USA

Bildene skaper raseri

Bilder av amerikansk grensepoliti har vekket sinne i USA. Myndighetene etterforsker politiets metoder for å hindre migranter i å komme inn i landet ved Mexico-grensa.

DRAMATISK: Amerikanske grensekontrollører prøver å hindre mennesker i å krysse elva Rio Grande på grensa mellom USA og Mexico. Reporter: Marte Nyløkken Helseth / Dagbladet TV Vis mer
Publisert

Bilder av amerikansk grensepoliti som forsøker å hindre migranter i å komme inn i landet, har skapt furore i USA de siste dagene.

U.S. Customs and Border Protections kontrollorgan har åpnet en formell etterforskning av flere betjenter på bakgrunn av bildene, der det blant annet kan se ut til at det brukes pisk på asylsøkere som forsøker å ta seg inn over den meksikansk-amerikanske grensa.

Vitner har fortalt Reuters om en politibetjent som skal ha pisket med et lasso-liknende tau nær ansiktet på at mann søndag.

GRENSEPOLITI: Dette er blant bildene som har skapt raseri i USA. Foto: Paul Ratje / AFP / NTB
GRENSEPOLITI: Dette er blant bildene som har skapt raseri i USA. Foto: Paul Ratje / AFP / NTB Vis mer

- Ikke akseptabelt

Pressesekretær for president Joe Biden, Jen Psaki, uttalte mandag at hun ikke kunne forestille seg en situasjon der grensepolitiets metoder, slik de ser ut på bildene, ville vært holdbare.

Hun presiserte at hun har sett noen av opptakene, og at hun ikke kjenner den fulle konteksten.

- Jeg tror ikke noen som ser disse bildene, vil tenke at det er akseptabelt eller holdbart, sa Psaki.

Under en pressekonferanse i den amerikanske grensebyen Del Rio, der mer enn 15 000 migranter har samlet seg i midlertidige leirer, sa USAs minister for innenlands sikkerhet, Alejandro Mayorkas, at tauene man ser i bildene, er tøyler - som brukes for å kontrollere hestene.

Både Mayorkas og Raul Ortiz, sjefen for det amerikanske grensepolitiet, understreket at ingenting tyder på at det er gjort noe galt, basert på bilder og videoopptak fra grenseområdet.

- Men vi skal undersøke faktaene, presiserte Mayorkas, ifølge Reuters.

Kom med kraftig advarsel

Ifølge NBC er flertallet av migrantene som har samlet seg i Del Rio, fra Haiti. Tusenvis av haitiere har de siste ukene strømmet til USA, gjennom Colombia og Mexico.

Flere oppgir situasjonen i eget hjemland som årsaken til at de har lagt ut på den farlige reiseruta for å søke asyl.

En drøy måned etter det kraftige jordskjelvet i Haiti er øystaten på randen av en humanitær katastrofe. Ifølge FN venter fortsatt titusener på nødhjelp. Det politiske kaoset i landet, etter at president Jovenel Moïse ble drept i juli, har forverret situasjonen ytterligere.

LEIR: Nær 14 000 mennesker skal lørdag ha oppholdt seg i denne midlertidige leiren under Del Rio International Bridge. Foto: Adrees Latif / Reuters / NTB
LEIR: Nær 14 000 mennesker skal lørdag ha oppholdt seg i denne midlertidige leiren under Del Rio International Bridge. Foto: Adrees Latif / Reuters / NTB Vis mer

Amerikanske myndigheter ble forrige uke overveldet av det økende antallet mennesker som krysset elva Rio Grande inn i USA. Grensepolitiet sendte flere betjenter til regionen, og fredag ble grenseovergangen stengt. Siden har over 6000 migranter blitt deportert.

Minister Alejandro Mayorkas omtaler situasjonen som «utfordrende og hjerteskjærende», men kom natt til tirsdag med en kraftig advarsel:

- Dersom du kommer til USA ulovlig, blir du returnert. Reisen din kommer ikke til å lykkes, og du setter ditt eget og din families liv i fare.

Utfordring for presidenten

Situasjonen ved grensa har skapt hodebry for president Joe Biden, som gjennom flere presidentordrer har forsøkt å gjøre innvandringspolitikken mer human.

To måneder etter innsettelsen var det kaotiske tilstander ved samme grenseovergang. Presidenten ble anklaget for å gi insentiver til sentralamerikanere som ønsker asyl i USA, noe han blankt avviste.

Massedeporteringen som nå pågår, er mulig på grunn av Donald Trumps pandemitiltak, innført i mars i fjor. Reglene innebærer blant annet at migranter kan utvises uten mulighet til å søke asyl. Joe Biden har gjort unntak for mindreårige som kommer alene, men videreført det resterende.

Flere migranter har uttrykt sinne over å bli sendt tilbake, men flere klager også over forholdene i de midlertidige leirene.

Det er svært varmt i området, folk sover rett på bakken, og sanitærforholdene blir stadig verre. Ifølge New York Times har migrantene bare tilgang til 22 mobile toaletter, og det finnes ikke rennende vann.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer