Bildene kobler østfoldingen til beryktede, tsjetsjenske krigere i Syria

Poserer med det som skal være tsjetsjenske islamister.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Dagbladet har informasjon om at en norsktsjetsjener tidlig i 20-årene antas å være et bindeledd mellom norske og tsjetsjenske islamister i Syria. Norsktsjetsjeneren er fra Østfold, og har gått på skole og har familie i Norge.

På sin Facebook-side har han lagt ut et bilde der han iført kamuflasjeklær poserer smilende, sittende i en bil. Bildet er lagt ut 17. februar. I bilen sitter det også to andre menn. Dagbladet vet at norske myndigheter ikke kjenner identiteten til disse to mennene — men at de antas å være fra Tsjetsjenia.

Fanget på video Dagbladet er kjent med at en omkring 50 minutter lang islamistvideo i den anledning har vekket interesse. Videoen er i flere deler. Den sirkulerer på etterretningssider på nettet og ligger på Youtube.

Videoen er omtalt flere steder på nettet fordi den viser et mislykket selvmordsangrep mot fengselet i Aleppo i februar — et angrep som var utført av en britisk islamist.

Videoen viser også den innflytelsesrike religiøse lederen Muhammad Abdallah al-Muhaisny. Han er kommandant i al-Nusra-fronten - en islamistgruppe som har bekreftet å være tilknyttet al-Qaida. Ved siden av ham mens han taler til en gruppe soldater, står den tsjetsjenske kommandanden Sayfulla al-Shishani.

Observert Al-Shishani hoppet i fjor høst av fra terrorgruppa ISIL, og sluttet seg til al-Nusra. Al-Shishani var en av de mest innflytelsesrike tsjetsjenske kommandantene i Syria fram til han ble drept. Dødsfallet vises også i videoen.

Videoen avsluttes nemlig med at al-Shishanis styrker trekker seg ut fra harde kamper på bakken, og søker dekning bak et hus. Idet de ser ut til å føle seg trygge og puster ut, går det av en eksplosjon like ved. Al-Shishani faller om og blir liggende død på bakken.

Dagbladet har informasjon om at de to mennene som sitter sammen med norsktsjetsjeneren på bildet på hans Facebook-side, skal dukke opp flere steder i videoen.

Gir førstehjelp I videoen går det fram at det som skal være en av de to mennene fra østlendingens bilde er av de første som tar hånd om Sayfulla al-Shishani da han blir drept.

Videoen viser også at vedkommende er aktivt med på å yte førstehjelp da en medsoldat blir skutt og skadd. Samtidig sitter det som skal være den tredje mannen fra bilbildet på Facebook i dekning med geværet sitt like ved. På videoen observeres førstehjelperen  også mens den saudiarabiske religiøse lederen taler.

Har kontakt Dagbladet skriver i dag også om en 22-åring fra Østlandet, som knyttes til to ledere i islamistgruppa ISIL i Syria.

I BIL: På sin Facebook-side har en norsktsjetsjensk islamist lagt ut et bilde der han iført kamuflasjeklær poserer smilende, sittende i en bil. Bildet er lagt ut 17. februar. I bilen sitter det også to andre menn. Dagbladet vet at norske myndigheter ikke kjenner identiteten til disse to mennene, men at de antas å være fra Tsjetsjenia.Foto: Privat
VIDEO: I en islamistvideo der den innflytelsesrike religiøse lederen Muhammad Abdallah al-Muhaisny (t.h.) taler, og den tsjetsjenske kommandanden Sayfulla al-Shishani (t.v.) hører på, dukker det som skal være de to vennene til norsktsjetsjeneren opp. Foto: Privat
AVBILDET: Dagbladet får opplyst at mannen i forgrunnen antas å være samme mann som poserte med norsktsjetsjeneren. Foto: Privat
I KRIG: Dette bildet, som stammer fra islamistvideoen, viser en skuddveksling i Syria. Både helt til venstre og helt til høyre i bildet skal mennene fra norsktsjetsjenerens Facebook-bilde være avbildet. Foto: Privat
EKSPLOSJON: Dette er eksplosjonen som tar livet av kommandanten Sayfulla al-Shishani. Mannen som er først på stedet og tar hånd om ham etterpå skal være en av de to som er avbildet på den norskbosatte Syria-krigerens Facebook-side. Foto: Privat

På Facebook har 22-åringen og norsktsjetsjeneren hatt kontakt flere ganger. 22. november i fjor skrev 22-åringen følgende på et av norsktjetsjenerens bilder:

«Amiin. Måtte Allah swt gi dere sakinah i døden og beskytte dere fra straffen i graven og gi dere firdaws. Amiin»

Dagbladet har forsøkt å få en kommentar fra begge nordmennene. Dagbladet har også søkt slektninger av de to - uten hell.

Faksimile Dagbladet i dag
Faksimile Dagbladet i dag Vis mer