Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Bilder av den spektakulære ildfossen vekker oppsikt: - Jeg kunne ikke tro det

Bare én gang i året.

ILDFOSS: The Guardian skriver at flere hundre fotografer nå har tatt sjansen og flokket seg til Yosemite nasjonalpark. Det har vist seg å være verdt turen. Dette er nemlig første gang på fire år at lyset har vært ideelt og «satt fyr» på Horsetail Fall. Foto: Sangeeta Dey
ILDFOSS: The Guardian skriver at flere hundre fotografer nå har tatt sjansen og flokket seg til Yosemite nasjonalpark. Det har vist seg å være verdt turen. Dette er nemlig første gang på fire år at lyset har vært ideelt og «satt fyr» på Horsetail Fall. Foto: Sangeeta Dey Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Noen ganger varter naturen opp med fenomener og optiske illusjoner det er vanskelig å forstå seg på med en gang. Et godt eksempel på dette er Horsetail Fall i den amerikanske nasjonalparken Yosemite.

Bilder av fossefallet, som i disse dager går sin seiersgang på sosiale medier, viser hvordan fossen ser ut til å være i fyr og flamme. At vannet for en stakket stund er byttet ut med flytende lava.

Men så spektakulært det enn må se ut, er det en god forklaring bak det hele.

Flere hundre fotografer Fenomenet forekommer bare én gang i året, i midten av februar, om været spiller på lag. Da vil sollyset treffe vannmassene fra riktig vinkel og illusjonen oppstå.

The Guardian skriver at flere hundre fotografer nå har tatt sjansen og flokket seg til nasjonalparken. Det har vist seg å være verdt turen. Dette er nemlig første gang på fire år at lyset har vært ideelt.

På nasjonalparkens hjemmesider kan man lese:

«Horsetail Fall-fenomenet oppstår når vinkelen av solen som er i ferd med å gå ned setter fyr på fossefallet i sjateringer av rødt og oransje, som om det er ild som faller ned El Capitan»

Viralt Fotograf Sangeeta Dey var en av de som denne uka var på plass i nasjonalparken. Hun la først ut bildet av fossefallet på Instagram, og det har siden blitt delt over 30 000 ganger på Facebook. Hun forteller til Dagbladet at det var et stort øyeblikk for henne.

- Hele scenen er uvirkelig. Det er som tatt ut av en Indiana Jones-film, og det var et utrolig følelsesladd øyeblikk for meg. Jeg innså at jeg hadde tårer som rant nedover ansiktet mitt, sier hun til Dagbladet.

Hun forteller at hun reiste i seks timer for å komme til Yosemite, og på Facebook skriver hun at hun er overveldet over responsen hun har fått på bildet. Hun forteller også om hvor stort det var å dele dette øyeblikket med så mange andre.

- Jeg kunne ikke tro det jeg så da fossen startet å gløde. I ti minutter satt vi bare og stirret. Da det tok slutt, var det flere av oss som hadde tårer i øynene. Noen klappet og andre var bare i ekstase over å endelig få muligheten til å se fenomenet etter å ha forsøkt i flere år, skriver hun.

- Helt unik Fenomenet ble først fanget på fargefilm i 1973, av den kjente fotografen Galen Rowell, skriver Associated Press.

- Horsetail er helt unik og jeg vet ikke om noe annet fossefall i verden som får et sånt lys. Hvor mange er det som har en plassering på en høy og åpen klippe? De fleste er gjemt inne og får ikke en solnedgang på denne måten, sa Michael Frye, som har skrevet boka «The Photographer's Guide to Yosemite» til nyhetsbyrået i 2012.

- Hvis du treffer den på akkurat rett tidspunkt, får den en fantastisk farge av gull eller rødoransje.

Dersom dette er noe du kunne tenkt deg å få med deg i år begynner det å haste - tidagersvinduet er nemlig i ferd med å stenges. I år vil den siste sjansen for å få et glimt av naturfenomenet være på mandag.