Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ekstremværet Cora:

Bil knust av 45 meter høy kran, tak blåst av bolighus og flere tusen strømløse

Ekstremværet Cora treffer Nordland med full styrke.

KNUST: Ingen personer ble skadd, men det gikk hardt ut over en bil da vinden veltet en 40 meter høy kran på et industriområde på Ottersøy i Trøndelag søndag.
Foto: Tipser / NTB scanpix
KNUST: Ingen personer ble skadd, men det gikk hardt ut over en bil da vinden veltet en 40 meter høy kran på et industriområde på Ottersøy i Trøndelag søndag. Foto: Tipser / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Et tak har blåst et bolighus, flere tusen kunder er uten strøm på Helgeland, flere ferjer er innstilt og en 45 meter høy kran har veltet og knust en bil som følge av ekstremværet Coras herjinger.

- Dette var ikke noe særlig. Krana ble satt opp i mai eller juni og var helt ny, sier Tore Livik om hendelsen, som fant sted på Ottersøya i Nærøy, til NRK.

Han er driftsleder ved Moen Marin - selskapet som eier krana som søndag velta som følge av ekstremværet Cora. Ifølge kanalen er krana 45 meter høy med en radius på 60 meter. Da den fortsatt sto oppreist kunne krana, som brukes til vedlikehold av båter, løfte 12 tonn inne ved foten.

Under krana sto en av selskapets biler, som ifølge NRK - og bilder fra stedet, ble totalt knust. Til alt hell ble ingen mennesker skadd i ulykken.

Flere tusen strømløse
Politiet i Nordland oppfordrer alle til å holde seg innendørs søndag ettermiddag.

- Helgeland er rammet av uvær, konstaterer politiet i Nordland på Twitter.

I Sandnessjøen blåste taket av et bolighus rundt klokka 15, og sterk vind og snø fører til stengte veier og liten sikt.

- Den siste halvtimen har vi fått flere høyspentfeil og lavspentfeil. Nå er litt over 5200 kunder strømløse, skriver Helgeland kraft på sine nettsider klokka 16.

Samtidig melder Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) at rundt 1500 er uten strøm i Trøndelag, som følge av Coras herjinger.

Det er den kraftige vinden kombinert med store mengder snø som skaper strømbrudd. Snø på linjer og trær løsner, og fører til at mange linjer slår imot hverandre. Snøen gjør det også vanskelig for montørene å rette feilene.

Innstilt

Flere ferje- og båtsamband er innstilt. På Helgeland gjelder det blant annet MS Rypøy i hurtigbåtruta Sandnessjøen-Austbø-Herøy-Vega, ferjen MF «Møysalen» mellom Sandnessjøen, Dønna og Løkta, ferjen mellom Vandve og Solfjellsjøen, og ferjene i sambandet mellom Søvik, Austbø, Herøy og Brasøy, skriver Helgelands blad.

Søndag formiddag var spesielt øyene utenfor Sandnessjøen og Brønnøysund rammet av strømbrudd, mens kraftselskapet ventet at ekstremværet ville slå til på sitt sterkeste søndag ettermiddag.

Full storm i Troms og Finnmark

Mandag morgen og formiddag blir det kortvarig full storm på kysten og i fjellet i Nord-Troms og Vest-Finnmark, melder meteorologene.

- Husk å sikre løse gjenstander, skriver Meteorologisk institutt på Twitter.

Kombinasjonen av sterk vind og snøbyger gir vanskelige kjøreforhold også i Sør-Troms og på Finnmarksvidda. Det er et lavtrykk, ikke ekstremværet Cora, som treffer denne landsdelen søndag kveld.

Ekstremværet Cora slipper etter hvert tak i Norland slik at de mandag ettermiddag kan vente mildvær, regn og hålkeføre.

Tirsdag er det Troms sin tur å få mildvær.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!