Bilbomber mot fem irakiske kirker

Minst fire bilbomber eksploderte søndag i rask rekkefølge utenfor kristne kirker i sentrum av Bagdad. Kort etter gikk enda to bomber av utenfor en kirke i Mosul i Nord-Irak.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Så mange som 10 ble drept da en bil eksploderte utenfor den kaldeiske kirken i et nabolag i den sørlige delen av Bagdad.

I tillegg er 40 skadd i angrepet.

Armensk kirke

Den første bomben eksploderte utenfor en armensk kirke i det travle nabolaget Karada i Bagdad der det bor mange kristne.

Bare minutter etterpå gikk den andre bomben av mens politiet var i ferd med å sperre av området rundt en mistenkelig bil utenfor en syrisk-katolsk kirke i nærheten. Fem mennesker skal ha blitt drept i den andre eksplosjonen.

Et vitne sa at en av de siste bombene gikk av utenfor den kaldeiske kirken i Doura-nabolaget akkurat da folk var på vei ut etter en gudstjeneste.

En amerikansk militærtalsmann sa at det var fire, kanskje så mange som fem eksplosjoner i sentrum av Bagdad. Politiet bekrefter at to av bombene var selvmordsbomber.

En times tid senere ble det meldt om to eksplosjoner utenfor Mars Polis-kirken i Mosul i Nord-Irak, der det er en stor kristen minoritet. Det meldes om minst en drept og flere skadde.

Kaos

Det hersket fullt kaos i sentrum av Bagdad etter eksplosjonene. Sykebiler kjørte i alle retninger, og sirener ulte. Glassmalerier i kirkenes vinduer ble knust av glohete metallrester fra bilene.

En tjukk svart røyksøyle steg opp fra eksplosjonsstedene og kunne ses mange kilometer unna, og mange biler ble ødelagt i eksplosjonene som skjedde under ettermiddagsgudstjenesten.

Nervøse politimenn skjøt i lufta og amerikanske helikoptre sirklet rundt i lufta. Ingen amerikanere ble rammet av bombene.

- Slike aksjoner har bare til hensikt å skape splittelse mellom kristne, sjiamuslimer, sunnimuslimer og andre, ingenting annet, sa en metallarbeider ved den armenske kirken.

Kristne kirker er ikke tidligere rammet av bombeattentater i Irak, der det bor minst 800.000 kristne, mange av dem i Bagdad.

(NTB)

FEM KIRKER BOMBET: Flere ble drept - og mange skadd - da minst fem bilbomber gikk av utenfor kirker i Irak søndag.