Amming:

Bildene skaper reaksjoner - får ammesjokk

Lauren Mcleod forklarer Dagbladet hvorfor hun fortsatt ammer barna på fem og tre år.

AMMEGLAD: Lauren Mcleod har tenkt til å fortsette med amming av barna sine. Foto: Privat
AMMEGLAD: Lauren Mcleod har tenkt til å fortsette med amming av barna sine. Foto: Privat Vis mer
Publisert

Australske Lauren Mcleod (29) fra Perth i Australia ammer fortsatt barna sine på fem og tre år.

Det viser hun stolt fram med bilder, hvor begge barna dier fra hvert sitt bryst. Bildene har skapt sterke reaksjoner fra tilfeldige mennesker på sosiale medier, som mener at det er «galt» at hun fortsatt ammer sin femårige sønn.

- Jeg har blitt kalt syk, jeg har blitt fortalt at jeg er ekkel, rar, egoistisk, at jeg misbruker barna mine, sier 29-åringen.

Men Mcleod forteller Dagbladet at hun ikke bryr seg det minste om hva «haterne» sier til henne.

- Tenner

- De som kjenner meg, så vel som samfunnet mitt på sosiale medier, er alle veldig støttende og forståelsesfulle. De eneste hatefulle kommentarene jeg mottar er fra totalt fremmede som ikke kjenner meg eller barna mine i det hele tatt, og som har mangel på kunnskap om amming, sier Mcleod.

Hun forteller at familien hennes er veldig støttende, som alltid minner henne om at det positive oppveier for all negativitet.

- Amming gjør ikke vondt selv om barna mine har fått tenner. Måten de gjør det på, involverer ikke tennene deres.

Derfor ammer hun fortsatt

- Men hvorfor ammer du fortsatt barna dine?

- Jeg fortsetter å amme barna mine fordi det er det som fungerer for oss akkurat nå. Det gir dem trygghet, samt ernæringsmessig støtte. På dette stadiet fortsetter jeg gjerne så lenge de trenger, men dette kan endre seg i framtida. Jeg tar det rett og slett en amming av gangen.

Hun mener at mennesker er skapt for å amme barna sine fra de blir født og opp til et sted mellom to og sju år.

NON STOP: En politikvinne trådde fram da en forlatt baby var sulten, og historien gikk viralt for et par år tilbake. Non Stop TV med Sondre Rahm og Christian Wehus. Vi lager Norges beste viralprogram som daglig gir deg de mest spektakulære klippene du ikke vil gå glipp av! Vis mer

Ifølge Helsedirektoratets retningslinjer er morsmelk den beste maten for spedbarnet, og barnet kan trygt få bare morsmelk de første seks månedene.

Barnet bør fortsette å få morsmelk ved siden av annen mat, i hvert fall ut første leveår. I utviklingsland er amming av enda større betydning enn hos oss, fordi det gir riktig ernæring og barnet unngår infeksjoner fra skitne flasker. Brystbarn har lavere dødelighet enn kunstig ernærte barn, skriver Store Medisinske Leksikon.

Verdens helseorganisasjon anbefaler amming i minst to år.

Tabubelagt tema

Den australske tobarnsmoren sier at hun ikke bryr seg om hva den anbefalte ammetida er, og at hun fortsetter så lenge barna liker det.

- Det har egentlig ikke vært en bevisst avgjørelse å amme lenger enn det som er samfunnsmessig forventet - dette er bare slik det har fungert, sier Mcleod.

RØRENDE: 30 år gamle Gemma Copeland delte et rørende øyeblikk med en orangutang da hun ammet den 15 uker gamle babyen sin. Reporter: Christian Wehus. Video: Viralhog. Vis mer

Hun synes at amming utover spedbarnsalderen er et tabubelagt tema i dagens vestlige samfunn.

Det ønsker hun å gjøre noe med.

- Mange mennesker forstår ikke at det fortsatt er så mange fordeler med amming, uansett barnets alder. Bryster har også blitt veldig seksualiserte, og mange mennesker ser ut til å glemme at deres biologiske formål er å mate barna våre, poengterer Mcleod.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer