Bildejuks sier Viksveen

Spionsiktede Stein Viksveen (60) mener at Politiets overvåkingstjeneste (POT) kan ha arrangert sammensetningen av bilder slik at vitner naturlig ville peke ham ut som spionen «Lanze».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bildejukset Viksveen henviser til er sammensetningen av bildene som ble forelagt hans påståtte føringsoffiserer i Stasi da de vitneforklarte seg for tysk og norsk politi.

- Det er to påfallende forhold som gjør at jeg stiller spørsmålet om POT bevisst satte sammen bildeutvalget i den hensikt at vitnene skulle peke ut meg, sier Viksveen til Dagbladet.

Han kommer med de alvorlige antydningene etter at han nå har fått tilgang til dokumentene i sin egen sak. Med i dokumentsamlingen er bildene som politiet brukte da tidligere Stasi-offiserer ble bedt om å identifisere «Lanze».

Nummer sju

De fem utpekte føringsoffiserene som ble avhørt av representanter for den tyske kriminalpolitisentralen BKA og POT i vår, ble forelagt bilder av ti ulike personer og bedt om å peke ut mannen som de hadde hatt kontakt med.

- For det første var jeg alltid plassert som nummer sju i bilderekka. Men enda mer alvorlig er det at åtte av bildene har et rødskjær, som får personene til å minne om det jeg ville kalle «rødvinsdrankere». Bare to bilder, av meg og en annen person, er gode, klare portretter i farger. Men den andre personen ser ut som om han er 15- 20 år yngre enn meg, altså for ung til å komme i betraktning, sier Viksveen.

Vurderes av domstolen

- Fotokonfrontasjonene som er foretatt, vil bli vurdert av domstolen dersom det blir tatt ut tiltale mot Viksveen. Dersom det er gjort feil, er det opp til Viksveen og hans forsvarer å ta dette opp under en eventuell straffesak, sier førstestatsadvokat Lasse Qvigstad til Dagbladet.

Han sier at han ikke kjenner til hvordan etterforskningen ble gjennomført på dette punkt, men forutsetter at reglene for fotokonfrontasjon er fulgt.

- Resultatet av en bildekonfrontasjon er dessuten bare ett av flere bevismidler i en straffesak, legger han til.

Tre tidligere Stasi-offiserer har gjenkjent Viksveen ut fra bildene de ble forelagt, gikk det fram av de rettslige avhørene av Viksveen i Oslo forhørsrett tidligere i uka.

- Liknet mest

Manfred Elisath, som skal ha vervet «Lanze», sa under avhøret at bildet av Viksveen var det som liknet mest. En annen av de tidligere utpekte føringsoffiserene vaklet mellom bildet av Viksveen og to andre bilder.

En tjenestemann i POT understreker overfor Dagbladet at bildet av en siktet skal plasseres tilfeldig og ikke ha en fast plass når flere vitner forelegges et utvalg bilder for identifikasjon under ulike avhør.

Stein Viksveen oppfordrer påtalemyndigheten til å frigi bildene, eventuelt ved at de sladdes for å skjule identiteten til de ni andre personene som er med i samlingen.