Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Bildene til Wilhelm Brasse felte nazistene som bestilte dem

Tok opp mot 50 000 bilder i Auschwitz.

PORTEN TIL HELVETE: 1,5 millioner mistet livet i Auschwitz. Fotograf Wilhelm Brasse berget livet, men måtte leve med minnene resten av livet. Foto: KACPER PEMPEL/REUTERS
PORTEN TIL HELVETE: 1,5 millioner mistet livet i Auschwitz. Fotograf Wilhelm Brasse berget livet, men måtte leve med minnene resten av livet. Foto: KACPER PEMPEL/REUTERS Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): «Fotografen i Auschwitz», Wilhelm Brasse (94), døde denne uken. Det skriver Daily Mail. Han vil bli husket som en helt.

Brasse risikerte livet for å bevare negativer av bildene han tok for nazistene i konsentrasjonsleiren hvor 1,5 millioner mennesker mistet livet under Holocaust.

Var selv fange Før krigen var Brasse lærling i studioet til sin tante i Katowice i Polen. Hans mor var polsk og faren var tysk.

- Da tyskerne kom, ville de ha meg til å bli med i rekken, og å si at jeg var lojal mot riket, men jeg nektet. Jeg følte meg polsk, og jeg var polsk. Det var det min mor hadde lært oss opp til.

Den da 22 år gamle Brasse utviste stort heltemot allerede den gangen, tyskernes brutalitet var ingen hemmelighet. 

Etter flere avhør hos Gestao prøvde han å flykte til Ungarn. Han ble fanget på grensen og fengslet. 

Igjen ble han spurt om å sverge lojalitet til Hitler og hans rike, men igjen nektet han. 31. august 1940 ble Brasse plassert på et tog og sendt til det som for ettertiden skulle bli et symbol på nazistenes brutalitet, Auschwitz. 

Et halvt år senere, i februar 1941 ble han innkalt til kontoret til Rudolf Höss, den brutale kommandanten for konsentrasjonsleiren. 

Var sikker på å bli drept  Brasse fortalte at han var sikker på at besøket på Höss' kontor betydde slutten for ham, men det viste seg at SS var på utkikk etter fotografer som kunne dokumentere fangene i leiren. 

- Vi var fem stykker. De gikk gjennom alt med oss, mørkerom og tekniske ferdigheter med kamera. Jeg hadde evnene og jeg snakket tysk, så jeg ble valgt, fortalte Brasse. 

WILHELM BRASSE: Fotografen i Auschwitz tok bilder av mellom 40 og 50 000 fanger. Han klarte aldri å glemme inntrykkene fra konsentrasjonsleiren. Foto: BARTEK WRZESNIOWSKI/ AFP
WILHELM BRASSE: Fotografen i Auschwitz tok bilder av mellom 40 og 50 000 fanger. Han klarte aldri å glemme inntrykkene fra konsentrasjonsleiren. Foto: BARTEK WRZESNIOWSKI/ AFP Vis mer

Nazistene ville dokumentere fangene, og trengte i den anledning en fotograf. Det tredje riket var besatt med byråkrati, og opprettet «Erkennungsdienst», fotoenheten. 

Enheten inkluderte fotografer, teknikere, og designere. 

- Forholdene var langt bedre for meg, maten var bedre og vi hadde det varmt. 

«De fortaptes parade» I fotostudioet begynte arbeidet med å ta bilder av fangene. Hver dag strømmet så mange gjennom at et annet team med fanger ble satt til å fremkalle bildene. 

Selv tok han mellom 40 og 50 000 bilder iløpet av tiden i konsentrasjonsleiren. Historiene han fortalte om noen av dem var grusomme.

En dag ble en fange sendt til studioet av Josef Mengele. Den fryktede legen med tilnavnet «Dødsengelen». Mengele ville ha et bilde av en usedvanlig tatovering fangen hadde. 

- Den var ganske vakker. Det var et bilde av Adam og Eva foran treet i Edens hage, den var opplagt verket til en dyktig kunstner, fortalte Brasse. 

En time etter at han fotograferte mannen, ble han tilkalt til krematoriet av en annen fange.

- Der lå mannen drept og flådd. Skinnet med tatoveringen lå på et bord, det skulle rammes inn for Mengele, det var et grusomt, grusomt syn, fortalte Brasse.

BANKET OPP: Brasse tok dette bildet av Czeslawa Kwoka etter at hun var blitt banket opp av vakter. Czeslawa døde i leiren, 14 år gammel. Foto: WILHELM BRASSE/AP
BANKET OPP: Brasse tok dette bildet av Czeslawa Kwoka etter at hun var blitt banket opp av vakter. Czeslawa døde i leiren, 14 år gammel. Foto: WILHELM BRASSE/AP Vis mer

- Mengele likte bildene mine, og han ville at jeg skulle ta bilder av noen av dem han eksperimenterte på. 

Sluttet som fotograf Etter krigen prøvde Brasse å fortsette som fotograf, men minnene fra konsentrasjonsleiren ble for sterke.

- Da jeg begynte å ta bilder igjen, så jeg de døde. Jeg skulle ta portrettbilder av en ung pike, men bak henne så jeg dem, som spøkelser som stod der. Jeg så alle de store øynene, som stirret vettskremte på meg, jeg kunne ikke fortsette.

Brasse og en annen fange klarte å lure unna negativer fra nazistene ved å grave dem ned i leiren. I ettertid ble mange nazister dømt på bakgrunn av blant annet disse bildene. 

Kommandanten, Rudolf Höss, ble dømt til døden og hengt i Auschwitz i 1947. «Dødsengelen» Josef Mengele slapp unna, han døde i Brasil i 1979.

PS! Jeg kom i skade for å blande Hess og Höss i artikkelen. Det var beklagelig og er nå rettet. En stor takk til alle som påpekte feilen.

BRYLLUPSBILDE:  Margarita Ferrer Rey og motstandsmannen Rudolf Friemel.fikk gifte seg i Auschwitz. Friemel ble drept 30. desember 1944. Foto: WILHELM BRASSE/AP
BRYLLUPSBILDE: Margarita Ferrer Rey og motstandsmannen Rudolf Friemel.fikk gifte seg i Auschwitz. Friemel ble drept 30. desember 1944. Foto: WILHELM BRASSE/AP Vis mer