Bildene til Wilhelm Brasse felte nazistene som bestilte dem

Tok opp mot 50 000 bilder i Auschwitz.

PORTEN TIL HELVETE: 1,5 millioner mistet livet i Auschwitz. Fotograf Wilhelm Brasse berget livet, men måtte leve med minnene resten av livet. Foto: KACPER PEMPEL/REUTERS
PORTEN TIL HELVETE: 1,5 millioner mistet livet i Auschwitz. Fotograf Wilhelm Brasse berget livet, men måtte leve med minnene resten av livet. Foto: KACPER PEMPEL/REUTERS Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): «Fotografen i Auschwitz», Wilhelm Brasse (94), døde denne uken. Det skriver Daily Mail. Han vil bli husket som en helt.

Brasse risikerte livet for å bevare negativer av bildene han tok for nazistene i konsentrasjonsleiren hvor 1,5 millioner mennesker mistet livet under Holocaust.

Var selv fange Før krigen var Brasse lærling i studioet til sin tante i Katowice i Polen. Hans mor var polsk og faren var tysk.

- Da tyskerne kom, ville de ha meg til å bli med i rekken, og å si at jeg var lojal mot riket, men jeg nektet. Jeg følte meg polsk, og jeg var polsk. Det var det min mor hadde lært oss opp til.

Den da 22 år gamle Brasse utviste stort heltemot allerede den gangen, tyskernes brutalitet var ingen hemmelighet. 

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer