Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Bilbombe drepte Hamas-leder

Hamas-lederen Nazih Abu Sabaa ble drept da en bil eksploderte mens han gikk forbi i byen Jenin, nord på Vestbredden, i går. Og noen timer seinere drepte en palestinsk kamikazebomber to israelere og seg sjøl i en jødisk koloni på Vestbredden.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Palestinsk politi og sikkerhetstjeneste anklaget Israel for å stå bak drapet i Jenin. Er det riktig, innebærer det at de israelske elitestyrkene som opererer fordekt på palestinsk område, nå tar i bruk bilbomber.

Israel hadde ikke noen kommentar til hendelsen. Hærens radio opplyste at 25 år gamle Abu Sabaa sto på lista over ettersøkte terrorister som Israel har overlevert til palestinske myndigheter og bedt om at de blir arrestert.

Tre drept

To unge israelere, en mann og ei kvinne, ble drept sammen med sjølmordsbomberen i et kjøpesenter i den jødiske bosetterkolonien Karnei Shomron på Vestbredden, like sør for Jenin og like øst for Tel Aviv.

24 personer ble skadd, en av dem kritisk og ti alvorlig, i attentatet som skjedde rundt klokka 20. Et overvåkingskamera filmet gjerningsmannen som løp gjennom senteret før han trakk av. Folkefronten for Frigjøring av Palestina (PFLP) tok på seg ansvaret gjennom fjernsynsstasjonen Al-Jazeera i Qatar.

- Alt dette er del av terrorkampanjen til Arafat og palestinske terrorgjenger som han er i sammensvergelse med, sa Avi Paznar, talsmann for Israels regjering.

Fjernstyrt

I Jenin fortalte palestinske øyenvitner at Hamas-lederen Abu Sabaa hadde forlatt en skole, hvor han underviste, og gikk forbi grønnsakmarkedet i Jenin da en bil parkert like ved gikk i lufta. En to år gammel gutt som sto nær åstedet, ble såret. Vitner fortalte om et israelsk helikopter som svevde over stedet på samme tid. Dermed ser det ut som et fjernstyrt bombeangrep for å likvidere Hamas-lederen. Bilen viste seg å være full av sprengstoff.

Tusenvis av palestinere som samlet seg på åstedet, var i alle fall ikke i tvil. De ropte: «Hevn! Hevn! Hevn!» Abu Sabaa ble båret i parade gjennom Jenins gater.

- Jeg hadde akkurat hentet mine barn fra skolen for å følge dem hjem. Vi var på parkeringsplassen da jeg så en bil bare noen meter bortenfor gå i lufta, sa Riyad Abdekl Fatah til nyhetsbyrået AP.

Israel har drept dusinvis av palestinske militante - og i det samme drept uskyldige tilstedeværende. Israel kaller det sjølforsvar. De fleste andre land har fordømt Israels likvideringer.

Skuddveksling

Tre palestinere ble drept i skuddveksling med israelske styrker i flyktningleiren El Bourrej i Gaza i går, da de israelske soldatene gikk til angrep på en politipost der. Israel tar hevn for et palestinsk bombeangrep på ei stridsvogn torsdag, der tre israelske soldater ble drept.

Israelske styrker gikk også inn i den sørlige delen av Gaza by for å ødelegge et øvelsesområde for palestinsk politi og en politistasjon. Israelske soldater stormet også flere hus og arresterte flere personer nær bosetterkolonien Netzarim i Gaza.

At palestinere er i stand til å ødelegge Israels Merkava-3-stridsvogner, som hittil har vært regnet for usårbare, har skapt bølger i Israel. Det samme har de hjemmelagde rakettene fra Hamas. I går fyrte Hamas av enda en rakett, av typen Qassam-2, mot israelsk område. Den landet på et åpent jorde i kibbutzen Kfar Aza, rundt seks kilometer nord for grensa til Gaza.

LIKVIDERT: Hamas-lederen Nazih Abu Sabaa ble drept med en fjernstyrt bilbombe i Jenin på Vestbredden i går, en dag da volden mellom palestinere og israelere herjet på alle kanter.
Hele Norges coronakart