- Bildene ble tatt i England

Sjokkbilder av britiske soldater som mishandler en iraker, skal være tatt av heimevernssoldater i England.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Avisa Daily Mirror rystet i forrige uke britene med en serie bilder som angivelig viser soldater fra Dronningens Lancashire-regiment som mishandler og urinerer på en irakisk krigsfange.

Bildene ble gjenstand for enorm oppmerksomhet, og fant veien til offentligheten samtidig med opprullingen av fangemishandling i amerikansk fangenskap.

Det britiske forsvaret iverksatte en gransking av bildene, og flere militæreksperter har sådd tvil om de er ekte. Ekspertene peker på at våpenet som rettes mot fangen på ett av bildene, er en type som ikke brukes av de britiske Irak-styrkene. De mener også at hodeplagg og en lastebil på bildene er ulike de som britiske styrker bruker i Irak.

Nå gir avisa Daily Telegraph ny næring til tvilen. En av avisas kilder hevder nemlig at alle bildene ble tatt av lokale heimevernssoldater ved Kimberley-leiren i Preston.

Militærpolitiets etterforskere har ifølge Telegraph kommet fram til at bildene er tatt på planet av en lastebil som umulig kan ha befunnet seg i Irak.

Bilen, en Bedford, befant seg derimot i Preston, heter det.

- Falske

Tony Blairs forsvarsminister Geoff Hoon mener at bildene i Daily Mirror mest sannsynlig er falske, men forsvarsdepartementet er lite glade for Daily Telegraphs artikkel om narrebilder fra Preston.

- Historien er totalt spekulativ, sier en talskvinne, og understreker at forsvaret ennå gransker saken.

Forsvaret har ikke levert sin rapport, så det er ikke mulig å kommentere dette videre, sier hun til BBC.

Geoff Hoon sier imidlertid til Channel 4 News at Daily Mirror må forklare hvorfor de publiserte bildene.

Soldater i Dronningens Lancashire-regiment, som angivelig var avbildet på torturbildene, føler seg uthengt for hele verden. De krever nå en uforbeholden unnskyldning fra Daily Mirror.

Nekter

Daily Mirror står imidlertid beinhardt på sitt, og hevder de gjorde det eneste riktige da de publiserte bildene.

Redaktør Piers Morgan understreker at det ennå ikke er bevist at bildene er falske.

- Vi står hundre prosent bak de fire soldatene som ga oss disse bildene. De følte at sannheten måtte komme fram, fordi de mener det som skjedde var fundamentalt galt, sa Piers til BBC tidligere i uka.

FORVIRRING OVER SJOKKBILDER: Daily Mirrors fotografier viser angivelig britiske soldater som mishandler og ydmyker en irakisk krigsfange. I øyeblikket hersker det stor tvil om bildene faktisk er ekte eller ikke.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer