Bildene viser hvordan Dødehavet er i ferd med å dø. Flere hundre synkehull sluker bredden

Krever tiltak.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Dødehavet ligger på det laveste punktet på landjorda, og nå er den historiske og unike innsjøen i ferd med å forsvinne. Vannet synker så mye som en meter hvert år, og langs bredden sluker hundrevis av synkehull store landeområder.

Disse synkehullene pleide å være en sjeldenhet, men nå dukker flere hundre opp hvert eneste år. Og det er ventet at frekvensen skal øke ytterligere.

Det har ikke blitt gjort noen eksakte utregninger på det materielle skadeomfanget, men både kraftlinjer og bygninger har blitt slukt av jorden. Det skriver nyhetsbyrået Reuters.

- Det er ikke et problem vi kan håndtere alene, sier Dov Litvinoff, som er ordfører i Tamar-regionen som dekker den sydlige halvdelen av Dødehavet i Israel.

Synkehull Hovedårsaken til at vannstanden synker er at vannet som renner inn i innsjøen brukes til jordbruk og som drikkevann. I tillegg er det utvidet gruvedrift i området som også gjør innhogg i vannstanden.

Synkehullene som oppstår langs bredden er også et resultat av den stadig lavere vannstanden.

Under vannet i Dødehavet har det i løpet av tusener av år bygget seg opp et tykt saltlag. Etterhvert som det saltholdige vannet i innsjøen trekker seg tilbake, begynner ferskt regnvann å løse opp dette saltlaget som igjen får bredden til å kollapse.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.