Bildene som kan felle Svein Ludvigsen

Et overvåkningsbilde fra Oslo sentrum og et bilde som skal vise seksuell omgang på et hotellrom anses som sentrale bevis i overgrepssaken mot Svein Ludvigsen.

BEVIS: Dette bildet viser Svein Ludvigsen og den fornærmede unge mannen som forklarte seg i går. Denne seine høstkvelden i november 2017 skal være siste gang de så hverandre. Seks dager etter var Ludvigsen anmeldt til politiet, som ble opprullingen til tiltalen som han nå forsvarer seg mot. Foto: Politiet
BEVIS: Dette bildet viser Svein Ludvigsen og den fornærmede unge mannen som forklarte seg i går. Denne seine høstkvelden i november 2017 skal være siste gang de så hverandre. Seks dager etter var Ludvigsen anmeldt til politiet, som ble opprullingen til tiltalen som han nå forsvarer seg mot. Foto: PolitietVis mer

TROMSØ (Dagbladet): Svein Ludvigsen (72) smilte bredt og fleipet på tiltalebenken da han ankom Nord-Troms tingrett i store, svarte solbriller og blå allværsjakke på den første dagen av overgrepssaken mot ham i dag.

Men alvoret traff raskt og brutalt i rettssal åtte i Tromsø. I løpet av sju intense timer fikk den tidligere fiskeriministeren og fylkesmannen og resten av salen høre de alvorlige anklagene fra påtalemyndigheten og et rystende vitnemål fra en nedbrutt og gråtende fornærmet.

TILTALTES FORSVARER: Svein Ludvigsens forsvarer, Kai Vaag, snakket med Dagbladet etter at retten ble hevet tirsdag. Reporter/video: Trym Mogen / Madeleine Liereng / Dagbladet TV. Vis mer

Mannen i 20-åra var 17 år og enslig asylsøker første gang han møtte Svein Ludvigsen. Året etter skal de ha innledet et seksuelt forhold, der påtalemyndigheten mener Ludvigsen misbrukte og utnyttet sin stilling og fornærmedes sårbarhet.

Ristet på hodet

Ludvigsen, som nekter straffskyld, satt bare tre meter unna den over 40 år yngre fornærmede da han forklarte seg i over tre timer. Samfunnstoppen noterte flittig under hele forklaringen. Av og til himlet han med øynene, sukket og ristet på hodet.

Først på torsdag får offentligheten vite hva Ludvigsen sier om det påståtte seksuelle forholdet. Innen den tid skal retten også høre forklaringen til to andre fornærmede.

I tillegg til forklaringene fra de tre mennene, er det også flere andre bevis i den omfattende saken. I dag ble noen av de mest sentrale lagt fram i retten.

Bildene kan bli avgjørende

Det innebærer blant annet to bilder, tatt med én dags mellomrom. Det første er et overvåkningsbilde fra utenfor Byporten i Oslo sentrum. Bildet, tatt seint på kvelden 27. november 2017, viser Ludvigsen og den ene fornærmede vandrende gatelangs ved siden av trikken. Den samme kvelden skal de to ha bodd på samme hotell.

Bare fire dager etterpå, 1. desember 2017, snakket fornærmede med en utekontakt i en nabokommune til Oslo. To dager etter, 3. desember 2017, ble saken anmeldt til Oslo politidistrikt. Det ble opprullingen av tiltalen mot Svein Ludvigsen.

Også et annet bilde ble bevistema i Nord-Troms tingrett i dag. Bildet ble vist på skjermene til aktørene i salen, og pressen fikk ikke se det.

- Viser Ludvigsen

Bildet skal imidlertid vise to nakne personer på et hotellrom i Oslo 26. november 2017, dagen før overvåkningsbildet ved Byporten ble tatt. Bildet skal også vise seksuell omgang.

Statsadvokat Tor Børge Nordmo mener bildet viser Ludvigsen og fornærmede, og legger fram bildet som et sentralt bevis i saken mot den tidligere fylkesmannen.

SE TV: Politisk redaktør i Nordlys, Skjalg Fjellheim, forklarer hvilken posisjon Svein Ludvigsen hadde i Nord-Norge i flere tiår før han ble tiltalt for overgrep. Rettssaken mot Ludvigsen startet tirsdag. Reporter: Trym Mogen. Video: Madeleine Liereng / Dagbladet Vis mer

- Etter mitt syn ser man tydelig hvem som er på dette bildet, sier han til Dagbladet. Han vil ikke gå ytterligere inn på bevisvurderingen i saken, annet enn det han allerede har redegjort for i innledningsforedraget.

Begge bildene er imidlertid tatt tre år etter perioden Ludvigsen er tiltalt for. Tiltaleperioden strekker seg til 18. juli 2014, dagen han sluttet som fylkesmann.

- SEKSUELL OMGANG: Ifølge den fornærmede mannen hadde han og Ludvigsen seksuell omgang flere ganger på denne hytta. Foto: Stein Wilhelmsen
- SEKSUELL OMGANG: Ifølge den fornærmede mannen hadde han og Ludvigsen seksuell omgang flere ganger på denne hytta. Foto: Stein Wilhelmsen Vis mer

- Ludvigsen vil svare

Ludvigsens forsvarer, Kai Vaag, er ordknapp om hvordan Ludvigsen opplevde den første dagen i rettssaken.

- Det har ikke vært ukjent for oss hva den fornærmede skulle forklare. Ludvigsen vil komme med sin forklaring på torsdag og svare på dette da.

Fornærmede sier at han følt seg maktesløs og underlegen i det han hevder har vært et forhold.

PARTER: Kai Vaag (t.v.) forsvarer Svein Ludvigsen. Statsadvokat Tor Børge Nordmo fører saken for påtalemyndigheten. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet
PARTER: Kai Vaag (t.v.) forsvarer Svein Ludvigsen. Statsadvokat Tor Børge Nordmo fører saken for påtalemyndigheten. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet Vis mer

- Elementene i det må han svare på når han kommer med sin forklaring på torsdag, sier Vaag. Han sier også at Ludvigsen ikke vil bestride alle deler av faktum som blir presentert i retten.

- Maktesløs

Den over 40 år yngre mannen fortalte om seks år langt forhold med flere titalls tilfeller av seksuell omgang der han sier at han følte seg maktesløs.

RYSTENDE: Forklaringen fra den unge mannen, som kom til Norge som asylsøker, rystet Nord-Troms tingrett. Tegning: Ane Hem / NTB scanpix
RYSTENDE: Forklaringen fra den unge mannen, som kom til Norge som asylsøker, rystet Nord-Troms tingrett. Tegning: Ane Hem / NTB scanpix Vis mer

- Hadde det vært i dag hadde jeg kanskje banket han, men jeg følte meg maktesløs. Det var skammelig for meg. Det er en følelse jeg aldri kommer til å klare å fortelle. Jeg har et hamster hjemme i bur. Jeg vil ikke at han skal være i buret sitt. Men jeg føler det samme som hamsteret, sier han.

Han omtalte seg som «slaven» til Ludvigsen.

- Jeg har følt meg nedverdiget hele tiden. Jeg trodde han kunne gjøre alt. At alle var redd for han, sier fornærmede i saken.

- Ville bare ha slutt

Bistandsadvokat Gunhild Bergan i advokatfirmaet Elden representerer den fornærmede mannen i 20-åra.

Hun forteller at det har vært svært vanskelig for ham å innta vitneboksen.

- Han ønsket i utgangspunktet ikke en politisak, men ville bare ha slutt på det som pågikk. Men han har klart å gjennomføre vitnemålet, sier hun.

Bergan forklarer at det er en ekstra belastning for fornærmede at Ludvigsen ikke erkjenner straffskyld etter tiltalen. Mannens forklaring fortsetter onsdag.