Bildene gikk verden rundt i går. Forteller de sannheten?

I går tilsto Sajida Mubarak Atrous al-Rishawi (35) medvirkning til terror-aksjonen i Amman direkte på TV. Ikke alle tar tilståelsen for god fisk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Med bombebelte rundt livet ble Sajida al-Rishawi vist fram på jordansk fjernsyn. Bildene gikk verden rundt - her var kvinnen som al-Qaida på sin irakiske nettside hadde sagt var en av de fire terroristene som utførte udåden mot tre hoteller i Amman på onsdag.

Hennes «tv-opptreden» stiller likevel flere spørsmål enn den gir svar.

Nettsidene til tv-selskapene BBC og CNN valgte å bruke anførselstegn når de omtalte henne som den arresterte «selvmordsbomberen».

Men den jordanske befolkningen har nå fått vite at terroraksjonen går mot sin oppklaring, og at det bare er irakere som står bak.

Tilsto angrepet

Sajida al-Rishawi tilsto på videoen at hun og hennes mann hadde stått bak angrepet mot bryllupsfesten på Radisson SAS-hotellet i Amman onsdag kveld der 38 bryllupsgjester ble drept.

-  Jeg hadde et bombebelte, min mann et annet. Beltet mitt fungerte ikke da jeg prøvde å detonere bomba, sa Sajida al-Rishawi i det tre minutter lange videoopptaket som ble vist på jordansk fjernsyn.

Kvinnen snakket rolig, men fomlet nervøst med hendene. Hun ble vist både sittende og stående, med bombebeltet plassert utenpå klærne. Sajida al-Rishawi sa at hun og mannen hadde kommet fra Irak sammen med to andre irakere og leid seg en leilighet i Amman. Hun og mannen hadde brukt leiebil til Radisson SAS-hotellet onsdag kveld.

TILSTO PÅ TV: Slik ble Sajida al-Rishawi vist fram på jordansk fjernsyn i går. Alle foto: Scanpix
TILSTO PÅ TV: Slik ble Sajida al-Rishawi vist fram på jordansk fjernsyn i går. Alle foto: Scanpix Vis mer

Ifølge en jordansk sikkerhetskilde skal Sajida al-Rishawi ha blitt arrestert i går morges i en dekkleilighet i det samme området som de fire selvmordsbomberne hadde bodd de siste dagene før terroraksjonen.

Få svar å få

Det ble ikke sagt noe om det var andre i leiligheten. Jordans visestatsminister Marwan Muasher fortalte CNN at al-Rishawi ikke hadde på seg bombebeltet da hun ble arrestert, men at beltet var det samme som hun hadde brukt under terroraksjonen. Hvordan jordansk politi fant beltet, og hvorfor hun eventuelt ikke hadde kvittet seg med det, ble det ikke gitt noe svar på. Det ble heller ikke sagt hvor videoopptaket ble gjort.

Det var bare Sajida al-Rishawi som ble vist fram, intervjueren var utenfor kameraets rekkevidde. Beltet var åpenbart plassert utenpå klærne hennes for å få bildene mest mulig dramatiske.

Vil skape ro

Jordanske myndigheter sier de også har klart å etablere et direkte bånd til Abu Musab al-Zarqawi, den antatte lederen for al-Qaidas virksomhet i Irak. Sajida al-Rishawi skal nemlig være søsteren til hans nærmeste medarbeider, Mubarak Atrous Rishawi. Han skal ha blitt drept i de amerikanske angrepene mot opprørere i den irakiske byen Fallujah.

Mange spør seg hvorfor jordanske myndigheter viste fram Sajida al-Rishawi på tv i går.

Visestatsminister Marwan Muasher svarer slik:

-  Akkurat nå er det viktig å roe ned våre innbyggere.

OFRE: Nadia al-Alama og Ashr al-Akhras bryllupsselskap ble rammet av terroraksjonen. Brudgommen ble alvorlig skadd. Begges fedre, t.v. og t.h. på bildet, ble drept.
EKTE? Nyhetsbyrået AP skriver at det ikke kan bekreftes om bombebeltet er identisk med det som ble brukt under terroraksjonen forrige onsdag.
ÅSTEDET: Radisson SAS-hotellet i Amman etter eksplosjonene på onsdag. Her ble 38 mennesker drept. Totalt 57 mennesker døde i anslagene, ifølge CNN.