ANKLAGET: Minnesota-senator og demokrat Al Franken fortsetter tilsynelatende i jobben etter anklager om seksuell trakassering. Han sier han ikke vil trekke seg. Foto: Meredith McGraw/Twitter
ANKLAGET: Minnesota-senator og demokrat Al Franken fortsetter tilsynelatende i jobben etter anklager om seksuell trakassering. Han sier han ikke vil trekke seg. Foto: Meredith McGraw/TwitterVis mer

Minnesota-senator Al Franken anklaget for seksuell trakassering

Bildebeviset var ikke nok. Mandag var senatoren tilbake på jobben

Demokraten Al Franken legger seg flat, men fortsetter i jobben etter anklager om seksuell trakassering.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den demokratiske Minnesota-senatoren Al Franken (66) ser ut til å fortsette i jobben, til tross for anklager om seksuell trakassering.

Fire kvinner har anklaget den tidligere komikeren for seksuelle overgrep. Tre av dem har sagt Franken tok dem på rumpa mens det ble tatt bilder av på valgkamparrangementer.

Senatoren fortalte overfor amerikanske medier i helga at han ikke husker bildene, men at «en slik klåing ikke er noe han ville gjort med vilje», skriver blant annet Boston Globe.

Da Franken ble stemt fram som senator i 2008, prøvde han å distansere seg fra sin tidligere karriere som komiker. Komikerkarrieren inkluderte nemlig en rekke vitser om voldtekter og nedsettende kommentarer overfor kvinner. Han forsøkte dermed å unngå journalister i starten av senatorkarrieren, ifølge Boston Globe.

Men den siste tida har det trolig vært vanskelig for Franken å holde seg unna media. Han har uttalt at anklagene om seksuell trakassering har gjort ham flau, og at han skammer seg.

Vil ha han fjernet

Mange har tatt til orde for at senatoren bør går av. Men mandag var han på plass på jobb - etter ferie. Til pressen som hadde møtt opp utenfor kontoret hans beklaget han overfor alle han hadde skuffet.

- Til alle dere, jeg vil bare si at jeg er lei meg. Jeg vet at det ikke finnes noen magiske ord jeg kan si for å gjenvinne tilliten deres, og jeg vet det kommer til å ta tid, sa han.

CBS sendte mandag intervjuet med Franken, hvor han sier at han ikke husker om han har tatt upassende på kvinner mens det ble tatt bilder.

(Artikkelen fortsetter etter videoen)

HVOR GÅR GRENSEN?: Det har gått mye i #metoo-statuser på Facebook. Og noen blant Amy, Jørgen og Cassandra har også gjort det samme. Én har også fått en telefon, og Cassandra ble plutselig klar over en kjip hendelse for lenge siden. Video: Lise Rafaelsen / Dagbladet Ekkokammer er en videopodcast produsert av Dagbladet. Abonner for ukentlige episo... Vis mer

- Jeg tar tusenvis av bilder, noen ganger i kaotiske situasjoner med mange folk. Jeg kan ikke si jeg ikke har gjort det. Jeg er veldig lei meg overfor kvinnene som har opplevd dette, sa han.

Uttalelsene tyder på at han ikke har tenkt å trekke seg tilbake fra posten som Minnesota-senator, selv om han står overfor et enormt mediepress og en rekke anklager. Senatoren skal nå granskes av etisk komité som Franken vil samarbeide med.

- Jeg skal sørge for at dette aldri skjer igjen, sa han videre.

Senatoren sier han har forsøkt å beklage og ta ansvar, og legger til at han ikke vil trekke seg. Han ønsker heller ikke å uttale seg om på hvilket nivå anklagene må ligge på for at en senator skal trekke seg.

«Du visste nøyaktig hva du gjorde»

Den første som kom med anklager mot senatoren om seksuell trakassering var medieprofilen og modellen Leeann Tweeden. Hun hevdet tidligere denne måneden at Franken kysset henne mot hennes vilje, og befølte brystene hennes under en tur til Midtøsten i 2006.

På den tida jobbet Franken som komiker, ikke senator, og skulle framføre noen sketsjer som skulle være del av et show for å underholde amerikanske militærtropper som var sendt ut i krig i regionen.

«Du visste nøyaktig hva du gjorde», skrev Tweeden i en kommentar på nettsidene til radiostasjonen KABC. Hun har også delt et bilde av hendelsen som «bevis».

Ifølge Tweeden er dette heller ikke den eneste gangen senatoren skal ha oppført seg upassende.

Franken svarte selv på beskyldningene fra medieprofilen:

- Jeg husker bestemt ikke at øvelsen før sketsjen foregikk på den måten, men jeg sender mine oppriktige unnskyldninger til Leeann. Når det gjelder bildet, så var det åpenbart meningen at det skulle være morsomt - men det var det ikke. Jeg skulle ikke ha gjort det, sa han.

I etterkant skal medieprofilen ha akseptert beklagelsen. Hun skal ikke ha bedt om at senatoren går av. «Det er ikke opp til meg å si», sa hun.

Utover å være komiker har den nåværende Minnesota-senatoren, som er født i New Yor,k også en bakgrunn som skuespiller og manusforfatter i satireprogrammet Saturday Night Live fra 1975 til 1980, og fra 1985 til 1995.

Delte meninger

Selv om mange mener senatoren bør trekke seg fordi bildet av den ene klå-hendelsen er et tydelig bevis. Beviset hevder de viser at anklagene og de som støtter dem ikke er politisk motivert.

Andre hevder det er feil at senatoren skal straffes for noe han gjorde før sin tid som senator.

- Straffen, spesielt når den er forsinket, er ikke veldig effektiv avskrekkende, skriver The New Yorker-spaltist Masha Gessen.

Republikaner også anklaget

Anklagene mot demokraten kom bare dager etter krisestemning hos republikanerne. I en omfattende artikkel skrevet av Washington Post ble det rettet grove påstander mot den republikanske senatskandidaten for delstaten Alabama, Roy Moore (70).

I artikkelen kom det fram detaljer om at Moore skal ha forsøkt å innlede seksuelle forhold med fem jenter da de alle var mellom 14 og 18 år, mens han selv var i 30-åra. Moore nekter å trekke seg som kandidat til senatet etter anklagene.

Donald Trump har tilsynelatende vist støtte til den republikanske kandidaten som er anklaget for overgrep. Søndag skrev han på Twitter at å velge en demokrat som senator i Alabama ville være en katastrofe. Alabamas plass ble ledig da Jeff Sessions ble utnevnt til justisminister.

Trumps reaksjon på bildet av Franken som klår på medieprofilen Tweeden mens hun sover var følgende:

- Al Franken-bildet er virkelig ille, det sier mer enn tusen ord. Hvor går hendene hans i bilde 2, 3, 4, 5 og 6 mens hun sover? skrev han på Twitter.

#metoo-bølga

Kampanjen #metoo har den siste tida satt i gang debatten om seksuell trakassering og overgrep i en rekke bransjer. Flere og flere kommer nå på banen og deler sine historier og krever slutt på slike overtramp.

Det var den amerikanske skuespilleren Alyssa Milano som i oktober startet kampanjen #metoo på Twitter. Dette skjedde etter at flere kvinner sto fram og fortalte at de har blitt utsatt for trakassering og overgrep av den kjente Hollywood-produsenten Harvey Weinstein.

Kampanjen har spredt seg i sosiale medier, og kvinner over hele verden har benyttet seg av den.