Bildene viser at månen sprekker - og det er jorda sin skyld

- Det er et mønster.

SPREKKER: Siden 2010 har forskerne oppdaget over 3000 sprekker i månens overflate. Man trodde lenge at det var tilfeldig hvor disse sprekkene ble dannet, men ny forskning tilsier at det er jordas gravitasjon som må ta skylda. Foto: NTB Scanpix / NASA
SPREKKER: Siden 2010 har forskerne oppdaget over 3000 sprekker i månens overflate. Man trodde lenge at det var tilfeldig hvor disse sprekkene ble dannet, men ny forskning tilsier at det er jordas gravitasjon som må ta skylda. Foto: NTB Scanpix / NASAVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det er ingen hemmelighet at månens gravitasjon har stor innflytelse på livet her nede på jorda.

Tidevannet i verdenshavene styres av månens posisjon, men ny informasjon tilsier at også jorda har innflytelse på sitt nærmeste himmellegeme.

Månen «krymper» I 2010 kom NASA med de første bildene av små sprekker i månens overflate - de fleste av disse mindre enn ti kilometer lange, skriver NASA.

Magasinet Quartz skriver at forskerne da konkluderte med at dette var på grunn av at månen «krymper». Etter hvert som overflaten trekker seg sammen, blir overflaten ujevn og det dannes sprekker.

Siden 2010 har det blitt oppdaget over 3000 slike sprekker på månen. Forskerne gikk i utgangspunktet ut fra at sprekkene ville være tilfeldig spredt over månens overflate, men det var ikke det de fant ut.

Et mønster Tom Watters, som er en ledende forsker ved USAs nasjonalmusem «Smithsonian Institution», sier i en pressemelding at de ble forbløffet over funnet.

- Det er et mønster i hvor sprekkene dannes, og det tyder på at det er noe som påvirker denne formasjonen. En påvirkningskraft på en global skala, og denne kraften er jordas gravitasjon, sier han.

Forskerne oppdaget at sprekkene hadde en tendens til å gå øst-vest i nærheten av månens poler, og nord-sør rundt ekvator.

- Dette sammenfaller med modellene som viser hvor og hvordan jordens gravitasjon virker inn. Det er ganske slående, sier Watters om funnene som ble publisert i oktober-utgaven av tidsskriftet «Geology».