Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Bildene forteller bare halve sannheten

Brydde egentlig ikke strandgjestene seg om de to rom-barnelikene?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Spilte fotball og solte seg blant barnelikene, meldt vi i Dagbladet.no tidligere i uka.

Bildene av hvordan de andre strandgjestene tilsynelatende ikke lot seg affisere spesielt av drukningen til rom-jentene Viola Ibramovitc (11) og Cristina Ibramovitc (12) gikk verden rundt, og har allerede fått politiske konsekvenser.

De to druknet forrige helg på stranda Torregaveta ikke langt fra Napoli.

Flere hjalp til

Nå står en av fotografene fram og forteller at bildene bare forteller halve sannheten.

- Jeg tok flere bilder. Noen viste folk på ferie som fortsatte som om ikke noe hadde skjedd, andre viste viste folk som var berørt eller som hjalp til med å bære kista, sier Alessandro Garofalo (30) til nyhetsbyrået AFP.

- Bildene som de utenlandske avisene plukket ut viste bare at folk virket likegyldige. I virkeligheten var det omtrent bare halvparten av dem som oppførte seg som om ikke noe hadde skjedd, resten enten hjalp til eller forlot stranda, sier han.

Flere fotografer

FORTSATTE SOLINGEN: Dette, og flere andre bilder fra stranda, viste enkelte av badegjestenes tilsynelatende likegyldighet. Foto. CESARE ABBATE/EPA/Scanpix
FORTSATTE SOLINGEN: Dette, og flere andre bilder fra stranda, viste enkelte av badegjestenes tilsynelatende likegyldighet. Foto. CESARE ABBATE/EPA/Scanpix Vis mer

Til avisenes forsvar skal det nevnes at bildene ble gjort tilgjengelig via de store fotobyråene, og at ikke alle bildene var tilgjengelig for alle medier.

Her i Norge var først ingen av bildene tilgjengelige via Scanpix, bildebyrået de fleste norske aviser bruker, før et bilde ble lagt ut mandag kveld, og det viste nettopp turistenes likegyldighet. Dette bildet var for øvrig tatt av en annen fotograf enn Garofalo.

Nå er flere bilder tilgjengelig, og de viser også det Garofalo nevner, at flere av badegjestene blant annet hjalp til med å bære kistene.

- Italias skam

Garofalo understreker overfor AFP også at han brukte en telelinse og tok bilder fra langt hold, noe som gjorde at strandgjestene så ut til å ligge nærmere likene enn de faktisk gjorde.

Britiske independent omtalte saken under tittelen «The picture that shames Italy».

Daily Mail hadde følgende tittel: «Chilling indifference of Italians sunbathing just yards from the covered bodies of two drowned Roma children».

Ses ned på

image: - Bildene forteller bare halve sannheten

Da saken først ble omtalt mente blant annet en lokal menneskerettighetsgruppe at det tilsynelatende fraværet av sympati og verdighet har sammenheng med at de avdøde var fra romfolket (ofte kalt sigøynere), en gruppe mange italienere ser ned på.

Tidligere i år ble en romleir i Napoli, ikke langt fra strandtragedien, angrepet med brannbomber av sinte naboer og brent ned til grunnen, heldigvis etter at beboerne hadde klart å evakuere.

Silvio Berlusconis høyrevridde regjering får deler av skylda for et økende konfliktnivå. Statsministerens stab snakker i vår om en «rom-krise», og har satt i gang en rekke politiraid mot campingleirene deres.

BAR VEKK KISTA: Ikke alle strandgjestene ga blaffen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!