Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Bildene som antyder at Nord-Korea har tatt «et viktig steg» i riktig retning

- Dette representerer et betydelig, tillitsskapende tiltak fra Nord-Korea.

FRAMGANG: De kommersielle satelittbildene viser at Nord-Korea er i ferd med å plukke fra hverandre sitt satelittoppskytingsanlegg Sohae, ifølge 38 North. Foto: AFP PHOTO / NTB scanpix
FRAMGANG: De kommersielle satelittbildene viser at Nord-Korea er i ferd med å plukke fra hverandre sitt satelittoppskytingsanlegg Sohae, ifølge 38 North. Foto: AFP PHOTO / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ferske satellittbilder, tatt i helga, viser at Nord-Korea er i ferd med å plukke fra hverandre sitt satellittoppskytningsanlegg Sohae, ifølge overvåknings- og analysegruppa 38 North.

«Som et viktig første steg mot å oppfylle forpliktelsen til Kim Jong-un under toppmøtet i Singapore, viser nye kommersielle satellittbilder av Sohae-anlegget at Nord-Korea har begynt å demontere en av sine viktigste fasiliteter», skriver Joseph S. Bermudez Jr. i 38 North.

Lagde motorer

Det som er spesielt viktig er hvilken rolle anlegget har hatt i Nord-Koreas missilprogram. Det er nemlig ved anlegget i Sohae at Nord-Korea har utviklet motorer som bruker flytende brensel til missilprogrammet.

«Siden disse anleggene trolig har spilt en viktig rolle i utviklingen av teknologien til Nord-Koreas interkontinentale ballistiske missil-program, så representerer dette et betydelig tillitsskapende tiltak fra Nord-Korea».

38 North bemerker at testanlegget der de har utviklet motorene til missilprogrammet ser ut til å være fullstendig demontert, og legger til at arbeidet trolig ble igangsatt en eller annen gang i løpet av de to siste ukene.

DEMONTERER: Nord-Korea er i ferd med å demontere Sohae-anlegget, tror ekspertene i 38 North. Foto: AFP PHOTO / NTB scanpix
DEMONTERER: Nord-Korea er i ferd med å demontere Sohae-anlegget, tror ekspertene i 38 North. Foto: AFP PHOTO / NTB scanpix Vis mer

Etter møtet i Singapore i juni sa Trump at Kim hadde lovet å demontere et missilanlegg, men det ble i ettertid klargjort av amerikanske tjenestemenn at det dreide seg om Sohae-anlegget, skriver Washington Post.

Like fullt har mangelen, i alle fall fram til i helga, på synlig utvikling fått folk til å antyde at Kim ikke tar avtalen veldig alvorlig.

- Viktig steg

Grunnlegger for 38 North, Joel Wit, som tidligere jobbet i Utenriksdepartementet og forhandlet med Nord-Korea, omtaler bildene, og det de trolig betyr, som «ganske overraskende»

Han mener at det kan bety at Nord-Korea er villige til å gi opp sitt romprogram, som han anfører trolig bare var et skalkeskjul for å utvikle interkontinentale ballistiske missiler.

«Bare ett steg i riktig retning, men et viktig et», skriver Wit.

Bildene som antyder at Nord-Korea er i ferd med å stenge ned Sohae-anlegget er gledelige for amerikanerne, for så seint som i begynnelsen av juli ga amerikansk etterretning uttrykk for sterk tvil til Kims intensjoner.

Da la amerikansk etterretning fram en rapport der det kom fram at det flere steder i Nord-Korea produseres anriket uran, og at nordkoreanerne har forsøkt å holde dette skjult for amerikanerne.

- De forsøker å lure oss på en rekke områder, antall våpen, missiler. Vi følger nøye med, sa en kilde til NBC News.

Samtidig ga flere kilder i Defence Intelligence Agency, en etterretningsetat i det amerikanske forsvarsdepartementet, uttrykk for at de ikke tror Kim har noen intensjoner om en full atomnedrustning.

En av kildene sa til CNN at etterretningsbyrået tror Kim offentlig kan komme til å gå med på atomnedrustning, i alle fall til en viss grad, men at han i realiteten vil forsøke å skjule våpnene og infrastrukturen fra USA.

«Gangster-liknende» oppførsel

Nyhetene om at Nord-Korea øyensynlig har tatt grep for å blidgjøre USA er svært etterlengtet, ettersom oppfølgingssamtalene etter toppmøtet i Singapore har fått en ganske røff start.

Tidlig i juli var utenriksminister Mike Pompeo i Nord-Korea for å meisle ut en plan for avtalen fra Singapore. I avtalen forpliktet de to landene seg til å «arbeide mot atomnedrustning på Koreahalvøya». Men akkurat hva det betyr i praksis, sa statslederne ingenting om.

Men Pompeos møte med nordkoreanerne gikk trolig ikke helt etter planen. I en uttalelse i etterkant av møtet kalte nordkoreanske myndigheter selve møtet «beklagelig».

De anklaget også USA for «gangster-liknende» oppførsel i forhandlingene.

De karakteriserte samtidig utfallet av møtet som bekymringsfullt, fordi innholdet i møtet hadde nådd en «farlig fase som kan svekke vår villighet til å ruste ned».

- Vi hadde forventet at USA ville tilby konstruktive tiltak for å hjelpe å bygge tillit, het det i uttalelsen.

Gitt Nord-Koreas krasse ord etter møtet med Pompeo er det verdt å merke seg at demonteringen av Sohae-anlegget ser ut til å ha begynt etter at Pompeo var i landet.

Adam Mount, direktør for føderasjonen for amerikanske forskere, sier seg enig i at utviklingen er «oppmuntrende og hjelpsom for videre samtaler», men at de nordkoreanske stegene «ikke i seg selv er store materialle steg på veien mot avvæpning eller viktige militære restriksjoner».

- Dette er helt i tråd med Nord-Koreas offentlige linje, som er at deres vellykkede testprogram nå går over i masseproduksjon av atom- og missilsystemer, sier Mount til CNN.

- Å demontere infrastrukturen, spesielt romoppskytningskjøretøyer, endrer ikke regnestykket. Det er bekymringsverdig at Nord-Korea tilsynelatende har klart å unngå å få demonteringen verifisert både på Punggye-ri og Sohae. Det må fikses i kommende avtaler.

Anlegget i Punggye-ri var som kjent Nord-Koreas atomtestanlegg, som Nord-Korea tilsynelatende sprengte i mai. Men så langt har ingen eksperter fått anledning til å sjekke om eksplosjonene som ble hørt ved anlegget faktisk ødela det for godt.

Nord-Korea selv hevder at det ble fullstendig ødelagt.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media