HVITHAI: En av de største hvithaiene som noen gang er registrert, er observert utenfor kysten av Hawaii. Det er ikke bare haien som høster oppmerksomhet. Video: CNN. Foto: NTB Scanpix Vis mer Vis mer

«Deep Blue»:

Bildene med «verdens største hai» går sin seiersgang, men nå får hun flengende kritikk

- Det er ganske utrolig at man faktisk må si «vennligst ikke ta på det seks meter lange rovdyret», men sånn har det altså blitt.

Marinbiologen Ocean Ramsey har en voksen følgerskare på bildedelingstjenesten Instagram, og får til vanlig god respons på bildene hun publiserer.

Men de siste dagene har det tatt fullstendig av.

Hovedårsaken til dette er ikke Ramsey selv, men den hun svømmer sammen med. «Deep Blue» - en av de største hvithaiene som noen gang er registrert.

- Dette er magisk, skrev hun under en video der den mer enn seks meter lange haien passerer bare centimeter unna.

Det figurerer også en video der hun strekker armen ut og tar på det enorme rovdyret. Både bilder og videoer blir nå delt over hele verden.

- Det er ganske utrolig

Men ikke alle er like begeistret for Ramseys oppførsel rundt det som er antatt å være «Deep Blue».

- Det er ganske utrolig at man faktisk må si «vennligst ikke ta på det seks meter lange rovdyret», men sånn har det altså blitt, sier marinbiolog David Shiffman til Washington Post.

Michael Domeier, grunnlegger av Marine Conservation Science Institute, sier til den amerikanske storavisa at han ble bekymret da han så hvordan Ramsey oppførte seg rundt haien.

- Å promotere i sosiale medier at det å oppholde seg rundt disse dyrene på denne måten, er uansvarlig. 99 prosent av haier er ikke farlige, men akkurat denne er potensielt veldig farlig. Dette er ikke et kosedyr du hopper i vannet med, sier han.

- Om du er på safari i Botswana tar du ikke tak i manen til en løve og lar den slepe deg rundt. Det gjør du ganske enkelt ikke.

Forsvar

Ramsey har foreløpig ikke svart noen medier på kritikken, men la torsdag ut et lengre forsvarsskriv på Instagram.

Der påpeker hun at hun har inngående kjennskap til hvithaien etter å ha jobbet med arten i en årrekke, og at hun heller ikke oppfordrer andre til å gjøre det hun gjorde.

- Jeg vil fraråde det på det sterkeste. Dette er mektige rovdyr som krever respekt. Samtidig er de ikke de hjerneløse monstrene som mediene framstiller dem som, skriver hun.

I et annet innlegg skriver hun at hun jobber hardt for at folk å øke kunnskapsnivået om haier blant folk flest.