Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Bildene beviser likvideringer av 11 000 fanger i Syria

Eksperter mener de kan brukes til å ta ut siktelser mot syriske tjenestemenn for krigsforbrytelser.

FANGER:  De om lag 55 000 bildene skal være av fanger som angivelig var fengslet mellom mars 2011 og august 2013. (Dette bildet er tatt f av det som skal være et fengsel i Al-Bab utenfor Aleppo i Syria, og er ikke et av de 55 000 bildene) Foto: AP Photo/Muhammed Muheisen/Scanpix
FANGER: De om lag 55 000 bildene skal være av fanger som angivelig var fengslet mellom mars 2011 og august 2013. (Dette bildet er tatt f av det som skal være et fengsel i Al-Bab utenfor Aleppo i Syria, og er ikke et av de 55 000 bildene) Foto: AP Photo/Muhammed Muheisen/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tre framstående advokater har gått igjennom 55 000 bilder, som de mener er bevis på at det har blitt gjennomført systematiske likvideringer av 11 000 fanger i Syria. De har i tillegg gått igjennom registre over dødsfall i landet. Det går fram av en rapport som den britiske avisa The Guardian har fått tilgang til.

Rapporten er skrevet av sir Desmond de Silva, som var aktor i krigsforbryterdomstolen for Sierra Leone, sir Geoffrey Nice, som var aktor i saken mot Slobodan Milosovic, og professir David Crane, tidligere sjefanklager ved krigsforbryterdomstolen i Sierra Leone og mannen som tok ut tiltalen mot den liberiske presidenten Charles Taylor.

Fotografiene er av fanger som angivelig var fengslet mellom mars 2011 og august 2013. De ble smuglet ut av Syria av en mann som hevder å være militærfotograf og avhopper fra det syriske politiet. Mannen er anonymisert med kallenavnet «Caesar»

- Tortur og drap Likene har klare tegn på å ha blitt utsatt for tortur, ifølge advokatene. Noen av likene mangler øyne. Andre har merker etter vold.

- De bar preg av å ha blitt utsatt for utsulting, brutal vold, kvelning, og andre former for tortur og drap, står det i rapporten, hvor noen av bildene er publisert.

Bildene ble smuglet ut på minnepinner til en kontakt i Den syriske nasjonalbevegelsen, en motstandsbevegelse som støttes av Qatar. Rapporten er skrevet på oppdrag fra Qatar. Det kan ikke bekreftes at bildene er ekte, men advokatene har intervjuet fotografen flere ganger de ti siste dagene og finner ham troverdig, skriver The Guardian.

- Klare bevis De Silva sier at bildene er et «klart bevis» på at regimet til Syrias president Bashar al-Assad står bak likvideringer på et «industrielt nivå». Crane mener man nå har grunnlag for å ta ut siktelse mot syriske tjenestemenn for krigsforbrytelser.

- Dette er de første klare bevisene på hva som har skjedd med minst 11 000 mennesker som er blitt torturert, likvidert og tydeligvis kassert, sier han.

- KLARE BEVIS.  David Crane mener bildene er godt nok grunnlag for å kunne sikte syriske tjenestemenn for krigsforbrytelser. Dette bildet er tatt da Crane var sjefsanklager ved krigsforbryterdomstolen i Sierra Leone.  Arkivfoto: AFP PHOTO / Ben CURTIS
- KLARE BEVIS. David Crane mener bildene er godt nok grunnlag for å kunne sikte syriske tjenestemenn for krigsforbrytelser. Dette bildet er tatt da Crane var sjefsanklager ved krigsforbryterdomstolen i Sierra Leone. Arkivfoto: AFP PHOTO / Ben CURTIS Vis mer

«Caesar» sier til The Guardian at hans jobb var å ta bilder av de døde for å kunne utstede dødsattester til familiene uten å be pårørende komme og identifisere dem.

- Det kunne være opp til 50 lik om dagen, og det kunne ta fra 15 til 30 minutter å fotografere hvert av dem, sier han.

De pårørende ble fortalt at deres slektninger døde enten av hjerteinfarkt eller pusteproblemer, ifølge rapporten. Forfatterne av rapporten sier den er oversendt til FN, regjeringer i en rekke land og menneskerettighetsorganisasjoner.

BENEKTER:  Den syriske presidenten Bashar Assad har hele veien benektet at hans regime har begått krigsforbrytelser mot sitt eget folk.  Foto: AFP PHOTO / SYRIAN PRESIDENCY MEDIA OFFICE / SCANPIX
BENEKTER: Den syriske presidenten Bashar Assad har hele veien benektet at hans regime har begått krigsforbrytelser mot sitt eget folk. Foto: AFP PHOTO / SYRIAN PRESIDENCY MEDIA OFFICE / SCANPIX Vis mer
Hele Norges coronakart