Bildene avslører islamistenes indre liv

Driver hellig krig i Syria og sprer propaganda på Grønland.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): IS-flagg blant norske fjell, krigsbilder fra Syria og Irak, morobilder og fleiping med PST:

Minst 60 nordmenn har reist til Syria og Irak - 15 er hittil i år siktet for terror. Nye bilder viser hvordan islamister og IS-krigere bretter ut sitt indre liv på Facebook.

Tatt i strid En norsk islamist poserer stolt med IS-flagg på Grønland i Oslo, på et bilde som er lagt ut for omkring to uker siden. Dagen før la en venn av denne islamisten ut to bilder der han poserer i fjellet med et stort smil og IS-flagg. Denne mannen har seinere latt seg avbilde med en kalasjnikov-gevær.

- PST står på toppen av fjellet og titter på deg, fleiper en kompis av ham i en kommentar til bildet.

Bildene har tiltrukket seg en rekke kommentarer og såkalte «likes» - blant annet fra noen av Norges aller høyest ansette islamister.

I FJELLHEIMEN: En norsk islamist la nylig ut to bilder på Facebook der han poserer i fjellet med et stort smil og IS-flagg. Denne mannen har seinere latt seg avbilde med en kalasjnikov-gevær. Foto: Privat
MED GEVÆR: Mannen som la ut bildet fra fjellheimen har også lagt ut dette bildet, som skal vise ham selv med et AK47-gevær. Det er uklart hvor bildet er tatt. Foto: Privat
PÅ GRØNLAND: En venn av islamistene som la ut bildet fra vidda, har stilt seg opp med IS-flagg på Grønland. Foto: Privat
I LEIR: En norsk islamist fotografert i leir i Syria, der han kjemper for IS. Foto: Privat
BESLAG: Konvertitten fra Østfold har lagt ut dette bildet av irakisk militærutstyr beslaglagt under IS' offensiv inn i Irak - der han skal ha vært med. Foto: Privat
FROKOST: En britisk islamist i Syria la ut dette bildet av to skåler Coco-Pops til frokost - men klagde over at det ikke var nok melk til to. Foto: Privat
BARN: Den britiske islamisten hevder dette bildet viser tre krigere - der en påståt å bare være 14 år - i bønn i krigsområder i Syria. Foto: Privat

Også islamister som befinner seg i Syria og Irak sprer omfattende bildemateriale og regisserte stemningsrapporter fra fronten.

Dette er både bilder tatt i strid - en norsk konvertitt har eksempelvis fotografert militærutstyr som irakiske soldater forlot da IS stormet inn i landet - og trivielle bilder av kattunger, tallerkener med sjokopops og krigere som slapper av i leir.

Nyheter En britisk islamist skrev følgende fra Syria etter USAs bombeangrep natt til tirsdag:

«Today at about 4am usa shot all over Syria with their air strikes. I was sleeping in Raqqa maybe 100m away when it happened. But alhumdulillaah the noise of the rocket blast woke me up for tahajjud -) No deaths, no major injuries, yet america still says it was a "successful" attack!?!? (...)»

Dette står i kontrast til nyhetsmeldinger der det går fram at minst 120 væpnede jihadister, blant dem mange ikke-syrere, skal være drept i bombeangrepene.

Ingen av islamistene har besvart Dagbladets henvendelser via Facebook.

Appell Kilder i det islamistiske miljøet forteller at det er via nyhetssider på Facebook at mye av rekrutteringen av norske islamister skjer til borgerkrigen i Syria og Irak.

Dette er også kjent i innvandrermiljøene - på en lukket konferanse for det norsksomaliske miljøet på Grønland i Oslo tirsdag hadde imam Muse Haji-Adan fra Notodden en klar appell om at foreldre må lære seg å bruke data og lære hvordan nettet fungerer.

Profilerer jihad - IS bruker sosiale medier veldig mye - som en måte å profilere jihad og martyrdøden, sa seniorrådgiver Siv Alsén i PST til Dagbladet i juli.

Dagbladet fortalte i mai hvordan norske islamister bruker sosiale medier som en effektiv måte å snike seg under politiets radar på. De bruker den lukkede telefontjenesten Viber, chattetjenestene WhatsApp og Ask.fm og meldingsfunksjonen på Facebook. Politiet trenger en rettslig kjennelse for å følge kommunikasjonen som skjer i lukkede former på sosiale medier. Det er ofte vanskelig når det ikke foreligger konkret mistanke om noe kriminelt.

Luftangrep IS' frammarsj i Syria og Irak har sjokkert verden. Gruppa er svært brutal - til og med al-Qaida har tatt avstand fra IS' metoder.

USA bombet natt til tirsdag IS' hovedsete i Raqqa i Syria. I alt skal 300 personer være drept eller såret. Ingen nordmenn skal være drept, ifølge Dagbladets opplysninger.

Blant områdene som ble rammet i tirsdagens luftangrep, var også provinsene Idlib, Aleppo, Deir al-Zor og Hasakah, ifølge NTB.