Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Bildene og filmene taler for seg. Det er umulig for de tiltalte å snakke seg unna

Aktor Iris Storås mener det er ingen tvil om at de tiltalte har gjort det de er tiltalt for. Hun ber om 14 og 13 års forvaring for de to hovedtiltalte.

- STERKE BEVIS: Aktor Iris Storås mener bevisene er særdeles sterke, siden politiet sitter på bilde- og videobevis. Foto: Torbjørn Berg/Dagbladet
- STERKE BEVIS: Aktor Iris Storås mener bevisene er særdeles sterke, siden politiet sitter på bilde- og videobevis. Foto: Torbjørn Berg/Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ELVERUM (Dagbladet): I dag startet prosedyrene i Nord Østerdal tingrett i forbindelse med overgrepssaken i Alvdal.

Først ut var aktor Iris Storås.

Hun ber om 14 års forvaring for den tiltalte 64-åringen, med ni års minstetid, og 13 års forvaring, med åtte års minstetid, for den 46-årige tiltalte mora.

Storås fortalte retten at minstestraffen for 64-åringens handlinger er på 2 måneder og høyeste straff er 21 år:

- Her er det ingen formildende omstendigheter — ingen uforbeholden erkjennelse som skal tillegges. Samlet sett mener jeg at riktig straffereaksjon må ligge på anslagsvis fengsel i 14 år.

- Tiltross for lengden må det være spørsmål om tidsbegrenset straff er tilstrekkelig.

Hun mener det er  grunn til å nedlegge påstand om forvaring. Storås vektlegger at de sakkyndige har pekt på at mannen er pedofil, og at det er fare for at han vil gjenta overgrep.

- Tidsbestemt fengsel gir ikke samfunnet tilstrekkelig vern. Det er tilstrekkelig behov og verne barn mot overgrep, sa Storås.

Videobevis Hun poengterte at det spesielle med denne saken er at det foreligger flere sterke bilde- og videobevis.

- Overgrep av barna er festet på video og bilder. Dette gir oss et bilde av det barna forsøker å fortelle oss. Det er vanskelig å ta innover seg at noen kan gjøre noe slikt mot barn. Men bildene og videoene taler for seg. Det er umulig for de tiltalte å snakke seg unna dette, sa hun.

- Gudskjelov kan man kanskje si, fortsatte Storås:

- For hadde vi bare hatt barnas forklaringer, uten bildene og filmene, ville vi da forstått hva barna har vært utsatt for? Kunne vi da forestilt oss hva de har forsøkt å fortelle oss? Uten bilder og video hadde det vært barnas ord mot de voksnes ord, sa hun.

Uavhengig av bilde- og videobevisene er det likevel viktig å ta barnas forklaringer på alvor, mente Stortås.

- Det er ikke slik at vi må ha bilder og video for å dømme, det er ikke den vanlige bevisførselen. Det er et spørsmål om troverdighet. Vi må altså også se på forklaringene, sa hun.

- Ingen tvil De tiltalte erkjenner bare det som det foreligger video- eller bildebevis av, men aktor Storås mener det er grunn til å tro på barna når de forteller at det har vært flere overgrep:

- Fire barn har forklart seg, fire barn har uavhengig av hverandre fortalt hva de har opplevd. Ingen av de voksne erkjenner dette, unntatt den ene naboen, sa Storås.

- Det er ingen tvil, etter min vurdering, om at det barna sier er sant. De tiltalte har gjort det de er tiltalt for, sa hun.
 
- Ikke første gang Aktor stilte dermed spørsmål ved de hovedtilates erkjennelser. Den hovedtiltalte 64-åringen har erkjent et overgrep mot den yngste dattera, mens mora (46) har erkjent et overgrep mot sin yngste sønn. Begge disse overgrepene er dokumentert på video eller foto.
- Den yngste dattera forteller om gjentatte overgrep. Hennes forklaring bekreftes av bilder og video. Det er ingen grunn til å ikke tro på jenta, sa Storås.

- På videoen av stefar og datter ser man at dette ikke er første gang hun er med, hun vet hva som skal skje. Hun vet hva hun skal gjøre, hva som forventes og hun vet også hva som kommer. Det er ingen tvil om at jenta har opplevd dette flere ganger, sa aktor under sin prosedyre.

- Forklaringene spriker Aktor festet liten lit til forklaringene til det tiltalte naboparet.

Paret er tiltalt for å ha medvirket til overgrep, men benekter å ha hatt noe befatning med dette.

Storås pekte på at deres forklaringer spriker i alle retninger i forhold til hva de sier i politiavhør og hva de forklarer i retten.

- Deres forklaringer er tilpasset, mente Storås.

- Krenkende Aktor brukte første del av sin prosedyre på å vektlegge at hun mener overgrepene har vært av svært krenkende karakter. Dette kan medføre en svært skjerpet straff på opptil 21 år for to av de tiltalte:

- Barna forteller om at de voksne fikk det til å virke så normalt, de fikk det til å bli en del av deres hverdag. Etter min mening viser dette at overgrepene har skjedd på en særlig krenkende måte, sa hun.
Storås mener det er flere skjerpende omstendigheter som er av betydning når man skal utmåle straff:

- Handlingens grovhet taler i seg selv for streng straff, det er grove handlinger overfor små barn, gjentatt over en lang periode. Barna tok del av de voksnes seksualitet og det ble en del av deres hverdag. Når vi ser videoene slår meg er hvor innlært adferden til barna er — dette er ikke første gang — det er en av de tingene som gjør denne saken så gravenerende, sa Storås .

 
 

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling