Bilbombe mot fred

Et tordnende skrall i ei trang gate ved et travelt marked i Vest-Jerusalem: To drepte og elleve mennesker skadet. Smellet kom like før Israels statsminister, Ehud Barak, og palestinernes president, Yassir Arafat, skulle kunngjøre våpenhvile etter fem ukers blodige sammenstøt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I Beirut og Damaskus tok Islamsk hellig krig på seg ansvaret.

Israel anklaget Arafat for å være indirekte ansvarlig for bombeangrepet, fordi han har løslatt medlemmer av Hamas og Hellig Krig fra fengsel. Ettermiddagen og kvelden gikk uten at Arafat og Barak kom med noen kunngjøring om våpenhvile. Avtalen, som kom i stand etter et møte mellom Arafat og fredsprisvinneren Shimon Peres, hang i en tynn tråd, men ingen sa heller at avtalen er opphevet.

Samtidig flammet opptøyene opp igjen i de palestinske områdene på Vestbredden og i Gaza. To palestinere mistet livet og minst 80 ble meldt såret. Skarpe skudd ble utvekslet mellom den palestinske landsbyen Beit Jalla ved Betlehem og den jødiske bosettingen Gilo i utkanten av Jerusalem.

Parkeringsbot

Flammene sto opp mellom de små steinhusene, tjukk, svart røyk steg mot himmelen, sjukebilene kom til, og folk gikk forvirret rundt i den gamle arbeiderbydelen fra 1800-tallet, ifølge øyenvitner. Bare 200 meter unna ligger det travle markedet Mahane Yehuda. Dette er det eneste «orientalske», overbygde markedet i jødiske Vest-Jerusalem. Her bugner det av frukt, krydder, grønnsaker, kjøtt, fisk og klær. Israelerne er stolte av dette markedet, og torsdag ettermiddag strømmer folk til for å handle foran sabbaten, som innledes fredag ved solnedgang.

Men bilen med sprengstoff kom aldri fram til Mahane Yehuda. Føreren kjørte inn i ei trang sidegate og fant merkelig nok en ledig plass å sette bilen. Ei parkeringsvakt fant bilen, av merket Mazda, som sto der ulovlig, merket seg at motoren ennå var varm, så seg om etter føreren uten å se noen, og utstedte en parkeringsbot, meldte den israelske hærens radio.

Femten minutter etterpå smalt det.

Kunne vært verre

Politi og naboer tror bilen skulle til det fullpakkede markedet, men enten kom ikke bilen fram, eller så ble føreren skremt av de mange politifolkene på stedet. Noen sa også at bilen ble fulgt av en politibil. Mahane Yehuda har to ganger før vært utsatt for bomber og voktes strengt. Derfor ble trolig bilen satt i ei sidegate. Få mennesker var hjemme eller gikk i denne gata klokka 15, derfor ble ikke flere drept.

- De forsøkte å gjennomføre et angrep som ville ha krevd titalls døde hvis det hadde skjedd ved markedet, med de mengdene sprengstoff som ble funnet i bilen, sa politisjef Yehuda Wilk.

Den ene av de drepte var Ayelet Levy, dattera til lederen for Det nasjonale religiøse partiet, Yitzhak Levy. En butikkeier med medisinsk opplæring, Yaakov Hassoun, løp til etter smellet og forsøkte å trekke henne ut av flammene.

- Jeg så henne på bakken og beina hennes var blåst bort. Jeg håpet hun var i live, men hun var død, fortalte Hassoun til nyhetsbyrået AP.

Like etterpå kom det vanlige synet av frivillige, jødiske ultraortodokse som skraper opp de minste rester av menneskelig kropp fra gata for å kunne gjennomføre en riktig begravelse.

Og unge israelere, ultraortodokse og andre, begynte ropene: «Død over araberne!» og «Vi krever hevn!»

I Damaskus ringte noen som utga seg for den militære fløyen av Islamsk hellig krig til nyhetsbyrået AP og kalte bombeangrepet «et svar på fiendens forbrytelser mot vårt palestinske folk». I Beirut fikk nyhetsbyrået Reuters en liknende henvendelse fra noen som kalte seg «Jerusalem-brigadene» av Islamsk hellig krig.

<B>KJEMPESMELL:</B> Det sprengte og utbrente vraket av en Mazda.
<B>SJOKK:</B> En kvinne fra nabolaget føres bort fra åstedet i sjokk og tårer