Nord-Korea

Bildene bekymrer

Nye satellittbilder viser etter alt å dømme at Nord-Korea utvider et anrikningsanlegg for uran. Eksperter mener det kan bety at Kim Jong-un har intensjoner om å øke produksjonen av bombemateriale.

UTVIDER: Satellittbilder viser etter alt å dømme at Nord-Korea er i ferd med å utvide atomfasilitetene sine. Foto: Satellite image 2021 Maxar Technologies / AP
UTVIDER: Satellittbilder viser etter alt å dømme at Nord-Korea er i ferd med å utvide atomfasilitetene sine. Foto: Satellite image 2021 Maxar Technologies / AP Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Nye satellittbilder viser angivelig at Nord-Korea er i ferd med å utvide atomfasilitetene sine. Anlegget heter Yongbyon, og er Nord-Koreas fremste kjernefysiske forskningssenter, rundt 70 kilometer nord for Pyongyang.

Eksperter tror det kan bety at Nord-Koreas øverste leder Kim Jong-un har intensjoner om å øke produksjonen av bombemateriale.

25 prosent

- Utvidelsen av anrikingsanlegget indikerer sannsynligvis at Nord-Korea planlegger å øke produksjonen av våpengradert uran på Yongbyon-anlegget med så mye som 25 prosent, sier Jeffrey Lewis og to andre eksperter ved Middlebury Institute of International Studies i Monterey, ifølge The Guardian.

En sammenlikning av satellittbilder tatt i overkant av én måneds mellomrom - fra 3. august til 14. september - viser hvordan trær har blitt fjernet fra et område ved anlegget. Bildet fra 14. september viser ifølge The Guardian at det er bygget en mur for å omslutte et nytt område.

Satelittbilde fra 3. august. Foto: Satellite image 2021 Maxar Technologies via AP
Satelittbilde fra 3. august. Foto: Satellite image 2021 Maxar Technologies via AP Vis mer
Satelittbilde fra 14. september. Foto: Satellite image 2021 Maxar Technologies via AP
Satelittbilde fra 14. september. Foto: Satellite image 2021 Maxar Technologies via AP Vis mer

Det nye området er på cirka 1000 kvadratmeter, som kan huse 1000 ekstra sentrifuger. Det er nettopp disse sentrifuger som kan øke produksjonen av beriket uran med 25 prosent.

SKAPER REAKSJONER: Denne seksjonen under Nord-Koreas militærparade vekker oppsikt. Video: AP. Musikk: Epidemic Sound Vis mer

Våpentest

Nyheten kommer bare dager etter at Nord-Korea gjennomførte en prøveoppskyting av to langdistanseraketter. Dette var landets andre våpentest på få dager.

De nordkoreanske rakettene ble skutt fra et område sentralt i landet og passerte ut over landets østkyst i morgentimene onsdag, opplyste den sørkoreanske generalstaben i en uttalelse.

Den japanske kystvakten har bekreftet at begge rakettene landet utenfor landets økonomiske sone, i havet mellom Japan og Koreahalvøya, skriver NTB.

Nord-Korea er underlagt en rekke internasjonale sanksjoner som følge av landets utvikling av atomvåpen og langtrekkende, ballistiske raketter.

FRYKTER VÅPENKAPPLØP: Onsdag 15. september gjennomførte Nord-Korea en prøveoppskyting av to langdistanseraketter. Video: AP Vis mer

Tilstrekkelig forsvar

Myndighetene i Sør-Korea kunngjorde onsdag at de hadde utført en test av en ny, langtrekkende rakett som ble skutt opp fra en ubåt under vann. Testen, som ble overvært av president Moon Jae-in, var vellykket, ifølge myndighetene.

Sør-Korea er dermed det sjuende landet i verden med en slik type avansert våpenteknologi.

President Moon sier at Sør-Korea nå har «tilstrekkelig forsvar for å kunne svare på Nord-Koreas provokasjoner når som helst». Moon sier han ønsker at landet skal øke våpenprogrammet for å kunne «overvelde Nord-Koreas asymmetriske makt».

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer