Nord-Korea

Bildene bekymrer

Nye satellittbilder viser etter alt å dømme at Nord-Korea utvider et anrikningsanlegg for uran. Eksperter mener det kan bety at Kim Jong-un har intensjoner om å øke produksjonen av bombemateriale.

UTVIDER: Satellittbilder viser etter alt å dømme at Nord-Korea er i ferd med å utvide atomfasilitetene sine. Foto: Satellite image 2021 Maxar Technologies / AP
UTVIDER: Satellittbilder viser etter alt å dømme at Nord-Korea er i ferd med å utvide atomfasilitetene sine. Foto: Satellite image 2021 Maxar Technologies / AP Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Nye satellittbilder viser angivelig at Nord-Korea er i ferd med å utvide atomfasilitetene sine. Anlegget heter Yongbyon, og er Nord-Koreas fremste kjernefysiske forskningssenter, rundt 70 kilometer nord for Pyongyang.

Eksperter tror det kan bety at Nord-Koreas øverste leder Kim Jong-un har intensjoner om å øke produksjonen av bombemateriale.

25 prosent

- Utvidelsen av anrikingsanlegget indikerer sannsynligvis at Nord-Korea planlegger å øke produksjonen av våpengradert uran på Yongbyon-anlegget med så mye som 25 prosent, sier Jeffrey Lewis og to andre eksperter ved Middlebury Institute of International Studies i Monterey, ifølge The Guardian.

En sammenlikning av satellittbilder tatt i overkant av én måneds mellomrom - fra 3. august til 14. september - viser hvordan trær har blitt fjernet fra et område ved anlegget. Bildet fra 14. september viser ifølge The Guardian at det er bygget en mur for å omslutte et nytt område.

Det nye området er på cirka 1000 kvadratmeter, som kan huse 1000 ekstra sentrifuger. Det er nettopp disse sentrifuger som kan øke produksjonen av beriket uran med 25 prosent.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer