FORURENSING: Alvorlig luftforurensing antas å stå bak den verste flommen i Kina på 50 år. Det heter det i en ny studie ifølge nettmagasinet Quartz. Foto: NASA
FORURENSING: Alvorlig luftforurensing antas å stå bak den verste flommen i Kina på 50 år. Det heter det i en ny studie ifølge nettmagasinet Quartz. Foto: NASAVis mer

Bildene av Kinas industri-hjerte avslører: Forurensing får skylda for katastrofeflommen

94 centimeter regn på fem dager.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Alvorlig luftforurensing antas å stå bak den verste flommen i Kina på 50 år. Det heter det i en ny studie ifølge nettmagasinet Quartz.

Det var i juli 2013 at fjellområdene i Sichuan-provinsen opplevde så mye som 94 centimeter regn over en periode på fem dager. Den påfølgende flommen og enorme vannmengdene tok livet av 200 personer, og etterlot 300 000 mennesker fordrevet fra sine hjem.

- Sjokkert Forskerne, under ledelse av Jiwen Fan fra Pacific Northwest National Laboratory i Richland, Washington, simulerte atmosfæren over den tungt industrialiserte Sichuanbassenget med ulike forurensingsnivåer.

De fant ut at hadde det ikke vært for de enorme utslippene av drivhusgasser, røyk og aerosoler, hadde nedbørsmengden vært hele 60 prosent mindre.

- Vi var alle sjokkert over hvor stor effekt forurensingen hadde, sier Fan til magasinet Science.

Området Sichuan-bassenget er hjem til over 100 millioner mennesker, og er også det industrielle hjertet i nasjonen. Området, hvis industri består av jern-, stål- og energi produksjon, er omringet av høye fjell som «fanger» aerosolene. Dette gjør igjen at fuktighet samler seg opp.

Sammenhenger Ifølge forskernes simulering slapp værsystemene løs en hel dags nedbør på et veldig lite område i løpet av noen få timer da det traff fjellsidene.

Andre forskere har tidligere pekt på en potensiell sammenheng mellom økt forurensing i området og stadig hyppigere forekomster av ekstremvær. Det har blant annet blitt spekulert i om luftforurensing kan få monsunregnet til å komme både tidligere og med mye større intensitet.

Andre trekker paralleller mellom mengden aerosoler i lufta, og hvor hyppig tornadoer og sykloner forekommer.

Fan tror også at den voldsomme flommen som inntraff i Pakistan bare to måneder etter flommen i Sichuan-området også kan knyttes til kombinasjonen av luftforurensing og uheldig geografi.

Problem At forurensingen har blitt et samfunnsproblem i Kina er heller ingen hemmelighet. I oktober 2013 var forurensingen i storbyen Harbin nemlig så ekstrem at hele 11 millioner mennesker måtte holde seg hjemme.

Den giftige tåka i Harbin målte opptil 400 ganger høyere konsentrasjoner av forurensning enn det WHO anbefaler som et forsvarlig nivå. I tillegg til kullfyringen gjør det høye lufttrykket og kalde lufta i nordlige Kina at lufta ikke klarner, noe som gjør forurensningen verre.

Heller ikke i hovedstaden Beijing er det uvanlig at beboerne får beskjed om å holde seg innendørs. Partikler fra brent kull kan finne veien inn i lungene og blodet, og ifølge Verdens Helseorganisasjon blant annet føre til dødelige luftveissykdommer.

Tidligere har kinesiske myndigheter hatt streng kontroll på all informasjon om forurensningsnivået, men informasjonsmengden har økt i takt med folkets misnøye.