RØYKLAGT: Bilder fra NASAs satelitter viser røyken som er et resultat av kontrollerte branner for å rydde nye områder for palmeoljeplantasjer. Foto: NASA Worldview
RØYKLAGT: Bilder fra NASAs satelitter viser røyken som er et resultat av kontrollerte branner for å rydde nye områder for palmeoljeplantasjer. Foto: NASA WorldviewVis mer

Bildene viser hvordan palmeolje-produksjonen røyklegger flere land

Omfattende avskoging.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det er tørketid i de sør-østlige delene av Asia, og på Sumatra i Indonesia betyr det at det er høysesong for å svi av store skogområder for å gjøre plass til nye palmeoljeplantasjer.

Bilder fra NASAs satelitter viser at det de siste dagene har vært en voldsom aktivitet, og røyken fra brannene har tåkelagt store deler av øya ifølge den indonesiske avisa Jakarta Post. Så ille har det vært at nabolandene Singapo og Malaysia har fått merke røyken. Det skriver magasinet Quartz.

- Savner den blå himmelen Bildene er tatt henholdsvis 4. april og 4. september, og det er tydelige forskjeller. Det skal ha vært flere hundre branner samtidig - mesteparten i sør.

Magasinet skriver videre at røyken blant annet har ført til kansellerte flyavganger og helseproblemer. Samtidig har en rekke innbyggere tatt til Twitter og Instagram for å dele bilder og skildringer av forholdene på Sumatra.

- Jeg savner den blå himmelen, sier en Twitter-bruker.

- Det burde vært forbudt å gå til skolen med all denne helseskadelige røyket, skriver en annen.

Solberg besøkte I april var statsminister Erna Solberg på besøk i Indonesia, og naturlig nok var avskogingen og palmeoljeplantasjane ett av temaene for visitten.

Hun møtte i den anledning representanter for urfolksgruppen orang rimba - en gruppe som har mistet mye av livsgrunnlaget sitt som en følge av palmeolje-næringen.

- Det er sterkt å møte dem når man ser desperasjonen over det som skjer rundt dem, og over at det er noen andre som eier det landet de har bodd på og levd på i kanskje tusener av år, sa Solberg ifølge NTB.

Regnskogfondets daglige leder Lars Løvold beskrev orang rimbaenes situasjon som vanskelig og tragisk.

- Dette er folk som virkelig lider under effekten av at de ikke anerkjennes som folk med rettigheter. De har blitt fratatt selve livsgrunnlaget fordi skogen er blitt hogget vekk rundt dem, sa han.

Solgte seg ut I midten av august ble det klart at oljefondet hadde solgt seg ut av fire asiatiske selskaper på grunn av risikoen for alvorlig miljøskade. Alle selskapene drev med avskoging til fordel for nettopp palmeoljeplantasjer.

Etikkrådet anbefalte allerede i mars og mai i fjor at oljefondet burde selge seg ut av de malaysiske selskapene. Advarselen om de sørkoreanske kom i mars i år, skrev NTB.

- Norges Bank har besluttet å utelukke selskapene IJM Corp, Genting, POSCO og Daewoo International Corp fra Statens pensjonsfond utland. Selskapene utelukkes etter en vurdering av risikoen for alvorlig miljøskade, sier informasjonsdirektør Hilde Singsaas i en pressemelding.

Debatten om palmeolje har også hatt en tidvis høy temperatur her hjemme. Blant annet gikk bloggeren Sophie Elise Isachsen knallhardt ut mot Freias påskeegg i et innlegg på sin blogg.

«Jeg forbinder dette med sol, påske, jentekvelder og kos. Men egentlig betyr påskeeggene mest dette:», skrev hun og la ved et par bilder av en nedbrent regnskog.