- Bildene gjør at vi har nye bekymringer om forholdene hun soner under

Hillary Clinton melder USA inn i koret av europeiske ledere som krever at Timoshenko settes fri.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den tidligere statsministeren Julija Timoshenko, soner en syv år lang dom etter hun ble dømt for misbruk av makten sin i en russisk energiavtale.

I fengselet begynte hun å sultestreike for 12 dager siden, i protest mot den dårlige behandlingen og mishandlingen hun hevder skjer i fengselet.

Krav fra ledere Forrige uke fortalte Timoshenko at en fengselsbetjent slo henne i magen og vred armene hennes, mens hun ble ført til legen mot sin egen vilje.  Her skulle hun bli behandlet mot kroniske ryggsmerter.

Blåmerker på høyre arm, albuen og magen er dokumentert på bildene du kan se øverst i saken.

I dag har USA også gått ut og krevd at den tidligere statsministeren må settes fri. Flere europeiske ledere har allerede fordømt omstendighetene hun soner under, skriver Reuters.

Angela Merkel uttalte at hun til og med vurderer boikott at fotball-EM, som skal avholdes i juni, på grunn av denne saken. Også ledere i Sverige og Tyskland er kritiske til det som skjer i Ukraina, og norsk UD har fortalt at de følger med på saken, som de kaller alvorlig.

Konsekvenser The Guardian skriver at dette kan få store konsekvenser for avviklingen av fotball-EM, om det ikke kommer en snarlig løsning.

Timoshenko sitter for øyeblikket fengslet i Khariv, øst i Ukraina. Byen er stedet der Tysklands første kamper mot Nederland skal holdes den 13. juni.

På grunn av hennes helsetilstand har den nye rettssaken mot henne blitt utsatt.

Tyske leger har besøkt Timoshenko ved et par anledninger, og insisterer på at hun trenger medisinsk hjelp. Med støtte fra utenriksministeren har de tilbudt å behandle henne i Tyskland.

Den nye rettssaken begynte tidlig i april, denne gangen for påståtte skatte-uregelmessigheter på 90-tallet. Dersom Timoshenko blir dømt også i denne saken, risikerer hun å sitte i fengsel fram til 2023.

Politisk motivert? Flere hevder at motivasjonen bak rettssakene og anklagene er å fjerne Timoshenko fra politikken.

Bildet til venstre er Julija Timoshenko under en pressekonferanse i 2009, bildet til høyre er tatt etter det som skal være mishandling gjort av fengselsvakter. Foto: AP Photos/NTBScanpix
Forrige uke hevdet Timoshenko at en fengselsbetjent slo henne i magen og vred armene hennes, mens hun ble ført til legen mot sin egen vilje. Foto: AFP PHOTO / UKRAYINSKA PRAVDA/NTBSCANPIX
Foto: AFP PHOTO / UKRAYINSKA PRAVDA/NTBSCANPIX
Foto: AFP PHOTO / UKRAYINSKA PRAVDA/NTBSCANPIX
Foto: AFP PHOTO / UKRAYINSKA PRAVDA/NTBScanpix

- Saken mot tidligere statsminister Julia Tymosjenko, som nå er dømt til 7 års fengsel, har ikke vært ført på en betryggende måte. Det er skapt inntrykk av at saken er politisk motivert. Dette gir grunn til alvorlig bekymring, sa utenriksminister Jonas Gahr Støre i oktober i fjor.

Nåværende statsminister i Ukraina, Viktor Janukovitsj, har beordret en etterforskning av hendelsen der vakter skal ha utøvd vold mot Timoshenko.

SONER: Den tidligere statsministeren vinket her fra et vindu i fengselet den 4. november i fjor. Foto: AP Photo/Tymoshenko Press Service, FILE/NTBScanpix
SONER: Den tidligere statsministeren vinket her fra et vindu i fengselet den 4. november i fjor. Foto: AP Photo/Tymoshenko Press Service, FILE/NTBScanpix Vis mer