Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Bildebevisene fra pelsdyrfarmen er falske

Eier av pelsfarm ble anmeldt av dyrevernaktivister for å ha drevet mislighold av sine rever. Nå viser det seg at de syke revene ikke hørte til på gården hans, men er blitt plassert der.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Les også: Fant pelsdyr med åpne kjøttsår og avrevne bein

GUDBRANDSDALEN (Dagbladet.no): Pelsdyrfarmeren (36) som holder til i Gudbrandsdalen oppdaget to syke rever på pelsdyrfarmen sin den 18. august i år.

Revene var i så dårlig forfatning at de måtte avlives.

Eieren ringte umiddelbart politiet og anmeldte forholdet ettersom han var sikker på at revene ikke tilhørte hans gård. En veterinær ble tilkalt for å undersøke revene.

Han har tatt omfattende blodprøver av dyrene som Norsk veterinærhøgskole har analysert.

DNA stemte ikke
DNA-spor viser at dyrene ikke har samme farskap som de andre revene på gården, ifølge en rapport som blir lagt fram i dag.

- Ettersom revene er avlet fram, er det kun få hannrever som brukes til dette. De syke revene hadde DNA som ikke stemte overens med noen av hannene gårdseieren har brukt i avl.

I tillegg hadde den ene reven feil kjønn og farge, sier veterinær Are Krogh, som tok blodprøver av dyrene.

Utenfor gården til 36-åringen ble to friske rever funnet. DNA-prøver fra Veterinærhøgskolen viser at disse revene hører til i burene der de syke revene ble funnet.

- Noen må ha sluppet ut de friske revene og satt inn de syke. Det er tydelig at noen har som mål å skade pelsdyrnæringa, sier eieren av pelsdyrfarmen til Dagbladet.

Han presiserer at godt stell av revene gir bedre pels.

I går besøkte Dagbladet farmen som til sammen har 2000 sølvrevene i bur. Ingen av dem hadde synlige skader.

Ti dager etter at farmeieren (36) fant de syke dyrene på gården sin, fikk han beskjed fra politiet og Mattilsynet om at han var anmeldt for å ha drevet mislighold av dyr.

- Røverhistorie
Bak anmeldelsen står aktivistorganisasjonen Nettverk for dyrs frihet. Aktivist Rune Ellefsen bekrefter at de har tatt seg inn uanmeldt på pelsdyrfarmer over hele Norge og tatt bilder av skadde dyr.

Han viser Dagbladet en oversikt over anmeldte gårder, hvor 36-åringen er nevnt.

- Målet er i første omgang å skaffe informasjon som Mattilsynet ikke klarer å få tak i ettersom de kun drar på kontroller som er avtalt med farmeierne på forhånd. Vårt overordnede mål er å stenge alle pelsfarmer i Norge, sier Ellefsen.

Han avkrefter at aktivistene har plassert skadde dyr på den aktuelle farmen.

- Det ville vært helt stikk i strid med det vi jobber for. Det høres mildt sagt ut som en røverhistorie fra farmeiers side, sier Ellefsen.

Veterinær Are Krogh er rystet over funnene.

- Det er svært alvorlig at noen har fraktet rundt på syke dyr. Det kan spre smitte til friske dyr, og det er ekstremt stressende for de syke dyrene å måtte forholde seg til et nytt miljø når de egentlig skulle vært avlivet, sier Krogh.

- Disse dyrene kommer fra et sted. Nå blir det umulig å finne ut hvilken pelsdyrfarm som er ansvarlig for misligholdet.

Fant friske dyr
Senoirrådgiver og veterinær i Mattilsynet avdeling Gudbrandsdalen, Åse Vigerust, sier til Dagbladet at hun har besøkt den aktuelle gården en rekke ganger de siste fire årene.

- Dyrene har sett helt friske og fine ut mens jeg har vært der, sier hun. Vigerust vil ikke kommentere bildene som dyrevernsaktivistene har vist fra gården.

Denne uken og neste uke skal hele landets pelsfarmer kontrolleres på nytt av Mattilsynet etter at flere politikere reagerte sterkt på bildene fra dyrevernsaktivistene, som ble lagt fram i forrige uke.

Landbruks- og matdepartementet har bedt Mattilsynet vurdere om sanksjonene mot farmeiere som misligholder sine dyr, bør være strengere, ifølge ekspedisjonssjef Guri Tveito i departementet.

Kommunikasjonssjef i Norges Pelsdyralslag, Arild Martinsen, mener hele pelsindustrien er blitt forhåndsdømt på feilaktig grunnlag etter at bildene fra dyrevernsaktivister ble lagt fram.

RYSTET: Veterinær Are Krogh og farmeieren (36) er sjokkerte over at noen har fraktet syke dyr inn på gården.
RYSTET: Veterinær Are Krogh og farmeieren (36) er sjokkerte over at noen har fraktet syke dyr inn på gården. Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling