PÅGRIPELSE: En mann er pågrepet etter å ha kjørt ned flere mennesker ved Naturhistorisk museum, sentralt i London. Video: RosaRodaNews / Twitter Vis mer

Bil kjørte ned flere fotgjengere i London

Ni personer ble sendt til sykehus da en bil kjørte inn i folkemengden ved Naturhistorisk museum i London. En mann ble pågrepet på stedet. Politiet utelukker terror.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Er du i London? Tips oss gjerne! MMS og sms: 2400 epost: 2400@db.no telefon: 24000000

(Dagbladet): En mann er pågrepet etter å ha kjørt ned flere mennesker ved Naturhistorisk museum, sentralt i London.

Det var lenge uklart om politiet behandlet hendelsen som en kollisjonsulykke eller som en terrorhandling.

Lørdag kveld skriver politiet i London på Twitter at de ikke etterforsker saken som terror, og at de ser på hendelsen som en kollisjonsulykke.

Ni personer til sykehus

I en pressemelding opplyser Peter McKenna, operasjonsleder ved Londons ambulansetjeneste at de behandlet elleve personer på stedet, og at ni av dem ble sendt til sykehus. De fleste gjaldt bein- og hodeskader. BBCs reporter sa på stedet at hun fikk opplyst av politiet at ingen personer var alvorlig skadd.

- Vi har jobbet tett sammen med de andre nødsentralene, og har prioritert å få folk i sikkerhet og sikre dem den medisinske hjelpen de trenger så fort som mulig, sier McKenna.

Ba folk holde seg unna

Sky News var på stedet og deres reporter fortalte om væpnet politi som gjennomsøkte området lørdag ettermiddag. Påkjørselen skal ha skjedd rundt klokken 15, britisk tid.

Londons ordfører Sadiq Khan skrev i en uttalelse at politiet ber folk holde seg unna området mens etterforskningen pågår.

Ifølge CNN blir den britiske statsministeren Theresa May løpende oppdatert om hendelsen.

- Folk hadde panikk

Flere vitner forteller at det brøt ut panikk da påkjørselen skjedde. Sky News har snakket med Enamul Houqe, som var øyenvitne til hendelsen.

- Jeg var inne på en av kinarestaurantene like ved. Plutselig kom folk løpende på gata utenfor. Like etterpå dukket det opp politi som ba oss om å evakuere fra restauranten, forteller Houqe.

EVAKUERT: Området rundt Naturhistorisk museum er tømt for folk etter hendelsen. Væpnet politi gjennomsøker området. FOTO: Pa Photos/Victoria Jones
EVAKUERT: Området rundt Naturhistorisk museum er tømt for folk etter hendelsen. Væpnet politi gjennomsøker området. FOTO: Pa Photos/Victoria Jones Vis mer

Houqe forteller at han var redd og bekymret for at noen var skadet.

- Folk hadde panikk, og det var ingen som forsto hva som skjedde. I tillegg var det mange politimenn som ropte «løp, løp!». Jeg var redd for terror, sier Houqe.

Jane Witherspoon befant seg ved museumsområdet da hendelsen skjedde. Også hun forteller om svært redde mennesker.

- For å være ærlig, så var det ganske skummelt. Men det handlet mest om at jeg ikke visste hva som skjedde. Folk som kom løpende mot oss var veldig redde, noen var hysteriske, forteller øyenvitnet.

BBC har snakket med Connor Honeyman som stod i kø for å komme inn på Naturhistorisk museum da påkjørselen skjedde.

- Vi hørte en fryktelig lyd. Alle begynte å springe mot museet for å komme seg inn. Etter at vi kom oss inn på museet sprang sikkerhetsvaktene ut og lukket hovedinngangen. Det var mye forvirring før politiet kom til stedet, sier Honeyman.

Storbritannia er rammet av flere angrep den siste tiden. Siden mars har det vært fem angrep. Ved to anledninger bruke terroristene kjøretøy som våpen mot fotgjengere. I mars kjørte en mann ned flere fotgjengere på Westminster Bridge, før han satte kursen mot det britiske parlamentet. I juni skjedde et nytt terrorangrep, da tre gjerningsmenn kjørte ned fotgjengere på London Bridge, før de fortsatte til fots.

Så pågripelsen

Lesley Carter forteller til avisa The Independent at han så en mann bli pågrepet etter påkjørselen.

- Jeg så en mann bli lagt i bakken av rundt seks personer. En av disse så ut som om han holdt sin 4-5 år gamle datter i armene, sier Carter til The Independent.

Ifølge Carter så det ut som at bilen hadde krasjet inn i en vegg, mellom to andre biler.

- En fyr prøvde å løpe vekk fra bilen, men ble lagt i bakken. Mange som var i nærheten løp vekk fra stedet og politiet var på plass innen minutter.

Turistattraksjoner

Påkjørselen skjedde i Exhibition Road i Kensington i sentrum av London, rett utenfor Naturhistorisk museum. Like ved ligger Science Museum og Victoria and Albert Museum, all tre er noen av Londons mest populære turistattraksjoner.

En talsperson for Naturhistorisk museum i Lonson har sagt til BBC at besøkende og ansatte alltid vil være museets første prioritet. Talspersonen sier at museet samarbeider med nødetatene etter hendelsen.

Bilder fra London viser at området, som vanligvis er svært folksomt, nå er folketomt.

Både Naturhistorisk museum og de andre museene i området ble evakuert etter hendelsen, og gatene rundt ble sperret av. Også T-banestasjonen South Kensington ble stengt, men de andre stasjonene i området ble holdt åpne.