Bildene som betyr trøbbel

USA nekter fremdeles for at de drepte 43 bryllupsgjester. De nye videobildene svekker påstanden.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Videoopptaket ble kjent i dag, og viser angivelig bryllupsfesten der 43 ble drept. USA hevder ennå de skjøt på militante opprørere.

- Slemme mennesker har også fester, sier den amerikanske brigaderen Mark Kimmitt.

Minst 43 drept

Forrige onsdag meldte tv-stasjonen Al-Arabiyya at amerikanske styrker hadde angrepet en irakisk bryllupsfest i landsbyen Mogr el-Deeb, omtrent åtte kilometer fra grensa til Syria. Ifølge øyenvitner ble opptil 43 sivile drept, de fleste av dem kvinner og barn.

Amerikanske militærmyndigheter var raskt ute og benektet anklagene.

De første meldingene gikk ut på at bryllupsgjestene på tradisjonelt vis hadde skutt i været for å feire, og at amerikanske styrker hadde oppfattet dette som fiendtlig ild.

Men USA benekter også denne forklaringen.

- Ifølge våre opplysninger var det ikke noen bryllupsfest. Det var motstandere av koalisjonsstyrkene, og de skjøt først. Amerikanske tropper besvarte ilden, noe som ødela flere kjøretøyer og drepte flere av dem, sa en Pentagon-talsmann til CNN på torsdag.

Videoopptak

I går fikk nyhetsbyrået AP tak i et videoopptak fra den angivelige bryllupsfesten. De fikk videobåndet av brudgommens søskenbarn, som hevder at bildene av feirende voksne og barn beviser at de amerikanske styrkene angrep sivile, og ikke militante. Opptaket skal være gjort av en innleid fotograf som selv ble drept i angrepet.

Opptaket blir nå sammenlignet med bilder og videoer fra området, og av de drepte etter angrepet.

Ifølge AP er det ingen bilder som viser selve angrepet, og opptakets ekthet er ikke bekreftet. To av nyhetsbyråets tv-reportere hevder imidlertid at de kan identifisere flere overlevende som de intervjuet dagen etter angrepet. På videoen sees minst tolv festpyntede biler som eskorterer bruden til den angivelige feiringen.

På andre bilder sees en mann som spiller på et elektrisk orgel. Denne mannen er tilsynelatende den samme som er avbildet død på et opptak fra etter angrepet.

Benekter ikke fest

Etter at nyheten om videoopptaket ble kjent, nekter ikke lenger amerikanske militære for at det kan ha vært en fest av noe slag i området som ble angrepet.

- Det kan ha vært en form for feiring, men slemme mennesker har også fester, sa brigader Mark Kimmitt i dag.

Kimmitt er assisterende operasjonssjef og øverste talsmann for de amerikanske okkupasjonsstyrkene i Irak. Han har tidligere nektet for at fantes spor etter en bryllupsfest i området.

- Det var ingen beviser på et bryllup - verken dekorasjoner, musikkintrumenter eller store mengder av mat eller matrester, sa han ifølge USA Today på lørdag.

På APs tv-bilder fra dagen etter angrepet kan man imidlertid se deler av både instrumenter, matgryter og dekorasjoner spredt blant de utbombete restene av teltet.

PR-katastrofe

Amerikanske militærmyndigheter etterforsker hendelsen. De hevder ennå at bevisene tyder på at de angrep opprørere.

Ifølge BBC er hendelsen uansett en PR-katastrofe. Bilder fra det påståtte bryllupet og seinere fra begravelser, er vist over hele verden - inkludert den arabiske. Inntrykkene kan ta lang tid å rette opp igjen.

DREPT: Mannen bak orgelet er ifølge to AP-journalister en av de drepte etter angrepet.
ETTER ANGREPET: Den døde mannen er etter all sannsynlighet identisk med mannen som spilte orgel.
BRYLLUPSTELTET: Bildet er tatt etter angrepet, og viser angivelig et utbombet telt.
OVERLEVDE: Den irakiske jenta Moza Rikad (14) ble skadd i angrepet. Ifølge AP var det stebroren hennes som giftet seg.
BRYLLUPSFEST: Bildene er fra et videoopptak som APs tv-stasjon har fått av en av bryllupsgjestene. Opptaket viser angivelig festen som ble bombet av amerikanske fly og helikoptre.
GJESTER: Personene skal ha deltatt i bryllupsfesten.
GJESTER: Personene skal ha deltatt i bryllupsfesten.
LETER I RUINENE: Disse tv-bildene ble tatt etter angrepet, og skal vise pårørende som leter etter bryllupsgjester i de utbombete restene.
OFRE: Noen av ofrene etter angrepet blir lastet opp på biler.