MEME: Danske Emma Kathrine (26) hadde ingen anelse om at hun skulle bli en internettcelebritet da hun stilte opp som modell for noen illustrasjonsbilder for ti år siden. Foto: Privat
MEME: Danske Emma Kathrine (26) hadde ingen anelse om at hun skulle bli en internettcelebritet da hun stilte opp som modell for noen illustrasjonsbilder for ti år siden. Foto: PrivatVis mer

Bilder av Emma Kathrine blir brukt som sexvitser over hele verden, og hun får ikke stoppet det

- Mange skrev hva de ville gjøre med meg, og flere gikk langt over streken. Det var veldig ekkelt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Da 26 år gamle Emma Kathrine fra Aarhus i Danmark var 16 år gammel, gjorde hun en jobb for et modellbyrå som ville at hun skulle stå modell for noen illustrasjonsbilder.

Lite visste hun da om at bildene hun tok skulle bli spredt for alle vinder, og bokstavelig talt bli sett av millioner av mennesker over hele verden.

- Ekkelt

Bildene, som i utgangspunktet var ment som uskyldige illustrasjonsbilder, ble nemlig opphavet til de som på internett kalles et «meme» eller «mem» på norsk - en visuell vits som varieres i ulike digitale sammenhenger.

I dette tilfellet fikk memet navnet «Good Girl Gina», og tegnet et bilde av Emma Kathrine som ei «perfekt jente» - ofte i seksualiserte sammenhenger. Bildene er gjengitt med hennes samtykke.

#goodgirlgina

Et innlegg delt av 📍😎🙌 (@natureboy182)

Selv sier hun til Dagbladet at det var en bekjent av henne som plutselig en dag sendte henne ei lenke til noen som hadde delt bildene.

- Jeg visste ikke engang hva et meme var, men det ble spredt overalt. Det var utrolig ubehagelig, og det fikk meg til å følge meg som et objekt. Mange av bildene ble jo brukt med tydelige seksuelle undertoner.

Hun forteller videre at hun ikke bare reagerte på selve bildene, men også ting som ble skrevet om dem.

- Mange skrev hva de ville gjøre med meg, og flere gikk langt over streken. Det var veldig ekkelt, sier hun.

Måtte gi opp

Og at bildet fikk eksplosiv spredning er det liten tvil om. Dersom man gjør et Google-søk, får man nesten fem millioner treff på «Good Girl Gina».

Hun forsøkte å få bildene fjernet med hjelp fra modellbyråets advokater, men det skulle vise seg å være en umulig oppgave.

- Vi prøvde jo å få det fjernet, men det var ingenting vi kunne gjøre. Bildene hadde allerede blitt delt så mange ganger at det var umulig å få satt en stopper for det. Derfor ga vi raskt opp, sier Emma Kathrine til danske Ekstra Bladet.

Hun sleit i denne perioden med en følelse av motløshet, og det faktum at bildene aldri kunne fjernes gikk inn på henne.

- Det var vanskelig, for jeg ville jo bare egentlig få bildene fjernet, sier hun.

#goodgirlgina #stillfunny

Et innlegg delt av Gina Filipponi (@ginafili)

- Kjendis

Men etter hvert som årene gikk, lærte Emma Kathrine seg å lære med at bildene dukket opp nå og da.

For fire år siden deltok hun også på et arrangement der flere personer som hadde blitt brukt i memes mot sin vilje medvirket. Hun snakket om fenomenet og om sin opplevelse sammen med blant annet «Overly Attached Girlfriend» og «Bad Luck Brian».

- Da jeg kom til dette arrangementet, ble jeg jo mottatt som en kjendis. Det var merkelig, men også ganske gøy. Etter den opplevelsen forsøkte jeg å få det beste ut av situasjonen og snu det hele til noe positivt.

Fra magasiner til tannpleie

I etterkant av konferansen i USA, har hun blogget om fenomenet, hun deler øyeblikk for 500 følgere på Instagram, og hun gjorde også en AMA (Ask me anything) på forumet Reddit.

På spørsmål om hva som var den rareste bruken av bildene, svarte hun at hun ikke hadde sett noe ekstremt merkelig, men som vanlig tok Reddit-brukerne utfordringen på strak arm.

En bruker påpekte at hun nylig hadde vært på forsiden av et kolombiansk psykologi-magasin. En annen kunne dokumentere at hun hadde prydet emballasjen til en harddisk, mens en tredje fortalte at hun hadde blitt brukt i en reklame for en tannpleier.

Et lite googlesøk viser at bildene også har blitt brukt til å selge mobiltelefoner, smykker og blitt redigert inn i interiørmagasiner.

#wants a #sugardaddy #until #daddywantssugar #goodgirlgina #lol #funny

Et innlegg delt av Sheldon Fielding (@fields5000)

- Helt sprøtt

Slettmeg.no er en norsk råd- og veiledningstjeneste for folk som måtte føle seg krenket på nett.

På nettsidene deres heter det at de «ikke har mandat til å kreve sletting, men hjelper deg ved å gi råd om hvordan man kan få fjernet informasjon fra nettet».

Hans Marius Tessem, seniorrådgiver i Slettmeg.no, sier til Dagbladet at de også har vært borti liknende saker.

- Vi har hatt noen sånne saker vi også. De slutter aldri, og bildene dukker opp i alle mulige kontekster. Ikke bare det, men de dukker også opp i seriøse markedsføringssammenhenger. Det er helt sprøtt, sier han.

Vanskelig å få fjernet

Tessem vedgår også at det er ekstremt vanskelig å få fjernet materiale når det først har gått virkelig viralt, og at det ikke nødvendigvis er fordi hun stilte opp på en profesjonell photoshoot at nettopp hennes bilde har blitt delt.

- Det er nettopp det som er så skummelt. Det trenger ikke å være en modelljobb - et hvilket som helst bilde kan ta fyr, og man har ingen garanti.

Samtidig peker han på at dagens unge er langt mer opptatt av ting som nettopp dette, og at de har et langt større fokus på personvern.

Emma Kathrine forteller at hun i dag så godt det lar seg gjøre forsøker å unngå å se på bildene som dukker opp, og hva som blir skrevet om henne.

- Det kommer hele tiden nye versjoner av bildene, så om jeg skulle fulgt med på alt hadde jeg ikke gjort annet. Samtidig minner jeg meg selv på at det er jeg som vet sannheten om dette, og bryr meg mindre om hva alle andre tenker.

#goodgirlgina lolllll

Et innlegg delt av Ari Oper (@legendwaitforit_ari)