SVT:

Bilde-tabbe i innslag om fengslet svenske

Det gikk helt galt da det svenske TV-programmet skulle vise bilde av en svensk statsborger som sitter fengslet i Kina.

FEIL MANN: SVT har beklaget etter at de brukte bilde av feil mann i innslaget som omhandlet saken til to svenske statsborgere som sitter fengslet i utlandet. Foto: Skjermdump / Kulturnyheterna / SVT
FEIL MANN: SVT har beklaget etter at de brukte bilde av feil mann i innslaget som omhandlet saken til to svenske statsborgere som sitter fengslet i utlandet. Foto: Skjermdump / Kulturnyheterna / SVT Vis mer
Publisert

«For helvete. alle asiater ser like ut ifølge SVT eller hva handler det om», skriver den svenske journalisten og forfatteren Jojje Olsson på Twitter.

Innlegget er en reaksjon på TV-programmet Kulturnyheterna, som sendes på Sveriges allmennkringkaster SVT.

I programmet omtalte de rapporten til kommisjonen som har gransket svenske myndigheters forsøk på å løslate to svenske statsborgere som er fengslet i utlandet.

En av dem er forleggeren Gui Minhai, som i 2020 ble dømt til ti års fengsel i Kina for å ha delt hemmeligstemplet informasjon med fremmede makter.

Bildet som ble brukt for å illustrere saken viste imidlertid en helt annen person, ifølge Expressen.

Mannen på bildet heter Yang Hengjun, en australsk-kinesisk forfatter og blogger som ble fengslet i 2019 for å ha ytret seg kritisk om det kinesiske regimet. Han er avbildet sammen med sin kone.

Datter reagerer

Bildetabben har ikke gått ubemerket hen, skriver avisa. Blant dem som har reagert finner man Guis datter, Angela Gui.

«Granskingskommisjonen slapp forrige fredag sin rapport om regjeringens håndtering av pappas og Dawit Isaaks situasjon. Jeg har synspunkter på den som jeg snart vil dele, men først: hvorfor har Kulturnyheterne valgt å illustrere nyheten med et bilde av Yang Hengjun og hans kone», skriver hun på Twitter.

FENGSLET: Svensk-kinesiske Gui Minhai var én av fem ansatte som i 2015 forsvant fra den fra den regimekritiske bokhandelen The Causeway Bay Book Store i Hong Kong. Photo by Philippe LOPEZ / AFP)
FENGSLET: Svensk-kinesiske Gui Minhai var én av fem ansatte som i 2015 forsvant fra den fra den regimekritiske bokhandelen The Causeway Bay Book Store i Hong Kong. Photo by Philippe LOPEZ / AFP) Vis mer

Seinere samme dag kom svaret fra redaktør Rebecca Lundberg i Kulturnyheterna. Hun innleder med å takke for at de ble gjort oppmerksomme på feilen.

«Bildet er feilmerket i vårt arkiv. Vi ber uttrykkelig om unnskyldning og kommer til å gå ut med en rettelse i kveldens sending», skriver hun.

Kritikk etter gransking

Rapporten som ble omtalt i TV-programmet konkluderer med at svenske myndigheters håndtering av sakene til Gui og den svensk-eritreiske journalisten Dawit Isaak hadde flere svakheter.

Mandatet til kommisjonen var å undersøke regjeringen, utenriksdepartementets og utlendingsmyndighetenes arbeid med å få dem løslatt fra henholdsvis kinesisk og eritreisk fangenskap.

Sistnevnte har sittet fengslet i mer enn 20 år, mens Gui har befunnet seg i kinesisk fengsel siden 2015, med unntak av noen få måneder i 2017.

Svakhetene kommisjonen peker på handler om håndteringen i den innledende fasen av fengslingen. Mer konkret mener de at myndighetene ikke reagerte raskt nok, skriver Expressen.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer