Bildene sjokkerer: - Hjerteskjærende

I 2019 har det vært 50 prosent mindre vann enn normalt i den populære turistattraksjonen.

BORTE: Det pleide å bruse og runge av Victoriafallene på grensen mellom Zimbabwe og Zambia. Sånn er det ikke lenger. Video: CNN Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Nye bilder av et av verdens sju naturlige underverk sjokkerer. Zambias og Zimbabwes største turistattraksjon, Victoriafallene, har endret seg drastisk det siste året.

Bildene nedenfor, som har skapt stor oppsikt, viser forandringen fra den 17. januar i år til onsdag denne uka, 4. desember.

Fossefallet er hele 1700 meter langt og mellom 80 og 108 meter høyt - avhengig av sesongen. Normalt strømmer store vannmengder gjennom Victoriafallene, som er Afrikas største fossefall og står på UNESCOs verdensarvliste.

Det gjør det ikke nå.

Årsaken er tørke, skriver The Guardian.

FRA JANUAR TIL DESEMBER: Da året startet var det mye vann i Victoriafallene. Nå i desember er endringen markant. Foto: Reuters/Scanpix
FRA JANUAR TIL DESEMBER: Da året startet var det mye vann i Victoriafallene. Nå i desember er endringen markant. Foto: Reuters/Scanpix Vis mer
TØRT: Bildet, som ble tatt den 4. desember i år, viser at det er svært lite vann i fossen. Foto: Mike Hutchings/Reuters/Scanpix
TØRT: Bildet, som ble tatt den 4. desember i år, viser at det er svært lite vann i fossen. Foto: Mike Hutchings/Reuters/Scanpix Vis mer

Langt under normalen

Zimbabwe og Zambia er rammet av den verste tørken på et århundre. Vanligvis kan man høre Victoriafallene 40 kilometer unna, ifølge fossefallets offisielle nettside. Slik er det ikke for øyeblikket.

Det er normalt at det i løpet av et år er svingninger i mengder vann som fosser ned Victoriafallene, særlig i tørkeperioden, men i år er reduksjonen oppsiktsvekkende, sier en offentlig tjenestemann til The Guardian.

Ifølge data fra Zambezi River Authority er vanngjennomstrømningen den laveste siden 1995, og langt under den normale vannstanden.

Den gjennomsnittlige vannmengden i fossefallet er redusert med nesten 50 prosent i 2019, ifølge Zimbabwes miljødepartement, skriver Independent.

Hydrolog Harald Kling sier til The Guardian at tørken kan skyldes klimaendringer, men at dette ikke kan fastslås.

- Klimaendringer er noe som skjer over tid, og ikke i løpet av et enkelt år. Derfor er det alltid problematisk å konkludere med at en enkelt hendelse kan tilskrives klimaendringer - særlig fordi tørker alltid har funnet sted. Men dersom slike tørker gjentar seg oftere og oftere, er det sannsynlig at klimaendringer spiller en rolle, sier han.

PÅ LINE: Tyske Lukas Irmler og østerriske Reinhard Kleindl ble på fredag de første i verden til å krysse Victoriafallene på line. Juvet er 100 meter dypt, og ligger på grensen mellom Zambia og Zimbabwe. Video: KameraOne Vis mer

Konsekvensene blir større

Også klimaforsker Erik Kolstad ved NORCE og Bjerknessenteret sier det er vanskelig å knytte dette spesifikt til klimaendringene.

- Det er normalt med en tørr periode på høsten, men det begynte veldig tidlig i år. Samtidig øker temperaturen. Dermed blir det mer sannsynlig med denne type tørke, sier klimaforsker Erik Kolstad ved NORCE og Bjerknessenteret til Dagbladet.

Han viser til Norges tørke i fjor sommer som eksempel.

- Det skjedde av samme grunn; Når temperaturen er høy og regnet uteblir, blir konsekvensene større enn om temperaturen hadde vært lavere, på grunn av fordampingseffekten. Hvis regnet ikke endrer seg, bare temperaturen, vil tørke forekomme oftere.

Globalt har temperaturen økt med cirka én grad de siste 100 åra.

- Når regnet uteblir i Zambia og Zimbabwe, fordamper det mer og vannivået i elvene blir lavere enn det ville gjort for 100 år siden.

DØD: Et hundretall elefanter er funnet døde i det som beskrives som en ekstremtørke i Zimbabwe. Foto / Video: AP Vis mer

Påvirker turismen

En av grunnene til at bekymring knyttes til denne uttørkingen av Victoriafallene, er at de lokale er avhengige av strømmen som blir produsert i elva før den når fossefallet.

Både Zambia og Zimbabwe har opplevd strømbrudd som følge av den lave vannstanden, ifølge avisa.

Sky News' korrespondent Alex Crawford beskriver synet av det manglende vannet i fossefallet som «hjerteskjærende».

- Selvsagt er det sesonger hvor seksjoner av fossefallet har tørket inn. Men en lang tørke i denne regionen har betydd et dramatisk fall i vannstanden i Zambezi-elva, skriver han.

Tørken påvirker også økosystemer som er avhengige av vannet. Det betyr mindre tilgang på ferskvann for alt som lever, både planter, dyr og mennesker, påpeker klimaforsker Kolstad.

Også turismen rammes av utviklingen i fossefallet.

- De er veldig avhengige av turisme der. Det er jo ikke så attraktivt å se et fossefall som det ikke er vann i, sier Kolstad.

- Dette påvirker oss fordi kunder kan se på nettet (at vannstanden er lav). Vi har ikke like mange turister som før, sier Dominic Nyambe, som driver en turistbutikk i Livingstone, på zambisk side.

STOR KONTRAST: Bildene viser hvordan vannmengden er blitt betydelig redusert i løpet av året. Foto: Mike Hutchings/Reuters/Scanpix
STOR KONTRAST: Bildene viser hvordan vannmengden er blitt betydelig redusert i løpet av året. Foto: Mike Hutchings/Reuters/Scanpix Vis mer

- Mest påvirket

I oktober publiserte presidenten i Zambia, Edgar Chaqwa Lungu, bilder av fossefallet - nærmere sagt restene av det - på Twitter.

- Disse bildene av Victorialfallene er en sterk påminnelse på hva klimaendringer gjør med miljøet og vårt levebrød. Det er ikke tvil om at utviklingsland som Zambia er mest påvirket av klimaendringer og har minst råd til dets konsekvenser, skrev presidenten i Zambia, Edgar Chaqwa Lungu, på Twitter i oktober.

Klimaforsker Kolstad regner med at fossefallet etter hvert vil returnere til normalen.

- Før eller siden kommer regnet. Ser man litt lenger fram i tid er dette noe som kan skje oftere, med de samme konsekvensene. Nå ser det I hvert fall veldig stygt ut med tanke på klimaforhandlingene som pågår, og utslippene som øker.

Kolstad sikter til FNs klimakonferanse i Madrid, hvor klima- og miljøminister Ola Elvestuen deltar.

- Det er dessverre ikke noe tegn til at utslippene skal gå ned. Det er beregnet at de må gå ned bortimot 10 prosent i året for å nå togradersmålet i Parisavtalen. Per nå øker utslippet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer