Bildene de ikke fikk ta

De tre nordmennene ble i går beskutt med maskingevær og granat avfyrt av israelske soldater.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Det var en gruppe fra Hamar som kjørte i en bil med FNs symboler og flagg som ble beskutt av israelske soldater i går. Gruppa var på besøk i byen Khan Younis på Gazastripen, som er Hamars vennskapsby, melder Hamar Arbeiderblad.

Beskutt to ganger

Hamars helsesjef Georg Morland som fortsatt er på Gaza forteller til Dagbladet.no at de dro til byen for å se på mulighetenene for å forbedre behandlingen for barn og unge med krigstraumer.

- Slik sett var det en nyttig opplevelse for oss. Vi skal starte opp med arbeid for barn og nå fikk vi selv føle det på kroppen. Det var en sterk opplevelse.

Khan Younis har blitt kraftig ødelagt de siste dagene. For et par dager siden ødela israelske bulldosere rundt 15 boligblokker her. Morland tror det er dette de ikke ville hans gruppe skulle se. Etter drapet på sjeik Ahmed Yassin i forrige uke har det vært uro i området.

På forhånd hadde Verdens helseorganisasjon som hadde ansvaret for sikkerheten sagt at en tur var greit.

Morland var i bilen sammen med Hamars ansvarlige for WHO-prosjektet Stein Frøysang og helsesøster ved Hamar Statlige mottak, Carina Görlin.

- Det var helt klart ikke et uhell. Vi ble beskutt fordi de ville ha oss vekk fra området, sier Morland.

- De vil ikke at vi skal ta bilde av det, sier Morland.

- Et skremmeskudd

Bilen ble beskutt med maskin-geværkuler og en granat avfyrt av israelske soldater. Bilen ble beskutt to ganger. Den første gangen ved en flyktningleir, den andre gangen ved en israelsk post ved en bosetning. Bilen ble ikke truffet og ingen ble skadet i dramaet.

Delegasjonen kastet seg inn i bilen og forlot området så raskt de kunne. De vil ikke reise tilbake nå. - Vi leker ikke helter, sier kommunlegen, som forteller at samarbeidspartenere fra nå av heller får komme til dem. Delegasjonen blir i området fram til lørdag.

- Skuddene falt veldig nær oss. Vi regner med at soldatene hadde klart å treffe oss om de ville. Vi oppfatter det derfor som et varselsskudd, for å skremme oss. De fortsatte ikke å skyte da vi dro.

Morland er berørt av hendelsen, og forteller at det det er dagligdags med slike episoder her. I det siste har også flere FN-biler blitt beskutt.

- Nå nylig ble en jente skutt gjennom hodet mens hun satt i klasserommet, avslutter Morland.

BESKUTT: </B> Hamars ansvarlige for WHO-prosjektet Stein Frøysang, helsesøster ved Hamar Statlige mottak, Carina Görlin og kommunelege Georg Morland ble beskutt i en FN-bil i går.
BILDENE DE IKKE FIKK TA:</B> Kommunelege Morland mener israelerne skjøt etter bilen deres fordi de ikke ville at de skulle se ødeleggelsene i byen Khan Younis. - Her er et nylig bombet hus i Khan Younis, skutt i filler av tanks fra gata for noen dager siden. Mange familier er husløse, forteller Morland. Rett foran denne blokken rev israelske bulldosere omkring 15 blokker for noen dager siden.
PÅ OPPDRAG:</B> Hamars delegasjon snakker med kvinner som ikke slipper over grenseporten til Egypt fra Rafah. - Den siste tida har fem mennesker som ventet på behandling dødd her, forteller Morland til Dagbladet.no.