Bilde fra Amerika

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

På reise i Amerika, poste restante USA: Amerika-båten har lagt til kai for mange år siden. Verden trenger ikke flere bananer, men action. Politikk i USA er action. Action for en neve dollar og alle andre filmklisjeer vi kan komme på: action for grandpa og eplepai og bestemor Duck.

Action trengs for å få planeten framover mot stupet, men bi nå litt. Verden jubler for en ny president og vi skal ikke være den som sutrer: Bush er snart historie og framtida vil garantert dømme ham. Godt, for det amerikanske folk tok en viktig beslutning i forrige uke: det var nok nå. For oss som gjester landet er det som å reise mellom linjene der historie skrives. Et privilegium.

Våre post-valgobservasjoner er av ymse karakter. I Chicago dagen etter at Obama vant var det nesten klin umulig å få tak i en fersk avis. Alle ville sikre seg trykksverte og bildene med de historiske førstesidene: Obama president. Mot gamle papiraviser var nettet sjanseløst og historieløst. Takk, papir. Vi forsøkte å få tak i ei avis i flere timer, men både kassene på gatene og kioskene var tomme, rensket.

Men det var gode muligheter for å gjøre riktige så fine røverkjøp. I en kiosk var det salg på T-skjorter, nedsatt med hele 75 prosent: Hillary Clinton for president 2008. Den er allerede verdt det dobbelte, så finanskrisa er avlyst. Hjulene ruller igjen.

Mange av de store fjernsynskanalene har allerede falt tilbake til tøvete innslag, blant annet om hva slags type kjæledyr familien Obama skal ha med deg til sin fasjonable residens i Washington D.C.

Dette skjedde omtrent samme dag som bikkja til Bush beit en politisk journalist i pekefingeren. Kjøteren var nok en smule forbannet over framtidsutsiktene – at den snart må forlate Goggens hvite hundehus.

På vei mot sola tror vi at det beste kjæledyret Barack Obama kan ha med seg er en liten hvit og reaksjonær mann. I bånd.