Krigen i Ukraina:

Bildene håner Putin

Tankesmia ISW vurderer at bildene av Volodymyr Zelenskyj og Jevgenij Prigozjin ved fronten i Bakhmut undergraver og latterliggjør Russland-president Vladimir Putin. Eksperter mener at Bakhmut-besøket demonstrerer kontrastene mellom Zelenskyj og Putin.

OVERLEGEN: Oberstløytnant Geir Hågen Karlsen mener Ukrainas president Volodymyr Zelenksyj har vært overlegen Vladimir Putin på særlig ett område. Vis mer
Publisert

Tirsdag dukket Ukraina-president Volodymyr Zelenskyj plutselig opp ved frontlinjen i Bakhmut, som har vært åsted for noen av de hardeste kampene de siste ukene. Kledd i mørkegrønt delte han ut medaljer til soldatene, som i retur overrakte ham et signert ukrainsk flagg.

Dette undergraver Kremls forsøk på å framstille Russland-president Vladimir Putin, som selv ikke besøker fronten, som en innflytelsesrik krigsleder, vurderer den USA-baserte tankesmia Institute for the Study of War (ISW).

MEDALJESEREMONI: Zelenskyj delte ut medaljer til soldatene i Bakhmut. Foto: Presidentens kontor / NTB
MEDALJESEREMONI: Zelenskyj delte ut medaljer til soldatene i Bakhmut. Foto: Presidentens kontor / NTB Vis mer
Foto: Presidentens kontor / NTB
Foto: Presidentens kontor / NTB Vis mer

- Voldsom kontrast

Pensjonert generalløytnant Arne Bård Dalhaug vurderer at dette demonstrerer de voldsomme kontrastene mellom Zelenskyj og Putin.

- Hvordan Zelenskyj opptrer står i voldsom kontrast til Putin, noe bildene fra Bakhmut demonstrerer. For mens Zelenskyj deler ut medaljer til soldatene ved frontlinjen, deler Putin ut medaljer innendørs under svært sobre omgivelser. Med dette sender Zelenskyj helt andre signaler til omverden. Man trenger ikke å si så mye, bildene taler for seg.

Hovedlærer og oberstløytnant Geir Hågen Karlsen ved Forsvarets høgskole stemmer i.

- Det er på dette området Zelenskyj har slått Putin ned i støvlene hele veien. Zelenskyj har gått foran. Han har stått ved frontlinjen og i Kyivs gater mens Ukraina har blitt angrepet med fly og missiler. I tillegg har han god kontakt med egen befolkning og egne soldater. Han er elsket av eget folk, mens Putin sitter for seg selv i Kreml og har forferdelig lite kontakt med folk.

Karlsen konkluderer:

- Det er klasseforskjell. Zelenskyj og Putin befinner seg i hver sin ende av skalaen.

Foto: Presidentens kontor / NTB
Foto: Presidentens kontor / NTB Vis mer
Foto: Presidentens kontor / NTB
Foto: Presidentens kontor / NTB Vis mer

Symboltung overrekkelse

Dalhaug bet seg særlig merke i flagget som Zelenskyj fikk i Bakhmut, som var signert av soldatene, og som Zelenskyj skal overrekke til USA-president Joe Biden når han besøker Washington onsdag.

- Det er veldig symboltungt og skaper på en måte en sterkere nærhet mellom det som foregår ved fronten i Ukraina og USA. Det er den typen handlinger som gjør at det tegnes et helt annet bilde av Zelenskyj enn av Putin. Hele rammen rundt Zelenskyjs lederskap står i sterk kontrast til Putin. Zelenskyj treffer en nerve i Ukraina og langt utenfor egne grenser, sier Dalhaug.

- Hvordan vil du vurdere Zelenskyjs lederskap i krigstid på en skala fra 1 til 10?

- 9 eller 10. Det er såpass, faktisk. Han har vært helt avgjørende for Ukrainas motstandskamp, svarer Dalhaug og legger til at Zelenskyj oppfattes som en vellykket strateg og en helt.

SIGNERT FLAGG: Presidenten fikk med seg et signert ukrainsk flagg som han skal overlevere til USA-president Joe Biden. Foto: Presidentens kontor / NTB
SIGNERT FLAGG: Presidenten fikk med seg et signert ukrainsk flagg som han skal overlevere til USA-president Joe Biden. Foto: Presidentens kontor / NTB Vis mer
Foto: Presidentens kontor / NTB
Foto: Presidentens kontor / NTB Vis mer
FRONTLINJEN: Her er Wagner-sjef Jevgenij Prigozjin ved frontlinjen i Bakhmut, hvor han reiste til for å møte Zelenskyj. Foto: Privat
FRONTLINJEN: Her er Wagner-sjef Jevgenij Prigozjin ved frontlinjen i Bakhmut, hvor han reiste til for å møte Zelenskyj. Foto: Privat Vis mer

«Putins kokk»

Etter at Zelenskyj kunngjorde at han hadde besøkt frontlinjen i Bakhmut, svarte Jevgenij Prigozjin – populært kalt «Putins kokk» – med å publisere en rekke videoer hvor han hevdet å ha reist til frontlinjen selv for å snakke med Zelenskyj. Blant annet tilbød han seg å forhandle om de omkringliggende områdene.

Dette undergraver Putin ytterligere, vurderer ISW. Dette fordi at Putin ikke har vært i nærheten av frontlinjene siden Russland invaderte Ukraina 24. februar.

«Prigozjins og Zelenskyjs besøk til frontlinjen står i fare for å latterliggjøre Putins forsøk på å framstille seg selv som en krigsleder, heller enn å gjøre dem mer effektive», konkluderer ISW.

Prigozjin er leder for Wagner-gruppen, som er en hær av leiesoldater. I tillegg har han for vane å komme med høylytt kritikk av Russland når de mislykkes med sin krigføring i Ukraina. Dalhaug sier at han kan oppleves som et tveegget sverd.

- Prigozjin har undergravd Putin og hele den russiske ledelsen ganske lenge. Sett fra Kreml er han absolutt å regne som et tveegget sverd. Prigozjin har hatt et veldig nært forhold til Putin, men man finner ikke Prigozjins største tilhengere blant kretsen rundt Putin, sier Dalhaug.

Krigen i Ukraina

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer