Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Bilbrannene i Sverige kan fortsette i kveld. Politiet ber folk ta til gatene

Politiet frykter at nye bilbranner vil skje i kveld, etter at et 90-talls biler sto i brann mandag kveld. Nå oppfordrer de voksne om å gå ut i gatene.

UTBRENT: Utbrente biler på en parkeringsplass ved Frölunda torg i Göteborg. Rundt 80 biler ble enten satt fyr på eller utsatt for hærverk i Vest-Sverige mandag kveld.

Foto: Adam Ihse / TT / NTB Scanpix
UTBRENT: Utbrente biler på en parkeringsplass ved Frölunda torg i Göteborg. Rundt 80 biler ble enten satt fyr på eller utsatt for hærverk i Vest-Sverige mandag kveld. Foto: Adam Ihse / TT / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Gå ut i kveld og prat med ungdommene, sier Ulla Brehm, pressetalsperson i Sveriges politiregion vest, til SVT.

Mandag kveld sto omkring 90 biler i brann, flere steder i Vest-Sverige, ifølge politiet. Det hele startet i 21-tida i Göteborg. Der er to ungdommer på 16 og 21 år pågrepet, mistenkt for å ha tent på kjøretøyene.

Kort tid etter ble det oppdaget bilbranner også i Trollhättan. Flere vitner så maskerte, svartkledde personer i området rett etter at brannene startet, ifølge Expressen.

Flere av ungdommene skal ha kastet stein mot politiet. Det er ikke opplyst om skadde personer i sammenheng med bilbrannene.

Tirsdag morgen opplyser politiet at de har identifisert ungdommer som befant seg på stedet der bilbrannene foregikk i Trollhättan.

Frykter flere branner

Politiet frykter at bilbrannene vil fortsette i kveld. Derfor oppfordrer de foreldre og voksne i de utsatte områdene som er lei av situasjonen, om å gå ut i gatene.

BILBRANN: Svartkledde og maskerte ungdommer tente på og vandaliserte 80 biler sør i Sverige. Video: Expressen TV Vis mer

- Det kan ikke bare være disse ungdommene i gatene, det er det verste alternativet, sier Brehm til SVT.

Til Dagbladet sier Peter Adlerson, pressetalsmann for politiet i region vest, at voksne og foreldre i gatene kan roe ned situasjonen.

- I kveld er vi mange som jobber i de områdene som allerede er berørt, men vi vet jo ikke hvor nye branner kan oppstå. Uansett er vi klare om det skulle skje.

Han forteller at det har vært urolig rett før skolestart tidligere år også.

Likevel opplyser han om at situasjonen i regionen er en «særskilt hendelse».

Adlerson forklarer at region vest kan sette inn så mange styrker de trenger på samme sted, eller på de stedene der det trengs.

I FLAMMER: Flere biler sto i brann i Trollhättan i Sverige sent mandag kveld. Foto: Joachim Nywall / TT / NTB Scanpix
I FLAMMER: Flere biler sto i brann i Trollhättan i Sverige sent mandag kveld. Foto: Joachim Nywall / TT / NTB Scanpix Vis mer

Organisert via sosiale medier

Politiet vet ikke motivet til gjerningspersonene bak bilbrannene, men mener likevel at hendelsene var organisert. Det opplyser de om tirsdag morgen.

- Ofte kan slik kriminalitet være i sammenheng med tidligere pågripelser. For eksempel i narkotikasaker. Det kan også være en ren tilfeldighet. Men i dette tilfelle føles det ikke tilfeldig, sier pressetalsmann Adlerson til Dagbladet.

- Kan det være gjengrelatert?

- Det er vanskelig å si. Det jeg kan si er at det er organisert gjennom sosiale medier.

Ifølge Expressen er mistanken om organisering sterk fordi det skjedde i en veldig kort tidsperiode. Likevel kan ikke politiet slå fast at alle brannene hadde en sammenheng.

Politisk debatt

Sveriges statsminister, Stefan Löfven, reagerer kraftig på de påsatte brannene. På Sveriges Radio raser han mot gjerningsmennene:

KRITISERES: I valgdebatt er bilbrannene blitt et tema. Der fikk Sveriges statsminister, Stefan Löfven, kritikk. Foto: Erik Simander / TT / NTB Scanpix
KRITISERES: I valgdebatt er bilbrannene blitt et tema. Der fikk Sveriges statsminister, Stefan Löfven, kritikk. Foto: Erik Simander / TT / NTB Scanpix Vis mer

- Jeg blir forbannet. Mitt spørsmål til dere er: Hva faen holder dere på med? Dere ødelegger for dere selv, dere ødelegger for naboene deres.

I forbindelse med det kommende valget i Sverige, var det mandag kveld partilederdebatt i regi av blant andre Expressen. Der ble debatten opphetet da diskusjonen om bilbrannene dukket opp.

Ifølge avisa fikk statsministeren sterk kritikk av Ulf Kristersson fra partiet Moderatarna. Kritikken handlet om at Sverige ikke har nok politi.

Justis- og innenriksminister Morgan Johansson reagerer også sterkt på meldingene om at nærmere 100 biler ble påtent og vandalisert i flere byer.

«Leser om de sjofle angrepene med bilbranner i Göteborg akkurat nå. I fjor skjerpet regjeringen straffen for grovt skadeverk, som nå kan gi opptil seks års fengsel», skrev han på Twitter.