Bilbøllene herjer på norske veier

Nordmenn blir stadig mer aggressive i trafikken, og kjørelærerne bekymrer seg over at barna tar etter de voksnes uvaner.

SLÅTT TIL: Busssjåfør Terje Terjesen ble slått til av en illsint bilfører. - Det var helt forferdelig og veldig surrealistisk, sier han. Foto: Tommy Ellingsen
SLÅTT TIL: Busssjåfør Terje Terjesen ble slått til av en illsint bilfører. - Det var helt forferdelig og veldig surrealistisk, sier han. Foto: Tommy EllingsenVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etter at Dagbladet skrev om Stig Erik fra Hammerfest, som 29. desember 2008 ble rundjult fordi han ikke dimmet med fjernlysene, har det kommet fram en lignende hendelse.

- Skulle ta meg Onsdag 19. januar, kjørte bussjåfør Tom Terjesen (33) den faste arbeidsruten til Arendal sentrum. Dagmammaen til hans to tvillingdøtre på to og et halvt år var syk, og jentene måtte bli med far på arbeid. I det han kjører ut fra en busslomme, bråstopper bilen bak han.

- Bilføreren kastet seg ut av bilen, og stod og hoppet opp og ned av sinne, og signaliserte at jeg skulle rulle ned vinduet. Da jeg gjorde det, slo han meg i ansiktet, sier Terjesen, som ble helt paff av hendelsen. I mens han prøvde å komme til hektene, ropte vedkommende at «han skulle ta han».

- Han holdt en hånd foran munnen og sa «ikke et ord til» samtidig som han knyttet neven og holdt den mot tinningen min.
- Så plutselig tok han tak i meg, og prøvde å rive meg ut av bussen, men ble da heldigvis stoppet av to Securitas-vakter som hadde kommet til stedet, sier han.

Terjesen ble innkalt til avhør samme kveld, og har anmeldt hendelsen. Likevel ser han fortsatt rundt seg på gatene i tilfelle han skulle møte på vedkommende igjen.

- Minner om road rage I tillegg til å kjøre buss, driver Terjesen et blad kallet Bussmagasinet. Der skriver han ofte om sjåfører som opplever ran og vold.

- Men jeg hadde aldri trodd jeg skulle oppleve det selv, sier han.
Ifølge han opplever yrkessjåfører stadig flere aggressive sjåfører i trafikken. Terjesen skylder på tidsklemma.

- Så er det også enklere å vise irritasjon i en bil enn på åpen gate, sier han.

Distriktsleder for Follo Østfold UP, Ole Høiby forklarer at krangling blant sjåfører er vanlig i trafikken, men sier at det er sjeldent at krangler får så store konsekvenser som de disse to hendelsene.

- Vi registrerer ofte sjåfører som viser finger eller tuter på hverandre på grunn av det de mener er feil hos den andre, men at de går til håndgemeng, er noe mer uvanlig, sier Høiby, som mener at det kan se ut som om nordmenn har blitt noe mer agressive i trafikken de siste årene. Han skylder på økningen av flere nasjonaliteter i trafikken.

Knyttet opp mot personligheter Torkel Bjørnskau, forskningsleder i Transportøkonomisk insitutt mener tilfellene minner om «road rage». Ifølge han, er problemet at vi ikke kommunsierer ansikt til ansikt i trafikken.

Oslo team trafikkskole, har også opplevd kjøreelever med dårlige holdninger.

- Vi har merket forskjell på de som har kjørt en del med foreldrene før de kommer til oss, og de som ikke har gjort det. De førstnevnte er oftere aggressive i trafikken, og har tydelig hermet etter foreldrene, sier kjørelærer Mette Knudsen til Dagbladet.

Informasjon Dagbladet har mottat, viser at det trolig ikke finnes noen ferske undersøkelser over nordmenns atferd i trafikken. Den siste undersøkelsen er gjort av Lease Plan i 2000, og viser at nordmenn er de mest agressive bilførene i Europa. 68 prosent av alle norske sjåfører sier de kjører aggressivt.

BLE RUNDJULT: Stig Erik ble banket opp foran hans daværende samboer og deres to døtre. Foto: Robin Røkke Johansen/Finnmark Dagblad.
BLE RUNDJULT: Stig Erik ble banket opp foran hans daværende samboer og deres to døtre. Foto: Robin Røkke Johansen/Finnmark Dagblad. Vis mer