ÅPNET ILD:  Her ligger en mann segnet om foran en SUV etter at han ble drept av ukrainske sikkerhetsstyrker. Foto: NTB Scanpix
ÅPNET ILD: Her ligger en mann segnet om foran en SUV etter at han ble drept av ukrainske sikkerhetsstyrker. Foto: NTB ScanpixVis mer

Bildene som kan gi Putin motiv for å angripe

Eksperter frykter fullskala invasjon. - Situasjonen kan raskt komme ut av kontroll, sier utenriksminister Børge Brende.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Norske myndigheter mener aksjonene mot flere offentlige bygg i forskjellige byer virker koordinerte og planlagte.

- Det har vært en eksplosiv utvikling, og dagen i dag viser at situasjonen er mer og mer eksplosiv, og dermed kan den lett komme ut av kontroll, sier utenriksminister Børge Brende til Dagbladet.

Frykter invasjon Etter eskaleringingen i den anspente situasjonen i Øst-Ukraina er det mange som frykter at Russland vil invadere Ukraina.

- Vi kan ikke utelukke at dette er begynnelsen på en mer regelrett militær inngripen, en invasjon, fra russisk side, sier sikkerhetspolitisk analytiker Gudrun Persson ved det svenske Forsvarets forskningsinstitutt (FOI) til nyhetsbyrået TT.

- Situasjonen virker svært alvorlig. Bare det at dette foregår på så mange ulike steder tyder på at det er snakk om en styrt eller planlagt aksjon, sier hun.

- Redde for krig En rekke NATO-land har også uttrykt bekymring for at det kan ha vært planlagt, og den norske utenriksministeren trekker likhetstegn til situasjonen før Russland annekterte Krimhalvøya.

- Det minner dessverre veldig om forløpet til det som skjedde på Krim. Derfor sender vi et sterkt signal til Russland om å besinne seg, sier Brende til Dagbladet.

- De siste timene har vært eksplosive, og myndighetene i Ukraina har sagt at de er redde for krig. Det må vi ta på alvor, sier han videre.

Bilder spredt i russiske medier Russland har reagert kraftig på at Ukraina vil sette inn militære styrker i en «fullskala antiterroropersjon», og har tatt initiativ til et hastemøte i FNs sikkerhetsråd i natt.

Flere personer har allerede blitt drept i sammenstøt mellom sikkerhetsstyrkene SBU og pro-russiske væpnede menn. Bildene øverst i saken viser en pro-russisk mann som ligger segnet om foran en bil.

Bildet av den døde mannen har blitt spredt i russiske medier, og flere har reagert på hvordan mannen ble forlatt etter skyteepisoden.

SETTER INN MILITÆRE STYRKER: Ukraina vil sette inn militære styrker for å slå ned på pro-russiske væpnede grupper. Foto: EPA/NTB Scanpix
SETTER INN MILITÆRE STYRKER: Ukraina vil sette inn militære styrker for å slå ned på pro-russiske væpnede grupper. Foto: EPA/NTB Scanpix Vis mer

Lokalpolitikeren Vladimir Kolodsjenko ble vitne til hendelsen, og forteller at han ble drept da en konvoi med sju pansrede biler ankom Slavjansk for å stanse okkupasjonen av bygningene. Bildet viser at mannen var bevæpnet med en kalasjnikov, og ifølge vitner skal han ha skutt mot ukraniske soldater.

- Russisk propaganda Sveriges utenriksminister Carl Bildt sier til svenske TV 4 at det er mye russisk propaganda i sosiale medier i Russland.

Blant annet er det en video som tar for seg et scenario der pro-russere må kjempe mot en høyreekstremistisk ukrainsk hær. Videoen har over 600 000 visninger på YouTube.

- Dette er sofistikert propaganda. Jeg ble sjokkert over å se konflikten framstilt på denne måten. Videoen er en klar forherligelse av vold, og er åpenbart rettet mot yngre personer på måten det blir presentert, sier professor Dennis Deletant til Fox News.

BEKYMRET: Utenriksminister Børge Brende (H) er bekymret for at situasjonen i Ukraina kan komme ut av kontroll. Foto: Benjamin A. Ward / Dagbladet
BEKYMRET: Utenriksminister Børge Brende (H) er bekymret for at situasjonen i Ukraina kan komme ut av kontroll. Foto: Benjamin A. Ward / Dagbladet Vis mer