Bil-ikonet Lee Iacocca er død

Mannen bak Ford Mustang ble 94 år gammel.

IKON: Lee Iacocca ble et ikon som mannen bak Ford Mustang og som mannen som reddet Chrysler fra konkurs. Foto: Osamu Honda / AP
IKON: Lee Iacocca ble et ikon som mannen bak Ford Mustang og som mannen som reddet Chrysler fra konkurs. Foto: Osamu Honda / APVis mer

Lee Iacocca døde i sitt hjem i Los Angeles tirsdag, etter å ha slitt med Parkinsons. Det sier hans datter, Lia Iacocca Assad, til CNN.

Han etterlater seg to døtre og åtte barnebarn.

Bil-ikonet startet sin karriere hos Ford Motor Company i 1946 og er omtalt som mannen bak den ikoniske bilen Ford Mustang.

Gene Bordinat, som sto for Ford-designet på den tida, sier til The Guardian at de lagde Ford Mustang, men at det var Iacocca som fikset designet etter at bilen var født.

Iacocca ble administrerende direktør i selskapet i 1970, men fikk sparken av Henry Ford Jr. i 1978.

Han ble deretter ansatt av Chrysler og ble administrerende direktør året etter. Iacocca reddet Chrysler fra konkurs, og reddet dermed jobbene til mer enn 500 000 ansatte. Han pensjonerte seg i 1992.

Saksøkte

I 1995 saksøkte han sin tidligere arbeidsgiver fordi han mente selskapet hindret ham i å bruke sine aksjeopsjoner. Chrysler gikk til motsøksmål og anklaget Iacocca for å ha gitt informasjon til Kirk Kerkorian, som forsøkte å overta selskapet.

De inngikk forlik i 1996 - og Iacocca omtales fortsatt som en legende i selskapet.

«Han spilte en historisk rolle i å styre Chrysler gjennom krise og gjorde selskapet til en ekte konkurransekraft. Han var en av de minneverdige lederne i selskapet vårt og i bilindustrien som helhet. Han spilte også en stor og utrettelig rolle på nasjonalt nivå som en forretningsmann og filantrop», skriver Fiat Chrysler Automobiles i en uttalelse.

Bill Ford, administrerende direktør i Ford Motor Company, sier i en uttalelse at Iacocca «virkelig var større enn livet, og at han gjorde et stort inntrykk hos Ford».

«Han var enestående og vil bli savnet», skriver Ford.

Migrant-foreldre

Lee Iacocca ble født med navnet Lido Anthony Iacocca i Allentown i Pennsylvania i 1924. Foreldrene hans var italienske immigranter.

Ifølge CNN byttet Iacocca navn fra Lido til Lee på 1950-tallet. Han var på tidspunktet på reise langs østkysten for å lære Ford-ansatte å selge lastebiler. Som en del av jobben måtte han ta langdistanseanrop.

- På den tida var det ingen direkte oppringing, slik at du alltid måtte gå gjennom en operatør. Da ba de om navnet mitt, og jeg sa «Iacocca». De hadde selvfølgelig ingen anelse om hvordan de skulle stave det, så da ba de om fornavnet. Da jeg sa «Lido» begynte de å le. Så jeg kalte meg Lee i stedet, skriver bil-ikonet i sin selvbiografi.

Ifølge The Guardian snakket Iacocca ofte om invandrerrøttene sine og om hvordan USA belønnet hardt arbeid.

Da han ble utvalgt av president Ronald Reagan til å lede en kampanje for å restaurere Frihetsgudinnen og Ellis Island i 1982, sa Iacocca at han takket ja til jobben for å hedre foreldrene sine.

Kampanjen samlet inn mer enn 350 millioner dollar - mer enn det dobbelte av målet på 150 millioner.