Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Bilbomben truer fredsprosessen

Israels regjering utsatte i dag den videre behandlingen av Wye Mills-avtalen om fred. To personer ble drept av en bilbombe som rystet det travle grønnsaksmarkedet i Jerusalem-sentrum.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mirakuløst nok ble bare to personer drept i den kraftige eksplosjonen, og begge de drepte er ifølge politiet bombemennene. 21 israelere kom til skade i terroraksjonen.

Kort tid etter at det smalt mottok politiet en anonym telefonsamtale fra en innringer som sa at den muslimske gruppen Hamas sto bak bilbomben mot Mahane Yehuda-markedet.

De fleste som befant seg i nærheten, greide å flykte etter en første, mindre eksplosjon og før bombekjøretøyet gikk i lufta, sa en sivilperson på åstedet. - Vi hadde flaks, for angrepet skjedde før folk flest hadde kommet seg til markedet, sa Jerusalems politimester Yair Yitzhaki.

Rykende vrak

Øyenvitner sa at et rykende, utbrent bilvrak sto ved et gatehjørne nær markedet, og at minst en person lå død på bakken ved siden av. Eksplosjonen skjedde samtidig med at den israelske regjeringen etter planen skulle komme sammen for å fortsette sin drøfting av den nye fredsavtalen med palestinerne.

Politibiler og ambulanser raste for fulle sirener mot eksplosjonsstedet nær hovedgaten Jaffa Street, som fører til markedsplassen. Flere israelere mistet livet da to selvmordsbombere i juli i fjor sprengte seg selv i luften i det samme området.

Folk som var vitne til hendelsen, sa at en bil kom kjørende i stor fart og raste inn i en butikk ved markedet, før den eksploderte med voldsom kraft.

Arafat fordømmer

De palestinske selvstyremyndighetene fordømte fredag bombeangrepet i Jerusalem, og betegnet det som en forbrytersk handling. Samtidig oppfordret palestinerne Israel til ikke å la dette terrorangrepet velte den nye fredsprosessen i Midtøsten.

USAs president Bill Clinton fordømte attentatet og kalte det en skammelig og feig handling.

Det var uklart hvilken betydning angrepet ville få for regjeringens behandling av den såkalte Wye Mills-avtalen om nye skritt mot en fred med palestinerne. Ifølge politiske observatører skal den israelske regjering være dypt splittet i sitt syn på avtalen.

Utsatt

I en offisiell kunngjøring het det at regjeringen skulle komme sammen klokken 10.30 fredag formiddag, for å drøfte hva som måtte gjøres etter eksplosjonen i Jerusalem. - Det blir ikke under noen omstendighet aktuelt å fortsette debatten om Wye-avtalen. Behandlingen er utsatt på ubestemt tid, sa en regjeringstalsmann.

Men Netanyahu nektet i hvert fall for at det var tatt noen beslutning om å starte byggearbeidet på den omstridte utbyggingen i Har Homa i det palestinske Øst-Jerusalem.

(NTB-AFP)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling