Bildene fra skrekkskolen

Russisk TV har frigjort bildene som viser det grusomme dramaet som utspilte seg på skole nr. 1 i Beslan.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): TV-opptakene skal være fra gisseldramaets tidlige fase, og er laget av gisseltakerne selv.

Blobadet skal ha startet da en av bombene, som var festet på en slurvete måte til et av basketballkurvene i skolens gymsal, løsnet og eksploderte da den traff en liten jente i hodet. Deretter begynte massakeren.

Kanalen NTV viste i går kveld bildeopptaket, som har en varighet på ca. 90 sekunder. Her får man se hundrevis av mennesker som bare må se på mens gisseltakerne plasserer og kobler til bomber i gymsalen. Ifølge NTV kan så mange som 1000 mennesker ha oppholdt seg i rommet.

TV-bildene rullet på russiske TV-skjermer bare timer etter at flere tusen pårørende hadde vendt hjem fra begravelsene i Beslan.

For mange av disse er bildene det siste gjensynet med sine kjære mens de fortsatt var i live.

I opptaket får vi se at en annen del av skolen brenner.

Minst 355 mennesker, om lag halvparten av dem barn, døde da russiske tropper stormet skolen.

Ingen krav

En kvinnelig selvmordsbomber er også med på filmsnutten. Hun vokter den ene døråpningen i gymsalen, og har et bombebelte rundt magen og bærer pistoler,

På gulvet er det røde merker, trolig blod fra omkomne. En av terroristene står på en bok, som NTV hevder inneholder en detonator. Han gir tydelige håndtegn til kameraet for å vise at han styrer detonatoren

Gisseltakerne kommer ikke med noen krav i opptaket som nå er vist.

- Ikke bring flere barn inn hit!, er det eneste man tydelig kan høre bli sagt. Dette skal være formidlet på gebrokkent russisk.

- Ikke russisk

Alle gisseltakerne er godt maskert. Videosnutten viser at terroristene hadde mye våpen, og at de brukte ståltråder for å feste bomber rundt om i rommet.

Mot slutten av opptaket kan man høre en av terroristene samtale i en mobiltelefon. Ifølge NTV snakker han ikke russisk, men et annet språk.

- Filmet konstant

Det er ikke klart hvordan kanalen har fått tak i opptakene, men ifølge vitnerapporter filmet terroristene nærmest konstant.

Det har blitt rapportert at Ingusjetias tidligere president Ruslan Aushev, som meklet mellom russiske myndigheter og terroristene, fikk med seg et videoopptak ut av bygningen.

Det ble også rapportert at gisseltakerne kastet en videokassett ut av vinduet, og at denne skulle inneholde terroristenes krav.

Russiske myndigheter fortalte imidlertid at kassetten var tom.

VARMT OG TETT: Videoen viser at det var helt fullt i gymsalen i skole nr. 1. NTV mener opp til 1000 mennesker kan ha vært i rommet.
SORT ENKE: Videoen fanger også opp det som ser ut til å være en kvinnelig selvmordsbomber.
VÅPEN OG EKSPLOSIVER: Store bomber var festet i basketballkurvene og koblet sammen via ståltråd.
DØDELIG DRAMA: En liten gutt holder hendene bak hodet. Hele skolen ble minelagt da et titalls terrorister forskanset seg på skolen.
GISSELDRAMAETS BEGYNNELSE: Gislene i Beslan ser på mens gisseltakeren holder på med noe som ser ut til å være en bombe.