, men flere tyske medier skriver at den antatte gjerningspersonen er en 48 år gammel tysk og tidligere ustraffet mann. Ifølge Sueddeutsche Zeitung, rikskringkasteren ZDF og nyhetsbyrået DPA, hadde han psykiske problemer.

Politiet har ikke bekreftet at 48-åringen er den antatte gjerningsmannen, men innenriksminister Reuel sier at etterforskerne for øyeblikket tror at gjerningsmannen er en tysk statsborger, ifølge BBC.

Vitner har fortalt politiet at to andre personer forlot bilen etter at den krasjet. Dette etterforskes.

PÅ STEDET: Et stort antall politifolk er på stedet, og de er nå i ferd med å gjennomsøke kjøretøyet. Foto: DPA via AP / NTB Scanpix
PÅ STEDET: Et stort antall politifolk er på stedet, og de er nå i ferd med å gjennomsøke kjøretøyet. Foto: DPA via AP / NTB Scanpix Vis mer
KJØRTE I FOLKEMENGDE: Nødetatene i gamlebyen i den tyske byen Münster. Flere skal ha mistet livet etter at en liten lastebil kjørte inn i en folkemengde lørdag ettermiddag. Foto: DPA via AP / NTB Scanpix
KJØRTE I FOLKEMENGDE: Nødetatene i gamlebyen i den tyske byen Münster. Flere skal ha mistet livet etter at en liten lastebil kjørte inn i en folkemengde lørdag ettermiddag. Foto: DPA via AP / NTB Scanpix Vis mer


Gjennomsøker kjøretøyet
Tysk politi har gjennomsøkt kjøretøyet for å se om det inneholdt eksplosiver.

Ifølge AP skal politiet ha funnet et mistenkelig objekt i bilen. De undersøker fortsatt objektet og om det er farlig. Objektet skal være grunnen til at området har blitt sperret.

Hendelsen tok sted midt i gamlebyen. Stedet skal være populært blant både lokalbefolkningen og turister, og avisa skriver at mange ofte sitter utendørs og spaserer i området, ifølge Rheinische Post.

Ikke lov å kjøre i området
Byen har rundt 300.000 innbyggere, og betegnes som en av Tysklands største studentbyer.

Daniel Kollenberg, som bor 300 meter fra restauranten, beskriver scenene ved restauranten som kaotiske, og sier politiet har evakuert hele området. Han bekrefter at restauranten der hendelsen skjedde ligger i en gågate, skriver NRK.

- Vi vet fortsatt ikke hva som har skjedd, men jeg tror dette er terror. Det er ikke lov til å kjøre i dette området, sier Kollenberg.

- Hele Münster sørger
Tysklands forbundskansler Angela Merkel er varslet om hendelsen, og en talsperson for myndighetene kondolerer på vegne av Merkel.

- Våre tanker går til ofrene og deres familier, sier talsperson Ulrike Demmer.

- Hele Münster sørger over denne grusomme hendelsen. Vår sympati er med slektningene til de som ble drept. Vi ønsker også rask bedring for de sårede, sier Markus Lewe, ordfører i Münster.

UD følger situasjonen
Utenriksdepartementet (UD) jobber med å kartlegge hvorvidt det befinner seg nordmenn i Münster.

Ifølge UD jobber den norske ambassaden med å kartlegge situasjonen og få oversikt om eventuelle nordmenn er rammet i Münster.

Angrepet skjer på ettårsdagen for lastebilangrepet i Stockholm. Det er foreløpig ingenting som knytter disse hendelsene sammen.

Saken oppdateres.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!