<strong>RAKETTBASER:</strong> Dette er en av flere satelittbilder som amerikanske forskere mener avslører at Nord-Korea hemmeligholder minst 13 rakettbaser. FOTO: CSIS / NTB Scanpix
RAKETTBASER: Dette er en av flere satelittbilder som amerikanske forskere mener avslører at Nord-Korea hemmeligholder minst 13 rakettbaser. FOTO: CSIS / NTB Scanpix Vis mer

Bildene som bekymrer

Nord-Korea hemmeligholder minst 13 rakettbaser som kan skjule flyttbare missiler som kan utstyres med kjernefysiske stridshoder, mener amerikanske forskere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

12. juni var det duket for et historisk toppmøte. Etter å ha vært i en brutal ordkrig, skulle endelig Donald Trump møte Kim Jong-un i Singapore. Trump, som bare måneder i forveien hadde omtalt Jong-un som «rakettmannen», gliste fra øre til øre.

Endelig skulle det skje, endelig skulle forholdet mellom USA og Nord-Korea gå lysere tider i møte.

Under møtet ble det undertegnet et dokument, hvor Nord-Korea forpliktet seg til å arbeide mot en fullstendig atomnedrustning på Koreahalvøya - et løfte som seinere har blitt gjenstand for diskusjoner.

Nå offentliggjør amerikanske forskere opplysninger som bestrider Trumps lovnad om at avtalen leder til nedrustning av atomprogrammet, som Nord-Korea tidligere har advart om at kan ryste USA.

PÅ PLASS: Kim Jong-un er allerede på plass i Singapore, to dager før toppmøtet med Donald Trump. Mange ville ha et glimt av Nord-Koreas leder. Reporter: Nikolai Eriksen / Video: Marie Røssland / Dagbladet Vis mer

Hemmeligholder rakettbaser

Det lukkede regimet hemmeligholder minst 13 rakettbaser som kan skjule flyttbare missiler som kan utstyres med kjernefysiske stridshoder, mener amerikanske forskere.

Det dreier seg om 13 baser, kanskje så mange som 20, som ikke er blitt oppgitt av nordkoreanske myndigheter, hevder forskere ved Center for Strategic and International Studies (CSIS) i Washington.

Da Donald Trump onsdag kommenterte Nord-Koreas utvikling, ga han oppløftende opplysninger, men sa ikke noe om at regimet fortsatt hemmeligholder rakettbaser.

- Vi har ikke hastverk. Sanksjonene opprettholdes. Missiltestene har stoppet. Rakettene har stoppet. Gislene er hjemme, sa han.

Vekker bekymring

Meldingen om basene vekker bekymring for president Donald Trumps Nord-Korea-politikk.

- Det er ikke slik at disse basene er blitt frosset. Arbeidet der fortsetter. Det alle er bekymret for, er at Trump kommer til å godta en dårlig avtale. De viser oss ett enkelt testanlegg og demonterer noen få andre ting, og i bytte får de en fredsavtale, sier Victor Cha, som leder CSIS' Nord-Korea-program, til The New York Times.

Basene ligger ifølge CSIS spredt utover i landet, fordelt over tre soner. Noen av dem befinner seg i underjordiske anlegg som er bygget med tunneler inn fra smale fjelldaler, ifølge en rapport som forskerne publiserte mandag.

Satellittfoto

Ifølge rapporten er basene utformet slik at mobile missilutskytingsanlegg raskt kan kjøres ut fra undergrunnsanleggene og flyttes til allerede forberedte utskytingssteder.

Rapporten omfatter en detaljert profil over en av basene, illustrert med satellittfoto.

Studien er gjennomført under ledelse av Joseph Bermudez og er basert på satellittbilder, intervjuer med avhoppere og intervjuer med etterretningsansatte og embetsfolk.

Nytt toppmøte

De nye opplysningene kan bli satt på agendaen under et nytt toppmøte mellom Trump og Jong-un, som er under planlegging.

Forrige uke sa Trump at møtet ville finne sted snart, men at han ville kom tilbake til det etter Kongressvalget, som fant sted for ei uke siden.

Utenriksminister Mike Pompeo sa samtidig at han var i Nord-Korea for å møte Jong-un forrige helg, og at de ser ordentlig framgang i de bilaterale samtalene.

- Mens det fortsatt er en lang vei å gå, og mye arbeid som gjenstår, kan vi se en vei der vi vil oppnå det ultimate målet om fullstendig og verifisert atomnedrustning av Nord-Korea.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer