- MOTBYDELIG: Richard Håkansson mener at flere oppfører seg motbydelig når de kommer til et ulykkessted. Foto: Privat
- MOTBYDELIG: Richard Håkansson mener at flere oppfører seg motbydelig når de kommer til et ulykkessted. Foto: Privat Vis mer

Bilberger rasende på ulykkesvitner:
- Neste gang er det kanskje du som sitter i en av bilene. Vil du at noen skal ta bilder da?

- Dere tilhører den mest verdiløse delen av menneskeheten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): «- Når åpner veien? - Hvor lenge skal de holde på? - Jævla idioter som kolliderer! - Flytt på deg, jeg vil få med bilen som har krasjet! - Jævla idiot! - Er du jævla politi eller?! - Hvor mange sitroner har du spist i dag? - Tror du at du er tøff, bror?».

Sånn starter den svenske bilbergeren Richard Håkansson et innlegg på Facebook.

På tirsdag fikk han en telefon om at en kollega av ham hadde havnet i en ulykke. En varebil skal ha kjørt inn i bergingsbilen hans, og Håkansson kjørte rett til ulykkesstedet skriver Expressen.

Spørsmålene og kommentarene over er noen av dem som skal ha kommet fra andre bilister som befant seg på, eller kom kjørende til, ulykkesstedet.

- Motbydelig

«Jeg stod og vinket bort folk som med ville ta bilder av skadde mennesker med mobilene sine. Det var til og med foreldre framme med barn som tok bilder. Til dere har jeg dette å si: Jævla dumskaller».

- Dette er et økende problem. Folk tar heller fram mobilen enn å hjelpe til. I tillegg står de i veien for redningstjenesten som forsøker å gjøre jobben sin, sier Håkansson til Dagbladet.

Han synes de det gjelder skal tenke over hvordan det er for dem som er innblandet å skulle bli tatt bilde av. Spesielt for dem som er kritisk skadet.

«Dere tilhører den mest verdiløse delen av menneskeheten, at man overhode vil ta bilder av skadde mennesker synes jeg er motbydelig. Å gå fram med barna sine for å se på ulykkesstedet. Å være i veien for redningspersonell som er der for å redde liv».

Delt flere tusen ganger

Richard Håkansson skriver at man alltid legger seg ut til siden ved en ulykke: Står du i venstre felt, legger du deg så langt inn til venstre. Det samme i høyre felt.

Så lar man redningstjenesten kjøre i midten.

«Jeg håper jeg var en skikkelig «pain in the ass» der jeg konstant gikk rundt og skrek på dere idioter som kjapt skulle fram for å ta bilder. Jeg kan tåle det, men neste gang er det kanskje du som sitter i en av bilene som har krasjet? Vil du at noen skal ta bilder da?».

Innlegget er delt over 4600 ganger fra Håkanssons Facebook-profil. Flere som har delt det lurer på hvem som faktisk synes oppførsel som dette er greit.

- I ettertid har jeg tenkt over hvor mange positive kommentarer jeg har fått. Jeg hadde aldri tenkt at det skulle bli så stort. Jeg er veldig glad for at så mange av dem som har kommentert forstår hva jeg har villet formidle. Nå får vi håpe at det kan utgjøre en forskjell, sier Håkansson.

- Følg instrukser

Roar Skjelbred Larsen, konstituert UP-sjef, sier at hovedprioriteten på generelt plan må være å sikre åstedet og redde liv.

- Så skal man følge instruksjonene som gis av redningsetatene på stedet, og ikke forstyrre arbeidet som pågår.

Han sier at det dukker opp andre spørsmål, hva gjelder bilder, hvor det oppstår spørsmål knyttet til etikk og moral.

- For politiet er det viktig at arbeidet ikke hindres av publikums adferd.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer