Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Bildene av ubåten gir nye svar

Ubåten ARA San Juan ligger nå på 907 meters dyp etter å ha implodert. Det er ikke sikkert at den blir hevet.

FUNNET: Et bilde frigitt av den argentinske marinen i går, viser deler av vraket av ARA San Juan. Ubåten ble funnet på 907 meters dyp ett år og én dag etter at den forsvant. Foto: HO / ARGENTINA'S NAVY PRESS OFFICE / AFP / NTB Scanpix
FUNNET: Et bilde frigitt av den argentinske marinen i går, viser deler av vraket av ARA San Juan. Ubåten ble funnet på 907 meters dyp ett år og én dag etter at den forsvant. Foto: HO / ARGENTINA'S NAVY PRESS OFFICE / AFP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I går ble ubåten funnet utenfor Valdes-halvøya, nøyaktig ett år og en dag etter at den forsvant 430 kilometer utenfor Argentinas kyst.

Ubåt-forsvinningen har preget nasjonen, og det er nå erklært tre dager landesorg.

Nye svar

Det var 44 personer om bord. Så langt er ingen av de omkomne funnet. Men med funnet av ubåten er det likevel kommet noen nye svar.

Gabriel Attis, sjef for marinebasen Mar del Plata, har ifølge BBC bekreftet at ubåten imploderte. Bilder slupper av den argentinske marinen viser noen av skadene på ubåten.

Ifølge marinen er ubåten deformert, og det er spredd vrakdeler over et område på 70 meter.

Bildene fra den argentinske marinen viser deler av vraket. Foto: HO / ARGENTINA'S NAVY PRESS OFFICE / AFP / NTB Scanpix
Bildene fra den argentinske marinen viser deler av vraket. Foto: HO / ARGENTINA'S NAVY PRESS OFFICE / AFP / NTB Scanpix Vis mer

Dette samsvarer med tidligere opplysninger, hvor en organisasjon som overvåker atomeksplosjoner rapporterte at de oppdaget en lyd få timer etter den siste kontakten med ubåten. Den argentinske marinen har i ettertid uttalt at lyden kan stamme fra ubåten.

Årsaken til at ubåten imploderte, er foreløpig ukjent.

Har ikke teknologien

Pårørende krever nå at myndighetene får vraket av ubåten med de 44 om bord hevet. De ønsker ifølge BBC en uavhengig etterforskning.

- Vi er nå på et stadium hvor det er åpnet for en seriøs etterforskning for å finne ut hva som skjedde, noe som er nødvendig for å hedre og respektere heltene og deres pårørende. De ønsker jeg all styrke til å komme over denne vanskelige tiden, sier president Mauricio Macri ifølge NTB.

Samtidig kommer beskjeden om at det kan bli lettere sagt enn gjort å heve vraket. Myndighetene sier at argentinerne rett og slett ikke har ressursene som trengs for å heve den fra rundt 907 meters dyp.

Forsvarsminister Oscar Aguad sier på en pressekonferanse at landet mangler «moderne teknologi» for å heve ubåten.

En slik aksjon vil være svært kostbar.

Det var det amerikanske selskapet Ocean Infinity som fant ubåten, bare et par døgn før de egentlig hadde tenkt til å avslutte søket. Selskapet sier i en uttalelse til nyhetsbyrået AP at hva som skjer videre er opp til argentinske myndigheter.

- Vi deltar gjerne i en bergingsaksjon, men for øyeblikket er vi fokusert på å ferdigstille fotograferingen av vrakområdet.

Dette udaterte bildet viser ubåten ARA San Juan på et ikke-spesifisert sted. Ubåten forsvant i november 2017, med 44 bestningsmedlemmer om bord. Foto: NOTICIAS ARGENTINAS / AFP / NTB Scanpix
Dette udaterte bildet viser ubåten ARA San Juan på et ikke-spesifisert sted. Ubåten forsvant i november 2017, med 44 bestningsmedlemmer om bord. Foto: NOTICIAS ARGENTINAS / AFP / NTB Scanpix Vis mer

Pårørendes kamp

Pårørende vil likevel kjempe for at ubåtvraket blir hevet. De mener det er viktig for å gi svar.

- Vi vet de kan få den vekk, for Ocean Infinity har fortalt oss at de kan, at de har utstyret, sier Luis Antonio Niz, som er far til besetningsmedlemmet Luis Niz.

- Hvis de sendte ham av gårde, så vil jeg også at de får ham tilbake, sier Niz.

Blant de 44 om bord, var det en kvinne.

Eliana Maria Krawczyk (35) var Argentinas første kvinne til å tjenestegjøre på en ubåt, ifølge BBC.

«Dronning av sjøen», var kallenavnet hennes far hadde gitt henne. Ifølge familiemedlemmer var hun født til å jobbe på en ubåt.

- Hun hadde en vilje av stål, og stort engasjement for arbeidet, forteller de.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!