FLYKTER: Amatørvideoer viser folkemasser som flykter fra det som franske myndigheter beskriver som et angrep i Nice. Video: harp_detectives / GA.Morrow / @DrewKkkkkk / Hali Mcfield / Instagram / Twitter / Storyful Vis mer

Bil kjørte inn i folkemengden i Nice. Minst 84 drept: - Folk hylte og sprang i alle retninger

80 mennesker skal være døde og bilen skal ha kjørt gjennom folkemengden i to kilometer. 

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): 84 mennesker er drept og et stort antall skadd, etter at en bil kjørte inn i en folkemengde under feiringen av Bastille-dagen i den franske byen Nice. Hendelsen skjedde på Promenade des Anglais, like etter klokken 22.30.

Føreren av lastebilen skal også ha løsnet skudd mot folkemengdene i byen, men disse opplysningene er ennå ikke bekreftet. CNN melder at det kun var én person i bilen. Vitner sier bilen økte hastigheten på bilen når den nærmet seg folkemengden. France24 sier bilen «pløyde seg» gjennom folkemengden.

Bilen skal ha vært lastet med eksplosiver og falske rifler.

Jean-Michel Pretre ved påtalemyndigheten i Nice sier at kjøretøyet kjørte to kilometer gjennom en stor folkemengde som sto og så på fyrverkeriet. Franske myndigheter omtaler situasjonen som «et angrep».

Er du i Nice? Har du bilder? Tips oss. Telefon: 24 00 00 00. SMS/MMS: 2400. E-post: 2400@db.no

- Gjerningsmannen drept

Innenriksdepartementet i Frankrike bekreftet en stund etter midnatt at sjåføren som kjørte lastebilen er drept i skuddvekslinger med politiet. De har også erklært katastrofetilstand, og aktivert en rekke beredskapsplaner, melder de på Twitter.

Franske myndigheter har bekreftet at hendelsene i Nice var «et kriminelt angrep», ifølge Associated Press.

Påtalemyndighetene i Paris har åpnet en terroretterforskning.

CLINTON OM ANGREPET: Hillary Clinton uttaler seg om angrepet i Nice. Video: CNN Vis mer

Norske Espen Kjøløymo (27) var noen hundre meter bak delen av promenaden hvor lastebilen kjørte over og drepte flere titalls mennesker.

- Jeg satt og slappet av, og plutselig hørte jeg folk begynte å rope. Så kom det en hel folkemengde løpende mot meg. Jeg fikk øyekontakt med ei dame som sa at vi måtte løpe fordi det var noen som skjøt, sier Kjøløymo til Dagbladet.

Kristian Julius fra Stockholm beskriver hendelsen slik overfor Aftonbladet :

- Bilen kjørte uten lys. Den kom mot oss. Vi kastet oss til siden i siste sekund. Det lå flere døde på veien. Det var panikk. Folk var hysteriske. Vi sprang ned til stranden i frykt for at den skulle ha med sprengstoff, sier han.

Politiet: - Hold dere innendørs

Disse opplysningene er ikke bekreftet fra offisielt hold.

Det regionale sikkerhetspolitiet i regionen oppfordrer folk til å holde seg inne. Folk i Nice bruker nå emneknaggen #PortesOuvertesNice for å formidle til andre hvor det er trygt å gå.

I et intervju med BMF TV beskriver leder i de lokale myndighetene i Alpes-Maritimes-regionen hendelsen som et «større kriminelt angrep». Frankrikes president François Hollande vender tilbake til Paris for å holde krisesamtaler om Nice-angrepet, opplyser hans kontor natt til fredag.

- Dette er det verste dramaet i Nices historie med mer enn 70 ofre, sier ordføreren i Nice, Christian Estrosi, på Twitter.

Dagbladet fikk ved midnatt meldinger om at gamlebyen i Nice er helt stengt. Mennesker på restauranter og barer ble holdt igjen. Militæret er også på plass i byen og gatene ryddes for mennesker.

UD: - Har kontakt med ambassaden

UD forteller at de er i kontakt med den norske ambassaden i Paris.

- Vi er i ferd med å undersøke om nordmenn er involvert. Vi har foreløpig ingen indikasjoner på det, men det er fremdeles ganske tidlig og situasjonen er uoversiktelig, sier pressekontakt, Ane Lunde, til Dagbladet.

Nordmenn i Nice: - Fullt kaos

Norske Gethe Ulriksen fra Lørenskog er i Nice og sier det brøt ut full panikk etter et stort smell.

- Vi satt på rommet og like etter fyrverkeriet kom tusenvis av mennesker løpende ned gata. Det var fullstendig kaos og full panikk. Folk hylte og sprang i alle retninger, forteller hun Dagbladet på telefon fra Nice.

Det er avisa Nice-Matin som først meldte om panikk og forvirring etter lastebilen kjørte inn i folkemengden på Promenade des Anglais, like etter fyrverkeriet.

- Vi bor i sentrum og selv om ting er roligere nå så ser vi fortsatt folk løpe for livet. Vi hørte smell, men det er vanskelig å vite om det var skudd eller ei, sier Sebastian Mikkelsen til Dagbladet.

Harstad-mannen er i Nice med sin familie på fire.

Bilder som sirkulerer på sosiale medier viser mange skadde som ligger i gata.