Bil kjørte inn i flyterminal

Drama i Glasgow. To arrestert.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

• ER DU I NÆRHETEN? Tips oss, MMS/SMS til 2400, eller ring +47 24 00 00 00

(Dagbladet.no): BBC News melder at to personer er arrestert etter at en bil krasjet inn i terminalbygninen på Glasgow International Airport kl. 15.15 lokal tid i dag. Bilen tok fyr etter at den krasjet i bygningen.  Flyplassen er den travleste flyplassen i Skottland.

Kilder sier til Sky News at hendelsen behandles som et terrorangrep.

Flyplassen er evakuert og at alle flyvninger er innstilt. Politier ber folk holde seg unna området. SAS flyr fra Arlanda til Glasgow, men har ingen flyvninger i dag. Flyplassen har 8,5 millioner passasjerer i året.

- Folk løp forbi oss. Utenfor var det en firehjulstrekker som brant. Folk var i panikk, sier øyenvitne James Edgar til Sky News.

Han sier han hørte lyder som minte om eksplosjoner, men at dette kan skyldes at drivstofftanken tok fyr.

- En mann kom ut av bilen. Han så asiatisk ut, ganske høy og kraftig. Han var skadd i leggen. Han viste ingen følelser, han så bare rett fram mens han ble tatt bort av politiet, sier Edgar.

En mann ved navn Stephen Clarkson sier til Sky News at han slo ned en av de to mennene.
- Han lå på gulvet. Klærne hans brant. Bilen brant også. Han reise seg opp og begynte å slåss med politiet. Jeg greide å slå ham ned og fire politimenn hoppet på ham. Hele kroppen hans brant. Han var ganske stor.

TOK FYR: Øyenvitner sier sjåføren ga gass før han svingte mot inngangspartiet til flyterminalen. Foto:AP Photo / Scottish Television/ APTN/Scanpix
TOK FYR: Øyenvitner sier sjåføren ga gass før han svingte mot inngangspartiet til flyterminalen. Foto:AP Photo / Scottish Television/ APTN/Scanpix Vis mer

- Dette var ikke en ulykke, dette var et planlagt angrep på Glasgow flyplass, sier drosjesjåfør Ian Crosby til BBC.

Øyenvitne Scott Gleeson sier til Sky News at bilen ga gass før den svingte mot terminalens inngangsdør.

- Det er helt opplagt at de prøvde å gjøre så mye skade som mulig.

- Slåss med politiet

Andre vitner sier det var to menn i bilen, og at det brøt ut slåsskamp med politiet. Klærne til en av mennene skal ha tatt fyr.

- En asiatisk mann ble dratt ut av bilen av to politimenn. Han prøvde å slå de unna, men de fikk lagt ham i bakken, sier øyenvitne Richard Gray til BBC.

Et tredje vitne sier at det var tre menn i bilen, og at de var kledd i kjeledresser.

Opplysningene er ikke bekreftet. Et kvinnelig vitne sier til Sky News at flere personer er såret. Bilen skal være av typen Cherokee Jeep.

Bil kjørte inn i flyterminal

- Det virker på videoen som nå vises at bilen ble kjørt mot flyplassbygningen med vilje. Flybransjen har fryktet en slik type angrep lenge, sier Chris Yates, som omtales som flysikkerhetsekspert på Sky News.

Politiet: - Kollisjon

Ifølge NTB mener politiet at to biler kolliderte utenfor lufthavnen, og at en av dem begynte å brenne.

– En bil står i brann, men det er uklart hvorvidt den havnet inne i terminalbygningen, sier politiets talskvinne Lisa O’Neil.

Hun sier at bilen ikke greide å kjøre inn i bygningen, og at brannen er under kontroll.

Statsministeren orientert

I går fant politiet to udetonerte bilbomber i London. Tidligere i dag ble det funnet en bombe på flyplassen på ferieøya Ibiza.

Britiske myndigheter følger Glasgow-saken nøye, men ser ikke på situasjonen som en nasjonal sikkerhetstrussel. Den nyinnsatte statsministeren Gordon Brown, som er fra Skottland, er orientert om situasjonen.

Det britiske innenriksministeriet sier det offisielle sikkerhetsnivået er fortsatt er definert som «alvorlig», som det har vært en stund. Den nasjonale krisekomiteen «Cobra» er innkalt til møte i kveld.  

Amerikanske myndigheter setter i verk tiltak for å styrke sikkerheten på flyplasser i USA, melder NTB.

Antallet politifolk på lufthavnene vil bli økt, sier talsmann for Det hvite hus Tony Snow.

Han sier at myndighetene ikke kjenner til noen direkte trussel mot amerikanske mål, men setter beslutningen om å øke sikkerheten i sammenheng med bombene som fredag ble funnet i London, og forsøket på å kjøre en bil inn i en bygning på flyplassen i Glasgow.

-Merket ingenting

En Dagbladet.no-leser i nærheten av flyplassen sier han ikke har merket noenting.

- Jeg bor 700 meter fra flyplassen og har ikke lagt merke til noe, skriver han i en epost.

Artikkelen oppdateres fortløpende. Trykk reload.

KRASJET I INNGANGSPARTIET: Bilen kom ikke inn i terminalbygget, og brannen kom raskt under kontroll.
EVAKUERT: Passasjerer og ansatte forlot flyplassen etter hendelsen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer