Krigen i Ukranina

Bildene viser skrekkangrepet

Nye satellittbilder av fengselet i Olenivka, hvor over 50 ukrainske krigsfanger mistet livet, viser skrekkangrepet.

KNUST: Det er bare det hvite tilbygget midt i bildet som ble ødelagt i eksplosjonen, viser satelittbildene. Foto: Maxar Technologies / AFP / NTB
KNUST: Det er bare det hvite tilbygget midt i bildet som ble ødelagt i eksplosjonen, viser satelittbildene. Foto: Maxar Technologies / AFP / NTB Vis mer
Publisert

Nye sattelittbilder viser tilstanden på fengselet i Olenivka før og etter at det ble angrepet. På torsdag ble det meldt om en kraftig eksplosjon i det tidligere fengslet, som ble brukt som interneringssted for ukrainske krigsfanger.

Det var ukrainsk etterretning som meldte dette fredag.

Over 50 krigsfanger ble drept i angrepet, hvor flere av fangene skal ha vært de siste overlevende fra stålverket Azovstal.

FØR OG ETTER: Det er bare én del av fengselet som er angrepet. Foto: MAXAR / AFP / NTB
FØR OG ETTER: Det er bare én del av fengselet som er angrepet. Foto: MAXAR / AFP / NTB Vis mer

Bildet etter angrepet viser at kun én del av fengslet er ødelagt, mens resten ser ikke ut til å ha blitt påvirket eller skadet.

Fengslet i Olenivka ligger i Donetsk øst i Ukraina. Russland og Ukraina skylder på hverandre for angrepet.

Hevder Wagner står bak

NB! STERKE INNTRYKK: Bildene fra stedet skal vise utbrente køyesenger. Foto: Ukrainas forsvarsdepartement Vis mer

Russland hevder at leiren ble truffet av ukrainske raketter, mer spesifikt det amerikanske våpensystemet HIMARS, mens Ukraina hevder ødeleggelsene samsvarer med en eksplosjon eller en påsatt brann.

Ukrainsk etterretning hevder også at det var leiesoldatgruppa Wagner som sto bak og ifølge BBC mener Ukraina at Wagner-gruppa gjorde det for å skjule bevis på tortur og drap av krigsfanger.

De hevder også at angrepet ikke ble koordinert med det russiske forsvarsdepartementet.

Både ukrainske og russiske myndigheter har uttalt at FN og Røde Kors bør etterforske angrepet.

Røde Kors har også bedt om tilgang til fengselet, ifølge CBS.

- Det er for å vurdere helsen og tilstanden til alle som var tilstede på tidspunktet angrepet skjedde, opplyser Røde Kors til kanalen.

- Vår hovedprioritering akkurat nå er å sørge for at de skadde får livreddende førstehjelp og at likene etter dem som har mistet livet blir håndtert på en verdig måte, sier Røde Kors.

De skriver videre at det ikke er deres jobb å undersøke dette.

- Familiene må få raske oppdateringer og svar på hva som skjedde med deres kjære. Partene må gjøre alt i sin kraft, inkludert å gjennomføre uavhengige granskninger, for å hjelpe til å finne faktaene rundt dette angrepet og få klarhet. Det er derimot verken rollen eller mandatet til Røde Kors å gjennomføre offentlige granskninger av påståtte krigsforbrytelser, skriver Røde Kors i en pressemelding.

- Fjerne vitner

Denis Pusjilin, leder for separatistrepublikken Donetsk, påsto at angrepet med skyldes at de ukrainske krigsfangene hadde begynt å uttale seg mot egne styrker, og at målet er å gjøre det mindre attraktivt for ukrainske soldater å overgi seg.

Vjatsjeslav Volodin, statsdumaens formann, klandret Ukraina og USA for angrepet.

- President Volodymyr Zelenskyj og Washington står bak angrepet på interneringssenteret i Olenivka. Dette ble gjort med ett mål: Å forhindre en ny Nürnberg-rettssak, hvor Azov-soldatene ville ha vitnet, skriver Vjatsjeslav Volodin på sin Telegram-kanal.

Det blir gjengitt av det statseide russiske nyhetsbyrået Tass.

- Ikke fått bekreftelse

Det russiske forsvarsdepartementet sa de vil invitere uavhengige granskere fra FN og Røde Kors til å granske angrepet på fengslet i Olenivka.

Den internasjonale Røde Kors-komiteen derimot sa søndag at de ikke har fått noe offisiell bekreftelse på at de får tilgang til angrepet.

- Vi har ikke fått noe offisiell bekreftelse som gir oss tilgang til området eller krigsfanger berørt av angrepet. Per nå har ikke vårt tilbud om bistand blitt akseptert, sa Røde Kors.

FN krever også at angrepet granskes.

Både FN og Røde Kors har sagt de sliter med å få adgang til de russiskkontrollerte områdene i Ukraina.

Krigen i Ukraina

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer