FINN FORSKJELLENE: Nord-Koreas maktelite har de to siste åra blitt samlet for en seremoni i anledning dødsdatoen for til eks-diktator Kim Jong-il. Det øverste bildet er fra i fjor, mens det nederste ble tatt i går. Store endringer i sammensetning og hvem som er til stede avslører omveltninger i nåværende leder Kim Jong-uns innerste krets. Legg for eksempel merke til at de med uniform nå står til høyre for Jong-un og kona Ri Sol-ju  (i midten). Foto: KCNA / NTB Scanpix
FINN FORSKJELLENE: Nord-Koreas maktelite har de to siste åra blitt samlet for en seremoni i anledning dødsdatoen for til eks-diktator Kim Jong-il. Det øverste bildet er fra i fjor, mens det nederste ble tatt i går. Store endringer i sammensetning og hvem som er til stede avslører omveltninger i nåværende leder Kim Jong-uns innerste krets. Legg for eksempel merke til at de med uniform nå står til høyre for Jong-un og kona Ri Sol-ju (i midten). Foto: KCNA / NTB ScanpixVis mer

- Bildene som avslører diktatorens nye innerste krets

Tatt med nøyaktig ett års mellomrom.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det stormer i Nord-Koreas diktator Kim Jong-un innerste krets. To bilder, tatt med nøyaktig ett års mellomrom, avslører «subtile, men potensielt betydelige forandringer blant landets toppledere», ifølge BBC og koreanske medier.

Fotografiene ble tatt 17. desember i fjor og i år i Kumsusan-mausoleet, under maktelitens minneseremoni for Nord-Koreas forrige leder Kim Jong-il. Han døde på denne datoen i 2011. Mange ansikter har forsvunnet, men mange nye har kommet til.

Høyre/venstre Det mest åpenbare fraværet er Jang Song-thaek, Kim Jong-uns onkel og en av landets mektigste.  Han ble dømt til døden for forrærderi og henrettet i forrige uke. Heller ikke Song-thaeks kone Kim Kyong-hui var til stede på seremonien, men dette var ventet ifølge Michael Madden som driver nettstedet North Korea Leadership Watch.

- Det er vanskelig å vite hva vi skal lese av at hun ikke var der. Noen ser på det som et tegn på at hun har falt i unåde. Andre foreslår at hun spilte rolle i henrettelsen [av sin egen mann], skriver Madden på BBCs hjemmesider.

Kim Jong-un står foran i midten med kona Ri Sol-ju. Folkene rundt er inndelt etter stilling; de med uniform er sikkerhetsfolk og militære, mens partifolk bruker sivile klær. Den store forskjellen fra 2012 til 2013 er at de har byttet side. Nå står de med uniform til høyre for diktatoren, noe som kan indikere et maktskifte innad.

- Noen avhoppere sier at dersom du står på høyre side, har du en mer verdsatt posisjon enn de på venstre. Det er vanskelig å si hvor sant det, skriver Madden.

• Her kan du lese en mer omfattende analyse av forskjellene i bildene.

Henretter «barnevakter» Kim Jong-un har de siste to åra byttet ut 44 prosent av sin innerste krets, ifølge den Seoul-baserte avisa Korea Joongang Daily har. Dette inkluderer mesteparten av de sju «barnevaktene» som faren Kim Jon-il utnevnte for å passe på sønnen.

HENRETTET: Jang Song-thaek, onkelen til Nord-Koreas leder Kim Jong-un, ble nylig dømt til døden og henrettet for forræderi. Foto:
REUTERS/Yonhap/NTB Scanpix
HENRETTET: Jang Song-thaek, onkelen til Nord-Koreas leder Kim Jong-un, ble nylig dømt til døden og henrettet for forræderi. Foto: REUTERS/Yonhap/NTB Scanpix Vis mer

Disse ble ansett for å være de mektigste personene under Jong-uns styre, men nå er flere - inkludert onkelen Jang Song-thaek - henrettet. To fikk likevel plass på første rad under årets seremoni, melder Korea Joongang Daily.

- Det er mange rykter om at folk nær Jang Song-thaek har søkt asyl, men vi har ikke greid å bekrefte det. Denne minnestunden er en klar mulighet til å bekrefte den nåværende makteliten under Jong-uns styre, sier en kilde ved Forsoningsdepartementet i Sør-Korea til avisa.

I det nye bildet har også Kina «en stille tilstedeværelse». Kim Ki-nam og Choe Tae-bok, to av de dresskledde rett til høyre for Den store lederen, har sterk «tilknytning til Kina og interesse for utenriksrelasjoner». 

- De var også med på 2012-bildet. Inkluderingen gir inntrykk av kontinuitet, om enn kosmetisk, ifølge Madden og BBC.

Frykter sterke midler Som Dagbladet tidligere har skrevet, holdt ikke Kim Jong-un selv noen tale under seremonien. Henrettelsen av onkelen har skapt bekymring for at den unge herskeren sliter med å holde ulike fraksjoner av myndighetene sammen, skriver britiske Daily Telegraph.

Det fryktes derfor at diktatoren nå vil ty til sterke midler for å få fokus bort fra de innenrikspolitiske problemene. Som for eksempel en ny atomprøvesprengning.

HELE BILDET: Årets seremoni i Kumsusan-mausoleet i Pyongyang. Foto: REUTERS / KCNA / NTB Scanpix
HELE BILDET: Årets seremoni i Kumsusan-mausoleet i Pyongyang. Foto: REUTERS / KCNA / NTB Scanpix Vis mer

- Historien viser at det nordkoreanske regimet har tendens til å skape en følelse av usikkerhet om sin nasjonale suverenitet i tider med innenrikspolitisk urolighet, sier professor i nordkoreanske studier ved Dongguk University i Seoul, Koh You-hwan, til ABC News.

- Det er en av de mest effektive måtene å kontrollerene massene på, legger han til.

HELE BILDET: Fjorårets seremoni. Foto: AFP PHOTO / KCNA via KNS / NTB Scanpix
HELE BILDET: Fjorårets seremoni. Foto: AFP PHOTO / KCNA via KNS / NTB Scanpix Vis mer