Bildene kan felle Bush

Torturskandalen i Bagdad vokser. Sexovergrepene er farligst for president George W. Bush.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De siste sjokkbildene fra det beryktede Abu Ghraib-fengselet i Bagdad sjokkerer amerikanerne. Washington Post har fått tilgang på flere hundre nye bilder og vidofilmer fra det irakiske fengselet i Bagdad.

- Må gå

Bildene er trolig de samme som USA folkevalgte fikk se torsdag for ei uke siden.

Nå styrkes kravet om at forsvarsminister Donald Rumsfeld må gå av.

I verste fall er overgrepene et resultat av Rumsfelds ordre om å presse fangene hardere og se bort fra Genèvekonvensjonen om behandling av krigsfanger.

Det brenner også under beina på presidenten selv om meningsmålinger tyder på at et flertall av amerikanerne hittil ikke tar mishandlingen veldig alvorlig. Sexovergrep, nakenbilder og tvangsonani illustrerer ikke det Amerika de ber aftenbønnen for.

Washington Post fortalte i går at mange av overgrepene som nå er dokumentert, ble begått det samme døgnet. Det kan faktisk bli presidentens redningsplanke.

For når avisa skriver at fangevokterne mishandlet sine ofre for å straffe dem eller simpelthen for å «more seg», forsterker det inntrykket av at skandalen skyldes ei lita gruppe udisiplinerte soldater som ikke tålte presset ved å tjenestegjøre i Irak.

Det viser seg nå at soldatene som forgrep seg på fanger ikke alltid gjorde det under avhør.

De amerikanske soldatene misbrukte simpelthen fangene i Abu Ghraib-fengselet for å straffe dem eller for selv å ha det gøy, skriver Washington Post.

Dokumenter avisa har fått tak, i viser at militærpolitiet iscenesatte flere overgrep for å disiplinere fanger som hadde lagd bråk.

Fikk hundrevis av bilder

Soldat Joseph M. Darby, som er tilknyttet den militære polititjenesten i Irak hørte om en skyteepisode i ei celle da han kom hjem fra perm i november. Han hadde spurt befalshavende Charles Graner om han hadde noen bilder av cella der skytingen foregikk.

Graner som i det sivile har arbeidet som fengselsbetjent i Pennsylvania, ga Darby to CD-er med bilder.

CD-ene inneholdt hundrevis av bilder av nakne varetektsfanger som ble misbrukt.

- Det var så galt, jeg visste at jeg måtte gjøre noe, sa Darbu.

Han fortalte også at han spurte Graner om bildene. Den befalshavende svarte:

- Min kristne tro fortalte meg at dette var galt, men offiseren i meg sa, «Jeg elsker å få en voksen mann til å pisse på seg.»

I dokumentet beskriver soldater de to siktede offiserene Graner og Ivan L. «Chip» Frederick II som ledere og organisatorer for overgrepene. Frederick har i likhet med Graner jobbet som fangevokter i det sivile. Graner og Frederick har avslått å forklare seg. Advokatene til noen av de tiltalte soldatene har uttalt at etterretningsoffiserer beordret dem til å «myke opp» fanger for avhør. Men 24. oktober bestemte MP-ene seg for å straffe tre varektekstfanger som var mistenkt for å ha voldtatt en tenåringsgutt.

To av fangene som var mistenkt for voldtekt ble påsatt felles håndjern og kommandert til å stå i merkelige, ubehagelige og nedverdigende stillinger.

En fange ble også tvunget til å stå på en boks med mat med metalltråder bundet til tærne og penis. MP Sabrina Harman har innrømmet å ha festet trådene til fangen og fortalt ham at han ville bli drept med elektrisk støt om han falt av boksen.

- Hvorfor gjorde du dette, ble Harman spurt. - Bare for å leke med ham, svarte hun.

LIVREDD: Frykten lyser ut av øynene på den irakiske fangen. Fangevokteren som holder hunden, må bruke begge hender på lenka for å holde den tilbake.
INNSMURT: En naken fange som er smurt inn med en brun substans må gå på rett linje mot en soldat som vifter med en batong.
PRESSES: Overgrepene kan til sist velte president George W. Bush